– Drept nordmann tilknyttet terrorgruppe

Nordmannen Egzon Avdyli (25), som ble drept i Syria, skal ha vært tilknyttet den militante islamistiske gruppa ISIL, etter det NRK får opplyst. Journalist Pål Refsdal har møtt 25-åringen flere ganger, og fikk inntrykk av at han sympatiserte med gruppa FN har på sin terrorliste.

Fra ISIS-video på Youtube

Opprørsgruppen ISIL, Den islamske staten i Irak og Levanten, også kalt ISIS (Den islamske stat for Irak og Syria), etablerte seg i Syria i april. Dette bildet er hentet ut fra en video gruppen har lagt ut på YouTube ved en tidligere anledning.

Foto: Fra ISIS-video

Tirsdag ble det kjent at norsk-albanske Egzon Avdyli (25) har blitt drept i Syria. Avdyli er født i det tidligere Jugoslavia, men kom til som ung og er norsk statsborger. Avdyli har tidligere vært talsmann for den radikale ekstremistgruppa Profetens Ummah i Norge, og reiste etter det NRK erfarer til Syria på nyåret.

NRK får opplyst at Avdyli var tilknyttet den militante islamistiske gruppa ISIL (Den islamske staten i Irak og Levanten) i Syria. Gruppa er satt på FNs liste over terrororganisasjoner, og ble tidligere omtalt som Al Qaida i Irak. Denne har vært aktiv i Irak siden 2002. I april i fjor erklærte gruppa at den også er tilstede i Syria.

– Dette er en gruppe som er beryktet for å være veldig brutal, og som har utført mange overgrep i Irak. Det har de tydeligvis fortsatt med i Syria, sa forsker Truls Tønnessen ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) i et intervju med NRK i november.

– Ingen fanatiker

Pål Refsdal

Freelancejournalist Pål Refsdal har møtt Egzon Avdyli flere ganger. Han beskriver 25-åringen som en reflektert mann.

Foto: Tor Erik Schrøder / SCANPIX

Freelancejournalist Pål Refsdal har rapportert fra flere krigsområder, blant annet i Syria, der han har møtt syriske opprørsgrupper. Refsdal sier til NRK at han har møtt Egzon Avdyli flere ganger i Norge, men legger til at han ikke var kjent med at han hadde reist til det krigsherjede landet.

– Egzon var en hyggelig, reflektert mann og ingen fanatiker, sier Refsdal på en skurrete telefonlinje fra Syria.

Ifølge Refsdal var Avdyli veldig engasjert i det som skjedde i Syria. Han skal også ha hatt inntrykk av at Avdyli sympatiserte med ISIL.

John Christian Elden har tidligere representert Avdyli, men sier til NRK at han ikke vet annet enn det som står albanske medier. Han kan ikke bekrefte at 25-åringen er drept, eller at han skal ha vært i kontakt med ISIL.

– Jeg kan bekrefte at han er i, eller har vært i Syria. Så langt jeg er kjent med reiste han ned fordi han skulle jobbe for Røde halvmåne, sier Elden.

Artikkelen fortsetter under videoen.

John Christian Elden har tidligere vært forsvarer for Egzon Avdyli (25), som har blitt drept i Syri. Elden bekrefter at Avdyli er eller skal ha vært i Syria, men kan ikke bekrefte at han har blitt drept.

John Christian Elden har tidligere vært forsvarer for Egzon Avdyli (25), som har blitt drept i Syria. Elden bekrefter at Avdyli er eller skal ha vært i Syria, men kan ikke bekrefte at han har blitt drept.

– Utvilsomt en lederskikkelse

Truls Tønnessen ved Forsvarets forskningsinstitutt har tidligere sagt at norske jihadister har vært tilstede i områder der ISIS har vært operative. I forbindelse med sin åpne trusselvurdering for 2014 sa PST-sjef Benedicte Bjørnland at man mener at minst en nordmann, en 22-åring, skal ha deltatt i kamper med ISIL.

Bjørnland sa også at man fryktet at 40 til 50 personer med norsk tilknytning kan komme i kontakt med rene terrororganisasjoner som ISIL eller Jabhat al Nusra.

Journalist Lars Akerhaug har skrevet bøker om det radikale islamistmiljøet i Norge. Han sier Avdyli var en ung, veldig engasjert muslim som ble radikalisert og ble en ledende person i det radikale islamistmiljøet på Østlandet.

– Han var utvilsomt en lederskikkelse, og en av dem som satt i ledelsen i Profetens Ummah, sier Akerhayg. Ifølge Akerhaug valgt Avdyli å trekke seg ut av den radikale ekstremistgruppa i 2013.

– Jeg har blitt fortalt, av personer som kjente ham godt, at han skjønte at all den medieoppmerksomheten de tiltrakk ikke var heldig for den saken de ønsket å fremme, og at det førte til at de ble latterliggjort av andre norske muslimer, sier Akerhaug til NRK.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Journalist og forfatter Lars Akerhaug om den drepte Egzon Avdyli.

Lars Akerhaug har møtt den drepte nordmannen flere ganger.

– Tar i mot flest vestlige

Lars Akerhaug

Lars Akerhaug har møtt Egzon Avdyli flere ganger i forbindelse med sin bok «Norsk jihad».

Foto: Privat

Etter det NRK kjenner til skal Avdyli ha reist til Syria på nyåret. Akerhaug sier han var kjent med Avdyli hadde forlatt Norge en periode, uten at han visste hvor han var. Ifølge Akerhaug ser det ut til at flertallet av de norske som reiser til Syria, og viser noen tilknytning, havner i ISIL.

– Det er den mest ekstreme og radikale grupper, og den gruppen som i størst grad tar i mot vestlige rekrutter, sier Akerhaug.

Han er ikke overrasket over at Avdyli valgte å reise til Syria, ettersom flere profilerte skikkelser i det norske, radikale miljøet har reist til det krigsherjede landet.

– Det er på det måte et ideal i disse islamistmiljøene at man reiser, og man oppfordrer andre til å gjøre det. Da er det på en måte logisk at også de sentrale skikkelsene gjør dette selv. Gjennom dette viser de at de ikke bare snakker, men også er villige til å gjøre ord til handling.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Norsk islamist drept i Syria

En norsk islamist i 20-årene skal være drept i Syria, ifølge albanske medier. Dette bildet skal ha blitt lagt ut på sosiale medier etter at Avdyli dro til Syria.

Foto: Privat

– Ressurssterk og engasjert

Akerhaug sier han synes det er trist Avdyli har blitt drept, og beskriver norsk-albaneren som ressurssterk og engasjert.

– Han valgte å kanalisere engasjementet i en borgerkrig i Syria. For oss som er utenforstående kan det virke meningsløst å kaste bort livet sitt der nede, men for ham var det sikkert en mening med det, sier Akerhaug.

Journalisten møtte Avdyli flere ganger i forbindelse med boken han ga ut om det radikale islamistmiljøet 2013, der 25-åringen også er omtalt.

– Jeg traff ham sist høsten 2013 i forbindelse med en debatt om min bok, «Norsk jihad». Jeg traff ham etterpå, og han var nokså opphisset over noe jeg hadde skrevet, sier Akerhaug, som mener den negative medieoppmerksomheten Avdyli har fått kan ha ha gjort ham mer radikal.

– Denne medieoppmerksomheten har nok virket negativt på hans syn på Norge og det norske samfunnet. Jeg selv skrevet flere saker om ham, det har også andre gjort, og han reagerte nokså aggressivt på noen av disse oppslagene.

– Han var definitivt radikal, i den forstand at han oppfordret andre unge til å reise til Syria for å kjempe hellig krig der. Han støttet også etablering av en islamsk stat i Norge eller andre vestlige land, sier Akerhaug.

Gruppen Profetens Ummah anklager medier, politikere og politi for å spre løgner om dem.

Profetens Ummah holdt pressekonferanse i 2012, der de hevdet at de var utsatt for en heksejakt i mediene. Egzon Avdyli (t.v.), som nå er drept, er blant dem som snakket på pressekonferansen.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger