Hopp til innhold

Prøver å få Dagbladet-grafikere på jobb

Tillitsvalgte i Oslo Grafiske Fagforening og Fellesforbundet forsøker å få grafikerne i Dagbladet til å gjenoppta arbeidet.

Dagbladet salgsstativ
Foto: NRK

– Det virker som dette er en ulovlig aksjon. Vi anbefaler de tillitsvalgte å bidra til å normalisere situasjonen, sier forbundssekretær Knut Øygard i Fellesforbundet – grafikernes fagforbund – til NTB.

Forsinket avis

Grafikerne forlot arbeidet i går ettermiddag etter at det ble kjent at fem personer permitteres og åtte andre risikerer å miste jobben i avisen.

LES OGSÅ: Dagbladet-protest fortsetter

LES OGSÅ: - Dette vil få etterspill

Resultatet ble at avisas ledere og journalister måtte produsere dagens avis. I tillegg ble distribusjonen kraftig forsinket i Østlandsområdet fordi trykkerne på trykkeriet på Lørenskog sympatiserte med grafikerne.

Leder for Grafisk klubb i Dagbladet Tone Granberg Løvlien sier til NRK at de føler de ikke har blitt hørt av ledelsen.

– Vi har sagt oss villige til å gå inn i en form for rullerende permittering, sånn at byrdene ble likt fordelt på alle, og vi har bedt ledelsen sammen med oss å kontakte NAV for å se hva NAV for eksempel kan bidra med i forhold til midler til kompetanseheving.

– Det virker ikke som om ledelsen har vært interessert i å høre på oss i det hele tatt, sier leder for Granberg Løvlien til NRK.

Medlemsmøte

Øygard sier at han skjønner at grafikerne i Dagbladet er frustrerte over at de ansattes forslag til innsparingstiltak ikke er tatt på alvor.

– Vi er rådgivere i konflikten og har anbefalt de tillitsvalgte å begynne samtaler med ledelsen, sier leder Terje Fjellum i Oslo Grafiske Fagforening.

Forsøkene på å få avblåst aksjonen skjer blant ved at de vel 50 medlemmene i Dagbladets Grafiske Klubb var innkalt til medlemsmøte ved 12-tiden i dag.

- Kommer ut i morgen

Ifølge Aasheim kom Dagbladet med et nær sagt fullverdig produkt i dag, og det satser de på også i morgen.

- Situasjonen er den at ingen av medlemmene av Grafisk klubb er kommet på arbeid, så det betyr at resten av huset, journalister og andre, har startet produksjonen av morgendagens avis som normalt og vi satser på å komme ut også i morgen, som vi klarte i dag, sier Aasheim til NRK.

– Dramatiske konsekvenser

Sjefredaktør Anne Aasheim i Dagbladet opplyser til NTB at hun ikke har sett noen grafikere på jobb i Dagbladet i formiddag.

– Dette er et brudd med hovedavtalens rammeverk og langt utenfor arbeidslivets spilleregler, så det er klart dette vil nødvendigvis få konsekvenser for de som er involvert, sier Aasheim til NRK.

Hun legger ikke skjul på at grafiker-aksjonen også berører den allerede hardt pressede avisa økonomisk:

– Vi skal sette oss ned i dag og oppsummere det siste døgnet i fellesskap, men det er klart at hvis dette vedvarer så vil det få dramatiske konsekvenser for Dagbladet, sier Aasheim til NRK.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger