Hopp til innhold

Reagerer på strengere straff for avliving av hund enn overgrep mot barn

Barneombudet mener noe er riv ruskende galt når man i Norge får mildere straff for overgrep mot barn enn når man blir dømt for å drukne en hund.

Barneombud Anne Lindboe

Barneombud Anne Lindboe mener at overgrep mot barn er blant den mest alvorlige kriminaliteten vi har, og derfor må straffes vel så hardt som annen type kriminalitet.

Foto: Beate Riiser / NRK

– Vi må slutte å se på dette som bare «litt ufin moro». De som laster ned bilder av seksuelle overgrep som er blir begått mot barn, er aktivt med på å opprettholde en industri, sier barneombud Anne Lindboe til Aftenposten.

Hun reager på at en mann som utførte overgrep mot barn i 2009 kun fikk fem måneder i fengsel, derav to betinget, mens en person som druknet sin hund denne uken ble dømt til seks måneders ubetinget fengsel.

– Riv ruskende galt

– Når man får like mye straff for å begå seksuelle overgrep mot barn som man gjør for å drive med dyremishandling, da er det noe riv ruskende galt, sier Lindboe.

Hun mener at overgrep mot barn er blant den mest alvorlige kriminaliteten vi har, som ødelegger barns liv.

– Lave strafferammer og lave straffenivåer fører til at politiet nedprioriterer etterforskningen. Jeg mener derfor vi må se på om straffenivået og strafferammer ligger på et riktig nivå i forhold til hvor grov denne kriminaliteten virkelig er, sier Lindboe til NRK.

Hun viser til at ikke bare dyremishandling, men også annen alvorlig kriminalitet som gatevold eller økonomisk kriminalitet straffes hardere enn overgrep mot barn.

– Like alvorlig?

– Jeg synes det er feil at jeg skal straffes hardere enn en seksualforbryter, sier mannen som i Moss tingrett hevdet at han trodde at avlivingsmåten var human, da han druknet sin hund.

Han hevder at han ikke hadde råd til veterinær og ikke hadde skytevåpen tilgjengelig.

– Å avlive en hund kan vel ikke sammenlignes med å ødelegge livet for et barn?, sier han til Aftenposten.

Da han fikk sin dom var en helt annen sak i gang i Drammen tingrett. Der satt en 34 år gammel mann på tiltalebenken i en av norgeshistoriens groveste overgrepssaker mot barn.

Han er tidligere straffedømt for overgrep. I 2009 ble denne personen dømt til fem måneder fengsel, der to måneder av straffen ble gjort betinget.

I prinsippet var han en fri mann etter åtte uker. Hans ugjerning var blant annet seksuelle overgrep mot et tolv år gammelt barn.

AKTUELT NÅ