Hopp til innhold

Prest mister jobben etter nazistiske ytringer

En svensk mann får ikke lenger jobbe som prest, etter at han blant annet sammenlignet Hitler med Jesus. Svenske medier kaller mannen «nazi-prest».

Nazistiska Nordiska motståndsrörelsen demonstrerar i Falun på första maj.

Presten skal ha hatt koblinger til Den nordiske motstandsbevegelsen.

Foto: Ulf Palm/tt / NTB scanpix

En mann som identifiserer seg selv om «sann prest, sann kristen og sann nasjonalsosialist» får ikke lenger jobbe som prest i Sverige. Det melder Kyrkans tidning.

Mannen skal blant annet ha sammenlignet Jesus med Hitler i en podkast.

I dommen fra nemnda som bestemmer hvem som får jobbe som prest i Svenska kyrkan, heter det at mannen har «uttalt seg direkte og indirekte antisemittisk og islamofobisk». Dette mener nemnda at gjør mannen uskikket til å jobbe som prest.

– Mannen har uttrykt seg nazistisk og rasistisk på en måte som skader kirkens anseende, sier lederen nemnda, Johan Munck til Sveriges Radio.

– Ytringsfrihet

Presten selv nekter ikke for det som kommer fram i dommen, men mener at ytringsfriheten gir ham rett til å si disse tingene.

Sveriges Radio har spurt Svenska kyrkan om man ikke kan jobbe som prest, hvis man har nazistiske meninger.

– Jo, men om man uttrykker dem, kan det bli problematisk, sier Munck til Sveriges Radio.

I dommen fra nemnda trekkes det fram at årsaken til at han ikke lenger får virke som prest, var at han uttalte seg i «nazistisk propaganda ut ifra sin funksjon som prest»

Presten skal ifølge Sveriges Radio ha koblinger til Den nordiske motstandsbevegelsen. I en demonstrasjon i regi av motstandsbevegelsen tidligere i år, ble seks nordmenn arrestert.

AKTUELT NÅ