Hopp til innhold

PR-Hanssen er tilbake

Og statsministeren bekrefter at de to tidligere kollegene har holdt kontakten ved like.

Bjarne Håkon Hanssen

Bjarne Håkon Hanssens karantenetid er over. Nå blir han PR-Hanssen.

Foto: Jon-Michael Josefsen / Scanpix

Bjarne Håkon Hanssen i First House

Onsdag er første dag på ny jobb for Bjarne Håkon Hanssen.

Foto: First House

Da Bjarne Håkon Hanssen etter valget i 2009 informerte statsminister Jens Stoltenberg og resten av Norge om at han ikke ville være med videre i regjeringen til tross for rødgrønn valgseier, slo det ned som en bombe.

Les også: Skreddersydd saksforbud for PR-Hanssen
Les også: PR-bransjen kjøper opp politikarar
Les også: Notat slår sprekker i forklaringen

Da det ble klart at han skulle begynne som lobbyist og PR-rådgiver i samme selskap som Jan-Erik Larsen, mannen som hadde vært statsministerens statssekretær til bare noen måneder før valget, ble det bråk.

Hanssen ble ilagt den lengste mulige karantenetiden før han kunne begynne å jobbe i First House. I tillegg ble han ilagt saksforbud i forhold til samhandlingsreformen i ytterligere seks måneder etter karantenetiden.

Tirsdag, nøyaktig én uke før Stortinget skal begynne behandlingen av samhandlingsreformen, gikk karantenetiden ut. Da satt Hanssen askefast i Alicante.

Onsdag stilte PR-Hanssen til første arbeidsdag på kontoret.

Sentral i regjering

Før Hanssen tok pause fra politikken var han, i likhet med Larsen, en av statsminister Jens Stoltenbergs nærmeste medarbeidere. Han har vært både landbruksminister, arbeids- og inkluderingsminister og sist, helse- og omsorgsminister i Stoltenbergs to regjeringer.

Les også: – Jeg slåss for min troverdighet
Les også: Helljesen følger i Pølse-Hansens fotspor til jobb hos First House

Les også: Mette-Marits bror blir PR-sjef

Det har ført til spørsmål om hvilke felt PR- og Lobby-Hanssen skal jobbe med i First House.

Bjarne Håkon Hanssen

Bjarne Håkon Hanssen har fått tilnavn som Pølse-Hanssen, Helse-Hanssen og sist, PR-Hanssen.

Foto: Morten Holm / Scanpix

Den problemstillingen tar lederen i bransjeorganisasjonen Norske informasjonsrådgivere, Hauk Lund, med stor ro.

– Jeg er sikker på at både han og selskapet han jobber i tar de riktige beslutningene når det gjelder dette. Det er jo også noe som heter konfidensialitetsforhold i forhold til interne forhold i tidligere verv og arbeid uansett hvor lang eller kort en karantenetid er, sier Lund.

Busser med Jens

Han synes heller ikke Hanssen skal kutte ut gamle venner i maktpossisjoner når han nå blir PR-rådgiver.

– Det må ikke bli slik at politikere får yrkesforbud. Det må være mulig for en politiker å søke arbeid utenfor politikken, og det må ikke bli slik at man skal måtte oppgi venner og bekjente fordi man skifter beite, sier Lund.

Og Hanssen har holdt ihvertfall noen kontakter varme det siste halve året.

– Vi har ikke hatt mye kontakt etter at han sluttet, men vi har snakket sammen ved et par anledninger, sier Jens Stoltenberg til NRK.

Ikke alene

Hanssen er ikke den eneste som har vekslet mellom PR-rådgivning og statsapperat. Det er sågar mange som har gått motsatt vei av Hanssen.

Etter at Larsen sluttet som statssekretær på Statsministerens kontor har Lotte Grepp Knutsen fått tilsvarende jobb samme sted. Før hun ble nær medarbeider av Stoltenberg satt Knutsen i ledelsen i PR-byrået JKL.

Les også: PR-rådgivere i maktens sentrum
Les også: PR-rådgiver drømmer om regjeringsmakt

På kundelisten til JKL står jagerflyprodusenten Lockheed Martin som fikk forhandlet frem tidenes jagerflyavtale med forsvaret, alt godkjent av regjeringen Stoltenberg.

Lotte Grepp Knutsen

Lotte Grepp Knutsen gikk fra PR-byrået JKL til statsministerens kontor.

Foto: Elvi Rosita Norvang / NRK

I finansdepartementet er statssekretær Ole Morten Geving tidligere PR-rådgiver, og det samme er Kristin Halvorsens politiske rådgiver Sylvi Bratten.

Arbeidsminister Hanne Bjurstrøm får politiske råd fra tidligere PR-rådgiver Jon Reidar Øyan, og i Helsedepartementet er tidligere PR-rådgiver Roger Ingebrigtsen sentral som statssekretær.

Bjarne Håkon Hanssen ønsket ikke å snakke med NRK i forbindelse med sin første arbeidsdag i First House.

AKTUELT NÅ