Private tjener flere hundre millioner på barnevern

Sju private barnevernsaktører har alene tjent 550 millioner kroner på fem år, viser en kartlegging Aftenposten har gjennomført.

– Det var aldri meningen at vi skulle bli rike av dette, men det ble vi, sier Kjell Arne Gjeitrem i Tiltaksgruppen til Aftenposten.

Avisen skriver at Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet i fjor kjøpte institusjonsplasser for 1,3 milliarder kroner fra det private.

Det utgjorde nesten halvparten, 46 prosent, av de totale utgiftene til institusjonsplasser.

550 millioner på fem år

Aftenposten har kartlagt sju private barnevernsaktører: Tiltak for ungdom AS, Tiltaksgruppen AS, Behandlingssenteret Små Enheter, Aberia Ung, Aberia NKGK (som ble fusjonert inn i Aberia Ung i oktober i år), Boenheten AS og Aleris Ungplan & Boi AS.

Til sammen hadde de et overskudd før skatt på 550 millioner kroner fra 2009 til 2013.

Fellesorganisasjonen, som organiserer mange barnevernsansatte, mener pengene burde ha vært brukt til å gi barna et bedre tilbud.

– Pengene skulle ha blitt brukt til å gi barna et bedre tilbud, og ikke til profitt, sier forbundsleder Mimmi Kvisvik til Aftenposten.

– Tjener 8-10 kroner for hver hundrelapp

Erik Sandøy, administrerende direktør i Aleris Ungplan & Boi og leder for arbeidsutvalget for barn og ungdom i NHO, avviser kritikken.

– Vi sitter igjen med 8-10 kroner for hver hundrelapp vi har i inntekter. Jeg mener dette er marginer som er akseptable. Men dersom marginene skulle bli vesentlig høyere enn dette, skjønner jeg at noen stiller spørsmål, sier Sandøy til avisen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger