Hopp til innhold

Politikere rystet over selvmord i psykiatrien – slik vil de få ned selvmordstallene

Forferdelig, hjerteskjærende, opprørende og tragisk. Helsepolitikerne er rystet over at nær 2000 pasienter i psykisk helsevern har tatt sitt eget liv siden 2008. Nå vil de ha tiltak for å få ned antallet.

Nicholas Wilkinson (SV) i vandrehallen på Stortinget

VIL HA TILTAK: Helsepolitisk talsperson i SV, Nicholas Wilkinson, sier at SV vil fremme flere forslag i Stortinget denne uken for å styrke psykisk helsevern.

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

NRK kunne i går fortelle at en ny rapport avslører at 1910 pasienter i psykisk begikk selvmord mellom 2008 og 2015. Det tilsvarer mer enn én pasient annenhver dag.

Svært mange av pasientene som tok sitt eget liv, var enten innlagt på sykehus, eller de var nylig skrevet ut fra tidvis omfattende behandling når selvmordet skjedde.

– Det er helt forferdelig. Siden 2008 har vi mistet 1910 mennesker i psykisk helsevern til selvmord. Selvmord kommer nok alltid til å skje blant mennesker som har det så vondt, men jeg kunne nesten ikke tro tallene da jeg så dem, sier Nicholas Wilkinson, helsepolitisk talsperson i SV.

Vil ha oppsøkende hjelp

Torsdag vil SV fremme flere forslag i Stortinget. Blant annet vil partiet, sammen med Arbeiderpartiet og Senterpartiet, foreslå oppsøkende team.

– Hvis du har vært syk og er utskrevet, skal noen komme og ta kontakt med deg, sier Wilkinson.

SV vil også ha såkalt brukerstyrte senger.

– Systemet må tilpasses pasienten. I dag må folk vente til de er veldig syke og får store utslag, før de legges inn. Brukerstyrte senger vil si at flere mennesker kan «eie» noen senger på sykehuset. Når de kjenner at de blir dårlige, kan de legge inn seg selv, i stedet for å måtte vente til de blir mye dårligere. Da vil de også trenge kortere behandling og kan holde seg i samfunnet, sier Wilkinson.

Olaug Bollestad stiller spørsmål i den muntlige spørretimen på Stortinget

– KONTROLL OVER EGET LIV: Olaug Bollestad (KrF) mener brukerstyrte senger er et godt tiltak. – Det gir pasientene mer kontroll over eget liv når de kan legge inn seg selv.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Brukerstyrte senger får støtte fra Olaug Bollestad (KrF), leder i Stortingets helse- og omsorgskomité.

– Da vet pasienter at de kan legge seg inn når de kjenner at de har en dårligere periode. Det er ikke alltid de bruker muligheten, men de vet at de har den. Det gir dem mer kontroll over eget liv.

Behandlere har oppgitt at de mener flere pasienter innen psykisk helsevern blir skrevet ut for tidlig.

– For mange sengeplasser er blitt lagt ned. Da blir det press på de sengene som er igjen, og man risikerer at pasienter skrives ut for tidlig for å få plass til nye. Nå må vi ta en fot i bakken og få en oversikt over konsekvensene av å legge ned såpass stor sengekapasitet, sier Bollestad.

Bent Høie

NY ORDNING: Helseminister Bent Høie innfører en ny kartleggingsordning fra 15. mai, slik at man kan avdekke hva som har skjedd når pasienter i psykisk helsevern tar livet sitt.

Foto: Pedersen, Terje / NRK

Hun ønsker også flere tiltak for å støtte pasienten i overgangsfasen etter utskriving.

Innfører kartleggingsordning

Helseminister Bent Høie (H) ser alvorlig på funnene om hvor mange pasienter som faktisk tar livet av seg i psykisk helsevern. Høie innrømmer at forebyggende tiltak ikke har vært gode nok, men har tillitt til et nytt kartleggingsystem i spesialisthelsetjenesten. Kartleggingen skal systematisk avdekke eventuelle feil hver gang en pasient dør i selvmord.

– Da får vi mer kunnskap om årsakssammenheng og kan sette inn tiltak der det er nødvendig, sier Høie.

I tillegg sier han at psykisk helse blir hovedtema i den neste nasjonale helse- og sykehusplanen, og varsler at det skal komme en opptrappingsplan for barn og unge innen psykisk helse.

AKTUELT NÅ