Hopp til innhold

Festdeltager: – Måtte ut flere ganger for å trekke frisk luft

En av personene som var på festen i bunkeren på St. Hanshaugen forteller til NRK at luften ble så tung at han måtte gå ut flere ganger. Han anslår at over 200 mennesker var innom festen.

23 personer er på sykehus med kullosforgiftning etter en fest i en bunker på St. Hanshaugen i Oslo natt til søndag.

– Da jeg dro i 01.30-tiden, sto det sikkert 50 stykker i kø utenfor hulen, forteller mannen.

Han ankom festen rundt klokken 23.00 lørdag. Da var det cirka 50 mennesker inne i bunkeren, og arrangørene hadde ifølge mannen kontroll på situasjonen.

– Men etter hvert kom det flere folk, også folk som ikke var invitert. Da virket det som de mistet litt kontrollen, sier han.

– Hvor mange var det der i natt?

– Det var mange som gikk inn og ut, så det var sikkert flere enn 200 personer.

Foto: tipser.no / Daniel D. Laabak

Foto: tipser.no / Daniel D. Laabak

Utenfor livsfare

23 personer er på sykehus etter at de ble kullosforgiftet på en fest i en bunker på St. Hanshaugen i Oslo natt til søndag.

Store styrker fra politiet, helse og brannvesen rykket ut til stedet.

I en bunker i området fant de blant annet sju bevisstløse personer. De ble kjørt direkte til Lovisenberg og Ullevål sykehus.

Tilstanden til flere er alvorlig, men ifølge Aftenposten er alle utenfor livsfare.

Mistenkte ikke gass

Festdeltageren forteller til NRK at han ganske kjapt begynte å merke at det begynte å bli dårlig luft inne i bunkeren.

– Når man raver i et rom uten vinduer med 50–60 andre, så blir luften tung. Det merket jeg godt. Jeg måtte gå ut flere ganger og trekke frisk luft, sier han.

Mannen forteller han føler seg bra og har ikke opplevd noe ubehag i ettertid.

Selv om luften var dårlig, så hadde mannen ingen mistanke om at den var farlig. Ifølge ham har det vært arrangert flere fester inne i bunkeren i sommer.

– Det var to aggregater der inne. Tidligere har det vært ett eller ingen. Nå var det musikk og lys på veggene. Jeg har aldri sett så mange folk der som i natt, sier han.

Sju personer funnet bevisstløse etter fest i bunkers

En patrulje fra politiet i Oslo kom natt til søndag tilfeldigvis over en rekke omtåkede ungdommer ved Collets gate på St. Hanshaugen. Store styrker fra politi, helse og brannvesen rykket ut til det som viste seg å være en ravefest.

Foto: Geir Olsen / NTB scanpix

Varslet politiet før festen: – Det var uansvarlig

Opp mot 200 personer var innom festen i løpet av kvelden og natten, ifølge politiet.

NRK har også vært i kontakt med en person som kjente til festen i bunkeren på St. Hanshaugen. Hun forteller at hun var bekymret for sikkerheten på festen.

– Jeg dro ikke på festen da arrangementet var uansvarlig, spesielt med tanke på koronasituasjonen. Det var også derfor jeg valgte å kontakte politiet samme dag og prøvde å få det stoppet, sier hun.

Hun varslet politiet i forkant da over 90 personer hadde meldt seg på arrangementet på sosiale medier.

– Varselet ble ikke tatt så seriøst som jeg hadde håpet på. Det var en kort samtale, og politiet viste liten interesse for det jeg hadde å komme med, sier hun.

Personen NRK har snakket med sier deltagerne var en blanding av folk som studerer og folk som jobber. De fleste som var der er nok i 20 årene, mener hun.

– Det er vanskelig å si om det er noe spesielt miljø, da det var nærmere 200 stykker innom grottefesten. Mange av dem som hadde trykket «skal» på arrangementet, er jeg kjent med og vet hvem er, sier hun.

Politiet bekrefter at de mottok tipset, men at det ikke ble tatt videre til operasjonssentralen som håndterer tips som skal følges opp.

– Det ble ringt inn til vårt sentralbord og satt over til vakta på Grønland som vurderer tips. Jeg vet ikke hvilke vurderinger som ble gjort og hvorfor vi ikke ble bedt om å følge det opp. Det må vi komme tilbake til, sier operasjonsleder Cathrine Sylju til NRK.

Rigget opp lydanlegg

Deltagerne har ifølge politiet tatt seg ulovlig inn i bunkeren, som var avlåst og stengt. Foreløpige funn tyder på at de har tatt seg inn en åpning på 1x1 meter, som ligger litt opp i høyden på en fjellvegg.

Bunkeren der ungdommene var på ravefest

Dette er inngangen til bunkeren der ravefesten ble arrangert natt til søndag.

Foto: Runar Henriksen Jørstad

Kullosen kommer fra et aggregat som har stått på for å gi strøm til musikk på denne festen.

NRK erfarer at arrangørene på forhånd hadde tatt seg inn i bunkeren og rigget opp et lydanlegg til festen.

Av arrangementssiden på sosiale medier kommer det frem at det dreier seg om en bursdagsfeiring. Arrangørene kaller festen blant annet «Rave Cave».

NRK har også sett flere klipp fra festen inne i bunkeren. Der ser man blant annet dansende mennesker, høy musikk, lysshow og konsumering av alkohol.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ