Hopp til innhold

PST: – Koranskolene kan være inngangsport til ekstrem islamisme

NAIROBI/OSLO (NRK): Etter NRKs gransking av forholdene ved koranskoler i Somalia, går både Politiets sikkerhetstjeneste og en Somalia-ekspert ut og advarer mot faren for radikalisering av norsk ungdom.

PST holder pressekonferanse ifbl.m funn av bombe på Grønland i Oslo. 8 april 2017

PST-sjef Marie Benedicte Bjørnland. Bildet er fra april da hun orienterte om trusselnivået i Norge.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

– Disse folka går inn i hue på deg, mann!

Slik beskriver Omar fra østkanten i Oslo hvordan han opplevde at lærerne på en koranskole i Somalia forsøkte å få ham til å endre holdninger.

Han forteller at skolen formidlet et hat mot vesten, og at hellig krig var et tema.

– Jeg tenker at den ideologien er farlig. Den kan få konsekvenser, advarer Omar.

Les også: Norske ungdommer forteller om livet på innsiden av koranskoler i Somalia

Skolen som heter Dibu Raxma, ligger nært et område i Mogadishu som delvis kontrolleres av de militante islamistene i al-Shabaab.

NRK har vist Politiets sikkerhetstjeneste (PST) deler av materialet, som svarer dette:

– PST er kjent med at unge mennesker sendes til liknende institusjoner. Slike "skoler" kan være inngangsport til ekstrem islamisme, skriver seniorrådgiver Martin Bernsen i en tekstmelding.

Stig Jarle Hansen

TERRORFORSKEREN: Stig Jarle Hansen har spesialisert seg på sikkerhetspolitikk på Afrikas horn, og blant annet skrevet boka «Al Shabaab in Somalia».

Foto: NRK

PST får støtte fra professor Stig Jarle Hansen som er en av verdens fremste eksperter på terrorgruppen al-Shabaab. Han har et stort kontaktnett i Somalia. Forskeren advarer mot koranskolene som mulig radikaliseringsarena.

– Noen skoler er rett og slett radikaliseringsanstalter. Disse skolene sporer til vold, maner opp et hatbilde av vesten, der vesten står for grusomheter som må hevnes, sier Hansen, som er professor ved NMBU, Norges miljø- og biovitenskapelige universitet.

Han understreker at noen skoler fungerer ganske bra, men sier at hovedproblemet er at man ikke vet hva slags skoler norske ungdommer sendes til.

Les også: Vurderer å endre passloven etter NRK-avsløringer

– Farlig for Norge og Somalia

På telefon fra Mogadishu snakker Hansen med en av sine forskningsassistenter som kjenner forholdene på flere koranskoler i byen. Assistenten sier at mange av disse skolene ikke har et tradisjonelt islam-pensum, men ofte har et pensum som går i jihadistisk retning.

Du risikerer at norske ungdommer kommer inn på en skole som er helt forferdelig, som bruker sterk fysisk avstraffelse, og som har et budskap som kan være radikaliserende. På den måten kan skolene være farlig for Norge og Somalia, sier Hansen.

Han mener norsk-somaliske foreldre må tenke seg grundig om før de etterlater barna på koranskoler i Somalia.

– Jeg er ikke sikker på foreldre vet hva de sender ungene sine til. Derfor er hele praksisen med å sende barn på skoler som ikke er godkjent av somaliske eller internasjonale myndigheter svært betenkelig, sier Stig Jarle Hansen.

«La vesten brenne!»

Omar forteller at han var sju måneder på skolen Dibu Raxma i Mogadishu. NRK møter ham i et afrikansk land der han venter på et nytt norsk pass. Omar sier en slektning tok ham med til Somalia, og tok fra ham passet.

Omar er ikke hans egentlige navn. Han vil ikke stå fram med navn og ansikt fordi han ønsker en ny start når han kommer til Norge.

Les også: Bøhler mener regjeringa ikke har gjort nok for koranskole-barna

Han forteller at han ble pisket på fotsålene og lenket på skolen i Mogadishu, og at skolen formidlet en radikal form for islam med en antivestlig ideologi.

– Først bryter de deg ned, får deg til å hate deg selv. Så fokuserer de på at Vesten er dårlig. De sier ting som at Vesten slakter oss, folk i Vesten tar våre penger, de gjør barna våre kristne, sier Omar.

Han forteller at de hver kveld måtte be denne aftenbønnen:

«La Vesten brenne! La dem gå til helvete! La Gud ta pengene fra Vesten, og gi dem til oss. La Gud sørge for at alle i Vesten blir muslimer».

Koranskolen Dhibu Raxma i Mogadishu

KORANSKOLEN: Dhibu Raxma tilbyr behandling med urtemedisin på fasaden, men elevene NRK har snakket med forteller at skolen kombinerer koranundervisning med grov vold.

Foto: NRK

NRK har snakket med en tidligere elev ved skolen som også forteller at det ble utøvd grov vold mot elevene, og at skolen formidlet et hat mot vesten.

På telefon har lederen av skolen overfor NRK avvist påstandene om at det utøves vold, og at skolen viderebringer et hat mot vesten, og en radikal versjon av islam. Lederen sier skolen er godkjent av myndighetene.

Omfang uklart

Hvor mange norsk-somaliske barn og ungdommer som er på koranskoler i Somalia vet ikke norske myndigheter eller NRK noe om.

Les også: Foreslår at utsatte ungdommer fratas passet

Ett av ti norsk-somaliske barn meldes utflyttet fra Norge, men vi vet ikke hvor mange av disse som havner på skoler der forholdene er uforsvarlige.

Somalia-eksperten mener norske myndigheter må gå inn i disse problemstillingene.

–Her har vi begått en unnlatelsessynd i Norge. Norske myndigheter må mye mer på banen for å finn ut mer om disse skolene, sier Hansen.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ