Hopp til innhold

PST etterforsker knivstikking i Oslo som terror

OSLO/MOSKVA (NRK): Den russiske statsborgeren (20) kom til Norge via Sverige torsdag. Ifølge PST ville han drepe flere mennesker og gjennomføre et terrorangrep.

Torsdag ettermiddag ble en kvinne knivstukket i ryggen inne i en Kiwi-butikk i Møllergata i Oslo sentrum. Kvinnen er kritisk skadd og ligger på sykehus.

En 20 år gammel mann ble pågrepet kort tid etter hendelsen.

I ettermiddag overtok Politiets sikkerhetstjeneste etterforskningen fra Oslo politidistrikt, og den etterforskes nå som et mulig terrorangrep.

– Ville drepe

Benedicte Bjørnland, PST-sjef, sier at mannen først ble avhørt av Oslo-politiet.

– Han er en russisk statsborger som kom til Norge via Sverige på torsdag, sier Benedicte Bjørnland, sjef i PST.

PST-sjefen opplyste at den terrorsiktede 20 år gamle russeren kom fra Basjkortostan i Russland. Det skal ikke ha vært andre involvert i knivangrepet, sier hun.

Pågripelse i forbindelse med mulig terrorhandling

PÅGRIPELSE: En mann blir pågrepet kort tid etter hendelsen i nærheten av åstedet.

Foto: TIPSER

Hun sa det var for tidlig å knytte mannen til noen konkret terrororganisasjon, men at det var mannens uttalelser i avhør som gjorde at PST tok over etterforskningen.

Bjørnland sier han har erkjent straffskyld etter siktelsen, og at han selv har gitt uttrykk for at det er snakk om et terrorangrep.

Han er siktet for brudd på straffelovens paragraf 131, som omfatter terrorhandlinger.

– Jeg kan ikke gå detaljert inn på avhøret, men han har sagt at han ønsket å begå et terrorangrep og drepe flere mennesker, sier Bjørnland.

PST etterforsker knivstikking i Oslo som terrorangrep

PST etterforsker knivstikking i Oslo som terrorangrep

Det statlige russiske nyhetsbyrået Tass melder at den russiske ambassaden i Oslo har fått personopplysninger om mannen som er arrestert og mistenkt i forbindelse med knivstikkingen.

Nå arbeider russiske myndigheter videre med å finne ut mer om mannen og hans bakgrunn.

Den russiske ambassaden er i kontakt med norske myndigheter om saken.

– Tilfeldig offer

De første meldingene kom til politiet klokka 12.53 torsdag ettermiddag. Flere patruljer rykket ut til området.

Politiets operasjonsleder, Rune Ullsand, sa til NTB torsdag at kvinnen sto i kassen for å betale da hun ble stukket i ryggen.

– Alt tydet på at hun var et tilfeldig offer, sa Ullsand til NTB.

Etter knivstikkingen skal gjerningsmannen ha angrepet personen som satt i kassa, men deretter valgt å løpe fra stedet. Han ble pågrepet like i nærheten av butikken.

Kvinnen ble kjørt til Ullevål sykehus. I går var tilstanden hennes kritisk, men stabil.

En gruppe politi og politisperringer utenfor Kiwi i Møllergata

SPERRET AV: Politiet sperret av åstedet etter knivstikkingen. Den mistenkte gjerningsmannen ble pågrepet like i nærheten.

Foto: Ola Hana / NRK

Trusselvurdering

I 2014 oppfordret talsmannen i terrorgruppa IS tilhengere til å angripe mål i Vesten. Det var første gang IS kom med en slik oppfordring.

Personer og grupper inspirert av ekstrem islamistisk ideologi vil være den primære terrortrusselen mot Norge det kommende året, ifølge PSTs trusselvurdering for 2018.

PST har vurdert det som mulig at det vil forekomme forsøk på terrorangrep i Norge

I trusselvurderingen står det at en terroraksjon i Norge «sannsynligvis ikke vil avvike fra den typen angrep man ser eller i Europa».

Dette betyr at metoder som kniv- eller kjøretøysangrep også er aktuelle her, står det i trusselvurderingen. I trusselvurderingen er terrortrusselen fra soloterrorister omtalt.

Kunde stukket med kniv på Kiwi

Inne i denne Kiwi-butikken i Oslo sentrum ble en kvinne knivstukket i ryggen torsdag ettermiddag. Nå etterforskes saken av Politiets sikkerhetstjeneste.

Foto: Thomas Marthinsen

– Det samme gjelder valg av mål. Steder der det oppholder seg mange sivile og som har få sikringstiltak, er mest utsatt. Videre er den mest sannsynlige terrortrusselen i Norge knyttet til ekstreme islamistiske terrorister som opererer alene eller i par. Det er lite sannsynlig at vi vil se angrep i Norge som er direkte styrt fra en terrororganisasjon, eller angrep med mange gjerningspersoner, skriver PST.

Ifølge terrorforsker Petter Nesser ved FFI har enkeltmannsterrorisme økt fra 12 til 38 prosent i perioden fra 1994 til 2014, blant annet fordi Al Qaida har oppfordret tilhengerne sine til nettopp det.

AKTUELT NÅ