Hopp til innhold

Regjeringen jobber med aldersgrense på sosiale medier

Snapchat og TikTok kan bli utilgjengelige for unge. Barne- og familieminister Kjersti Toppe ønsker å stramme inn reguleringen av sosiale medier.

Kjersti Toppe

ØNSKER REGULERING: Barne- og familieminister Kjersti Toppe (Sp) mener det er for mange unge på sosiale medier til tross for at det er en 13-årsgrense i dag.

Foto: Amanda Iversen Orlich / NRK

Barne- og familiedepartementet jobber sammen med flere andre departement for å se hvordan aldersgrensen på sosiale medier kan reguleres.

– Vi ser både på hvor aldersgrensen bør være og på hvordan det kan håndheves, sier barne- og familieminister Kjersti Toppe (Sp) til NRK.

Dagbladet meldte dette først.

Vurderer BankID

BankID eller andre lignende verifiseringsverktøy kan være en mulig løsning for at barn under 13 ikke skal kunne logge seg på sosiale medier som Snapchat, Instagram og TikTok.

Regjeringen jobber med aldersgrense som ett av flere mulige tiltak de vil presentere i en stortingsmelding om trygg digital oppvekst til høsten.

Hvor denne grensen skal gå, har ikke regjeringen landet på.

I Medietilsynets barn og medier-undersøkelse fra 2022 går det fram at nesten halvparten av Norges 9-åringer bruker sosiale medier, og at andelen er 56 prosent for 10-åringene.

– At halvparten av niåringer bruker sosiale medier så aktivt, med alt det innebærer av skadelig innhold og mulig utenforskap, det er jeg bekymret for, sier Toppe.

Kjersti Toppe

Barne- og familieminister Kjersti Toppe (Sp) I samtale med Øyvind Husby, administrerende direktør i IKT Norge.

Foto: Amanda Iversen Orlich / NRK

I dag er det en 13-årsgrense (se fakta), men Toppe sier de trenger en måte å håndheve dette på.

Det er lett å lyve på alderen inne på disse tjenestene. I tillegg kan foreldre oppleve press for å godkjenne at de er der, sier Toppe.

Hun poengterer at regjeringen også jobber med andre tiltak, som opplæring av unge og hjelp til foreldre.

Kamp mot digitaliseringen

Det er ikke første gang regjeringen vurderer tiltak mot digitalisering av barn og unges oppvekst.

Da statsministeren oppsummerte det siste halvåret før jul, sa Støre at han vil stoppe det han kaller «den ukritiske digitaliseringen av skolen». (se klipp nederst i saken)

Kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun (Ap) markerte seg tidlig ved å si at hun ville ha nasjonale retningslinjer for mobilbruken i skolen, og disse kom i februar.

Torsdagens varsel om strengere regulering høster applaus fra KrF.

Dette er strålende nyheter! Når halvparten av 9- og 10-åringene er på sosiale medier selv om grensen er 13 år, så er det klart at aldersgrensene ikke fungerer. Jeg er veldig glad regjeringen nå tar grep, sier Kjell Ingolf Ropstad, som legger til at KrF har foreslått dette selv.

Professor vil ha aldersgrense på smarttelefon

Steinar Krokstad, professor i samfunnsmedisin, tok i Klassekampen torsdag til orde for aldersgrense på smarttelefoner.

Han gjentok budskapet i Dagsnytt 18.

– Det har vært en dramatisk forverring av unges psykiske helse det siste tiåret. Vi må ta tilbake det som er en normal hverdag for barn og unge, slik at de ikke skades av livet på telefonen, sier Krokstad.

Professor i sosialmedisin Steinar Krokstad ser inn i kamera. Han har på briller, blå skjorte og blå genser. Han står i ei kantine på Øya helsehus i Trondheim. Uklart i forgrunnen skimtes fyllet på ei gulrotkake.

Professor i samfunnsmedisin Steinar Krokstad.

Foto: Sverre Lilleeng / NRK

Han er en av de ledende forskerne på folkehelseprosjektet Hunt ved NTNU i Trøndelag.

Flere barn og unge sliter med psykiske problemer. Veksten startet etter 2010, og flere forskere setter dette i sammenheng med en «mobilbasert» barndom.

Øyvind Husby, administrerende direktør i IKT Norge, mener forskningen ikke er entydig, og at unges psykiske helse var på vei ned før mobiltelefonene kom.

– Vi mener det ikke er riktig med et forbud. Det viktige er å forberede ungdom på den virkeligheten de skal inn i, sier Husby.

Krokstad mener forskningen er tydelig.

– Jeg mener det er en krystallklar sammenheng mellom introduksjon av mobiltelefon i de unges liv og dårligere psykisk helse, sier Krokstad til NRK.

Statsminister Jonas Gahr Støre holder oppsummerende pressekonferanse

Jonas Gahr Støre mener digitaliseringen i skolen har gått for langt.

AKTUELT NÅ