Hopp til innhold

NHO om kommunenes karanteneregler: – Vi må være lojale til veilederen

Regjeringen fraråder, men forbyr ikke, lokale karantenebestemmelser. Kommunene bes samtidig om å ta hensyn til lokal verdiskapning og viktige samfunnsfunksjoner.

KREVENDE SITUASJON: Administrerende direktør i NHO, Ole Erik Almlid, sa under pressekonferansen at det er viktig at kommunene ikke innfører tiltak som gjør at folk hindres i sitt arbeid.

– Regjeringen anbefaler ikke kommunene å innføre egne regler om karantene, sier helseminister Bent Høie om den nasjonale veilederen for kommunenes karanteneregler.

En lang rekke nordnorske kommuner har innført det som er blitt omtalt som søringkarantene, der reisende fra fylkene sør i landet må i karantene. Dette har gjort transport av varer og arbeidskraft over kommunegrensene vanskelig for næringslivet.

Av totalt 356 kommuner har 124 innført egne karanteneregler, noe som har blitt møtt med sterke reaksjoner.

For å gjøre spillereglene klarere, la regjeringen søndag frem en nasjonal veileder.

Lokale regler om karantene og innreise bør gi unntak for kritiske samfunnsfunksjoner, pendlere og for å kunne holde hjulene i gang i samfunnet, kommer det frem i veilederen. Heller ikke barn som har delt bosted i ulike kommuner bør rammes av lokale tiltak.

Nasjonal veileder for kommunene om lokale karanteneregler

VEILEDER: Regjeringen anbefaler ikke kommunene å innføre egne regler om karantene, sier helseminister Bent Høie (t.v.). Til høyre er næringsminister Iselin Nybø.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

– Personer skal kunne krysse kommunegrensene

Regjeringen skulle egentlig legge frem veilederen søndag klokken 14, men pressekonferansen ble utsatt i fire timer på grunn av voldsomme reaksjoner fra næringslivet.

– Det er et mål om at samfunnet skal drive mest mulig normalt innenfor et forsvarlig smittevernhensyn, sier næringsminister Iselin Nybø.

300.000 arbeidsledige gjør det ekstra viktig at der de kan holde hjulene i gang, holder de hjulene i gang. Det sa NHO-sjef, Ole Erik Almlid, mens han klasket hånden i podiet.

– Personer skal kunne krysse kommunegrensene. Kommunene bør ikke innføre tiltak som gjør at folk hindres i sitt arbeid og at bedrifter ikke får tilgang på arbeidskraft, sier Almlid.

– Må være lojale

Når en ikke får levert varer og tjenester, får arbeidskraft fra andre steder, gjør det at vi setter enda flere bedrifter i fare. Vi får daglig beskjed om bedrifter som ikke får gjort jobben sin, sier Almlid.

– Det er viktig at vi ikke får flere permitterte, oppsigelser og konkurser. Det er viktig at vi sikrer at økonomien fungerer. Det er det dette dreier seg om. Norske bedrifter er opptatt av smittevern, og det er tatt meget gode grep av nasjonale myndigheter på smittevern.

– Vi må være lojale til veilederen. Hvis ikke dette fungerer, må vi gå til Stortinget og regjeringen og be om å bruke koronaloven, sier Almlid.

Nasjonal veileder for kommunene om lokale karanteneregler

OVER 300.000 ARBEIDSLEDIGE: Administrerende direktør i NHO, Ole Erik Almlid, sier det de vil hindre at det blir flere permitteringer og oppsigelser som følge av karanteneregler.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

KS: – Veiledere er anbefalinger, ikke et direktiv

– Kommunene utgjør en utrolig viktig del av smittevernberedskapen, og har etter loven betydelig myndighet på dette området, sier KS styreleder, Bjørn Arild Gram.

KS er kommunesektorens interesse- og arbeidsgiverorganisasjon i Norge. KS organiserer alle landets kommuner og fylkeskommuner.

Det vil kunne være ulik situasjon i ulike deler av landet, og lokale behov og hendelser som kan gjøre det naturlig og nødvendig med tiltak lokalt. Det har vi sett eksempler på, sier KS-toppen videre.

– På alle nivå er det usikkerhet, og situasjonen er under utvikling. Fra kommunesektoren har vi bedt om tydelige signaler. Flertallet av kommunene har ikke innført særlige lokale karantenebestemmelser.

– Det må være en løpende vurdering ut fra ansvaret den enkelte har. Som kjent er veiledere anbefalinger, ikke et direktiv, sier Gram.

Han sier at samfunnskritiske funksjoner må opprettholdes og ikke stoppes av lokale hindringer.

Nasjonal veileder for kommunene om lokale karanteneregler

PRESSEKONFERANSE: Leder i LO, Hans-Christian Gabrielsen (t.v.), administrerende direktør i NHO, Ole Erik Almlid og KS-leder Bjørn Arild Gram (t.h.) under pressekonferansen.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Brodtkorb: – Null logikk

Maskinentreprenørenes landsforbund (MEF) sa til NRK tidligere i dag at de stiller seg 100 prosent bak NHO i at lokale karanteneregler ikke kan godtas.

– Da har det ingen troverdighet når regjeringen sier vi må spare de arbeidsplassene vi kan, sa Julie Brodtkorb i MEF.

Julie Brodtkorb

KRITISK: Julie Brodtkorp i Maskinentreprenørenes landsforbund (MEF) sier det er null logikk i at veilederen som ber kommuner ikke ha egne karanteneregler, ikke er rettslig bindende.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Våre maskinførere jobber på anlegg langt unna folk på hver sin maskin, men får ikke komme på jobb, fortalte hun tidligere i dag.

– Det er null logikk i dette. Livsverk går til spille og arbeidere blir arbeidsledige kun fordi regjeringen ikke bryter igjennom her. Stoler de ikke på eget helsedirektorat som har sagt at de ikke anbefaler lokale karantener, spør Brodtkorb.

Byggenæringens landsforening reagerte også sterkt på at veilederen som de har vært med å gi innspill til ikke er rettslig bindende.

– Det er helt vesentlig at når man først skal lage en veileder til kommunene, så må den være rettslig bindende. Ellers kan kommunene fortsette som før, sa Jon Sandnes, administrerende direktør i BNL.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger