Hopp til innhold

Regjeringen dropper omstridte retursentre for asylsøkere

Regjeringen har bestemt at de likevel ikke vil opprette de omstridte retursentrene for asylsøkere som skal ut av landet.

asylmottak

Asylsøkere med avslag skal henvises til ordinære asylmottak, siden det ikke blir noe av satsingen på retursentre.

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

– Regjeringen har besluttet at retursentrene ble uforholdsmessig mye dyrere enn hva vi først hadde sett for oss etter å ha gått anbudsrunder om det, sier statssekretær Pål Lønseth i Justisdepartementet til NRK.

– Vi mener at vi kan bruke de midlene vi har til retur på en bedre måte, sier Lønseth.

Nå skal pengene de sparer heller brukes på andre tiltak som kan få fart i hjemsendingen.

– For å kunne få fortsatt økning i blant annet frivillig retur, sier Lønseth.

Til ordinære asylmottak

Retursentrene skulle være et viktig signal om at de skulle forlate Norge, sa justisminister Knut Storberget for ett år siden, da regjeringens plan om inntil 16 retursentre over hele landet ble presentert .

Personer med endelig avslag på søknad om asyl skulle bo i disse sentrene.

Målet var at retursentrene i større grad skulle vektlegge returfremmende informasjon og aktivitetstilbud, opplyste Justisdepartementet.

Men nå har regjeringen snudd, og planene om såkalte retursentre skrinlegges, fordi regningen så ut til å bli høyere enn de kunne godta.

Asylsøkere med avslag skal istedet henvises til ordinære asylmottak.

Flere returnerer frivillig

– Men på de ordinære mottakene er det indivivuelle tilpassede kvalifisering-stiltak for å øke den frivillige returen, sier Pål Lønseth.

Det handler om yrkesopplæring, motivasjon og ren pengestøtte.

Disse tilbudene finnes allerede, og hittil i år har 25 prosent flere returnert frivillig til hjemlandet enn på samme tid i fjor, forteller statssekretæren.

– Det sier oss at måten vi bruker disse pengene på i dag, og sånn vi ønsker å fortsette med, er en best mulig utnyttelse av de pengene vi har til retur, sier Lønseth.

Asylmottaket på Lierskogen

Brannvesen i full beredskap prøver å begrense ilden på ventemottaket på Lierskogen

Foto: Bendiksby, Terje / Scanpix

Skulle erstatte ventemottak

LES: UDI om etablering av retursentre

Debatten om retursentre kom etter at begge de to statlige ventemottakene for asylsøkere som ventet på å bli kastet ut av landet ble rasert og påtent av beboerne i juli 2010.

Asylsøkerne måtte demed flyttes fra Lier i Buskerud og Fagerli i Akershus til ulike transittmottak i østlandsområdet.

Ventemottakene var sterkt kritisert fra flere hold for uholdbare leveforhold. En rapport hevdet at ventemottakene virket mot sin hensikt, og gav beboerne mindre motivasjon til å dra hjem, og at det dermed virket returhemmende.

Regjeringens plan var dermed å droppe ventemottakene og i stedet opprette retursentre.

LES: Tre års fengsel etter brann

Fungerte ikke

– Når vi ser at en ordning ikke fungerer etter hensikten, er det viktig å ta tak og gjøre nødvendige endringer. Det er det regjeringen nå gjør, sa Storberget da han presenterte planene om retursentre.

Den nye ordningen skulle innebære at alle med endelig avslag som fortsatt ønsket tilbud om innkvartering, måtte flytte til egne returavdelinger eller retursentre.

– Dette vil gjøre konsekvensene av et avslag tydelig, sa Storberget.

Retursentrene skulle, ifølge Storberget, ha samme standard og bemanning som ordinære asylmottak, og beboerne skulle ha samme rettigheter som de hadde tidligere.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger