Hopp til innhold

Politifolk anklages for rasisme

En undersøkelse utført av NRK Nyheter avdekker at nær 90 prosent av operative tjenestemenn i norsk politi får beskyldninger om rasisme slengt etter seg.

I protest for Obiora

Nettverk mot statlig rasisme i Trondheim tok initiativet til et fakkeltog i protest mot politiets opptreden da en norsk-nigerianske Eugene Ejike Obiora døde under en pågripelse.

Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

Ni av ti politifolk opplever å bli beskyldt for å være rasister.

For mange er dette en stor påkjenning, og mange forteller at det kan føre til at de unnlater å gripe inn i situasjoner der folk med innvandrerbakgrunn er involvert.

Se Dagsrevy-saken: Vegrer seg for å stoppe utlendinger

Obiora-saken i Trondheim og Ali-Farah-saken i Sofienbergparken i Oslo har satt rasisme i politi og helsevesen på dagsorden. Men for polititjenestemenn føles dette fokuset dypt urettferdig.

Polititjenestemenn får likevel ofte slengt rasismebeskyldninger mot seg. Beskyldningene kommer fra personer med innvandrerbakgrunn, men også fra etniske nordmenn.

NRK har spurt 2100 tjenestemenn som har tjeneste der de møter publikum, om hva de møter av slike beskyldninger. 900 har svart på undersøkelsen.

LES POLITIETS EGNE RASISME-BESKRIVELSER

Forstår ikke rasisme-anklagene

På spørsmål om de har fått beskydninger om å å være rasist rettet mot seg, svarer 88,8 prosent ja på spørsmålet. 30 prosent svarer at dette skjer månedlig.

NRK har også spurt i hvilke situasjoner slike beskyldninger kommer. Oftest blir de framsatt i situasjoner der politiet stopper personer i bil, såkalte «stopp og sjekk»-situasjoner. Også i forbindelse med vold på utesteder kommer det ofte slike beskyldninger.

NRK spurte også om det er noen situasjoner der tjenestemenn har fått slike beskyldninger, at de i ettertid kan forstå at de har opptrådt på en måte som kan oppfattes som rasistisk. Her svarte 99,4 prosent nei på spørsmålet.

- Det finnes ikke rasisme

Adnan har foreldre fra Pakistan, og jobber på Grønland politistasjon. Han skriver under på at det ikke finnes rasisme i politiet.

- I min tid her i Oslo har jeg ikke møtt folk i politiet som har rasistiske holdninger. Har du det så kan du ikke jobbe her, sier Adnan.

Også han får pussig nok beskyldninger om å være rasist slengt etter seg. Helt til de som kommer med beskyldningene ser litt nærmere etter.

Frustrasjonen blant politifolk er stor, og det sliter å få slike beskyldninger når man vet det ikke er riktig, sier Adnan.

- I noen tilfeller kan slike beskyldninger komme, fordi gjerningsmannen ønsker å få oppmerksomheten bort fra det han har gjort, sier Adnan.

AKTUELT NÅ