Hopp til innhold

Korrupsjonssiktet polititopp navngitt i avhør i narkotikasak

Polititoppen fra Oslo som tirsdag ble fengslet, er beskyldt for å ha lekket taushetsbelagt informasjon gjennom flere år, i bytte mot store pengebeløp.

Lysaker stasjon (mørkt bilde)

PENGEOVERLEVERING: Her ved Lysaker stasjon skal en mann i 40-årene i slutten av desember i fjor ha mottatt et større pengebeløp i kontanter. Pengene kobles av politiet til narkotika.

Foto: Hallgeir Aunan / NRK

Mandag ble en høytstående tjenestemann fra Oslo politidistrikt pågrepet av Spesialenheten i garasjekjelleren ved Politihuset i Oslo. Han ble siktet for grov korrupsjon og tirsdag ble han varetektsfengslet i fire uker.

Skilt sal 150 i Oslo tingrett

FENGSLET: Polititoppen ble tirsdag varetektsfengslet bak lukkede dører i Oslo tingrett.

Foto: Simon Solheim / NRK

Etter det NRK erfarer kom politimannens navn på bordet i et avhør for en tid tilbake. Avhøret var med en av de siktede i en omfattende narkotikasak som rulles opp i Bærum.

Etter det har Spesialenheten etterforsket saken, og fant til slutt grunn for skjellig mistanke for grov korrupsjon slik de tirsdag kunne fortelle NRK.

Les: Polititopp i Oslo siktet for grov korrupsjon

Mannen som har en høytstående stilling i Oslo politidistrikt har over mange år vært sentral i politiets arbeid mot organisert kriminalitet.

Han har blant annet jobbet med MC-kriminalitet, gjenger og andre alvorlige saker.

Ved pågripelsestidspunktet jobbet han i politimesterens stab ved Politihuset i Oslo.

Les også: Politimesteren tror ikke flere politifolk er involvert

Følg saken: Polititopp pågrepet og siktet

– Politimann beskyttet narkotikanettverk og mottok millioner

Onsdag kveld melder TV 2 at polititoppen er siktet for grov korrupsjon fordi Spesialenheten mener han i en årrekke har beskyttet et narkotikanettverk.

Ifølge TV 2s opplysninger skal grunnlaget for siktelsen mot politimannen være at han, som politimann med tilgang til politiets etterretningssystemer, har gitt ut sensitiv informasjon til det angivelige narkotikanettverket i Bærum.

NRK får også bekreftet at en av de siktede i narkotikasaken i avhør har kommet med beskyldninger om at den siktede politimannen i en årrekke skal ha gitt narkotikanettverket opplysninger i bytte mot penger.

Den siktede i narkotikasaken skal etter det NRK kjenner til ha hatt et årelangt informantforhold til politimannen.

Ifølge TV 2 skal han ha mottatt to millioner kroner i bytte mot opplysninger.

– Ifølge TV2 skal disse opplysningene stamme fra Spesialenheten for politisaker, og det nekter jeg å tro. Det er ikke opp til meg å bekrefte eller avkrefte slike opplysninger, sier politimannens forsvarer, Jens-Ove Hagen.

Forsvareren: – Siktet for å ha mottatt vinning fra én navngitt person

Forsvarer Jens-Ove Hagen opplyser at politimannen er avhørt uten hans bistand, og at han har stilt seg til disposisjon fra første stund.

– Det er tøffe beskyldninger mot ham. Han har det forferdelig vondt nå, når han sitter alene på en celle og ikke har anledning til å imøtegå dette, sier Hagen.

Forsvareren forteller til NRK at politimannen ikke per nå er konfrontert med beskyldninger om at han ifølge TV 2 skal ha mottatt millionbeløp i bytte mot opplysninger.

– Siktelsen går på at han skal ha mottatt utilbørlig eller fått en form for vinning fra én navngitt person, men ingenting mer. Generelt er siktelsen veldig vag, sier Hagen.

– Kommer det da fra dette narkotikanettverket?

– Nei, dette narkotikanettverket vil ikke jeg gå god for nå, men siden det er kommet ut offentlig kan jeg bekrefte at det er konkrete beskyldninger mot ham. Han selv vet likevel ikke om disse beskyldningene og har ikke fått anledning til å imøtegå dem ennå, sier forsvarer Hagen.

Forsvarer Jens-Ove Hagen opplyser at siktelsen mot politimannen går på at han skal ha mottatt utilbørlig eller fått en form for vinning fra én navngitt person.

VIDEO: Se hele intervjuet med forsvarer Jens-Ove Hagen i Dagsrevyen.

80-90 kg hasj og millionbeløp i kontanter

Narkotikasaken i Bærum som polititoppen kobles til, ble rullet opp fra desember i fjor.

Om kvelden den 19. desember skal en investor og selvstendig næringsdrivende i 40-årene fra Bærum ha blitt pågrepet av politiet.

Hjemme hos mannen ble det funnet et millionbeløp i kontanter som knyttes til narkotikaomsetning.

Mannen har i avhør erkjent at han samme kveld som han ble pågrepet mottok et stort pengebeløp ved Lysaker stasjon.

Han har også erkjent besittelse av 80-90 kg hasj.

Retten går i fengslingskjennelsen langt i å knytte pengene til narkotikavirksomhet, og mente det talte for varetektsfengsling i full isolasjon.

Da blant annet med henvisning til mannens forklaring om flere involverte.

Lysaker stasjon

STORE VERDIER: Politiet skal ha beslaglagt store verdier fra én av de siktede i narkotikasaken, og før pågripelsen skal han ha mottatt kontanter.

Foto: Hallgeir Aunan / NRK

Siktede har forklart salg av narkotika til 7-8 ikke navngitte personer, og nektet å opplyse navnet på vedkommende han har mottatt narkotikaen fra, ifølge en fengslingskjennelse fra Asker og Bærum tingrett.

Stor sak

Politiet skal ha satt inn store ressurser for å etterforske narkosaken.

Totalt er minst seks personer pågrepet og siktet i saken:

  • Mann i 40-årene (investor og selvstendig næringsdrivende)
  • Medsiktet mann i 40-årene
  • Medsiktet mann i 60-årene
  • Medsiktet mann i 60-årene
  • Medsiktet kvinne i 30-årene
  • Medsiktet mann i 20-årene

For politiet og retten har det vært viktig å finne ut så mye som mulig før involverte får snakket sammen, og dermed kan ødelegge bevis.

NRK har forsøkt å få en kommentar fra Asker og Bærum politidistrikt som har siktet personene, men politiadvokaten på saken nekter å kommentere saken til media.

Det kommer likevel frem i dokumenter fra retten at det kan være snakk om en stor sak med betydelige verdier.

– De beslaglagte pengebeløpene, biler og andre gjenstander av store verdier hjemme hos siktede, tilsier viktigheten av at mottakerleddene og den ikke navngitte leverandøren blir avhørt før eventuell påvirkning fra siktedes side, skrev Asker og Bærum tingrett i en fengslingskjennelse i januar som argumentasjon for videre isolasjon for den siktede investoren.

AKTUELT NÅ