Hopp til innhold

Politiet med to pågripelser i Bråten-saken: Begge siktede tidligere dømt for ran

POLITIHUSET GRØNLAND (NRK): Etter to dager med intense avhør ga den drapssiktede 32-åringen en ny forklaring, der han knytter seg til det 14 år gamle drapet på Egil Tostrup Bråten. Kort tid etter fortalte politiet at nok en mann er pågrepet.

Oslo-politiet varsler om ny utvikling i saken om drapet på Egil Tostrup Bråten etter to dager med avhør av den siktede 32-åringen. 32-åringen, som tidligere har vært inne som vitne i den 14 år gamle drapssaken, ble pågrepet uten dramatikk rundt klokken 12 i Oslo onsdag.

VIDEO: Politiets første pressekonferanse fra politihuset på Grønland torsdag kveld.

Oslo-politiet varslet om ny utvikling i saken om drapet på Egil Tostrup Bråten etter to dager med avhør av den siktede 32-åringen torsdag kveld. 32-åringen ble pågrepet uten dramatikk rundt klokken 12 i Oslo onsdag.

Advokat Vidar Lind Iversen

Forsvarer Vidar Lind Iversen sier 32-åringen nekter straffskyld.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Politiinspektør Grete Lien Metlid fortalte like etter klokken 21.00 at 32-åringen, som tidligere er dømt for ran, i løpet av torsdagen selv ba om å få gjennomføre nye avhør med politiet. Han skal da ha gitt en helt ny forklaring, der han både knytter seg til stedet og drapssaken.

– Det har vært lange og intense dager for oss som har jobbet med denne saken. Siktede ba i dag om å få komme til nye avhør. Dette ble formidlet via hans forsvarer til avhører.

– Vi ønsker å gå inn på hva han har sagt. Det vil ikke komme detaljer i kveld. Det jeg kan si er at den siktede har uttrykt sympati med de pårørende, sier Metlid, og legger til:

– Det har vært vanskelig for ham å bære på dette i 14 år.

Ny mann (30) pågrepet og drapssiktet

Bare kort tid etter at politiinspektør Metlid avsluttet den første pressekonferansen, ble det klart at Oslo-politiet hadde mer på hjertet. Rundt klokken 21.30 kunne Metlid fortelle at nok en mann (30) er pågrepet for det 14 år gamle drapet.

Også 30-åringen er siktet for drap eller medvirkning til drap.

– Mannen er fra Oslo, og ble pågrepet her i Oslo nå i kveld. Noe mer kan jeg ikke si, dette er helt ny informasjon. Det vil også bli avhør av denne personen, men når det skjer er det for tidlig å si noe om, sier Metlid.

30-åringen var 16 år da Egil Tostrup Bråten ble drept på åpen gate i Oslo i 2002. Dommer NRK har fått tilgang til viser at 30-åringen var involvert i flere straffbare forhold i Oslo i samme tidsperiode, blant annet to ran og legemsfornærmelse.

I den ene ransdommen beskrives det hvordan mannen truet til seg penger og verdigjenstander, som mobiltelefoner, fra jevnaldrende.

30-åringen er også dømt for å ha båret en kniv uten aktverdig forhold. Dette skjedde i september 2002, én måned før Bråten ble drept.

NRK var torsdag kveld i kontakt med advokaten som representerte 30-åringen i sakene fra begynnelsen av 2000-tallet. Han hadde da ikke blitt kontaktet av politiet.

– Kjenner de to siktede hverandre?

– Det kan jeg ikke si noe om, vi vil komme tilbake med mer informasjon på et senere tidspunkt, sier Metlid.

Politiinspektør Grete Lien Metlid improviserte en nye pressekonferanse hvor hun fortalte politiet at nok en mann er pågrepet. han skal være fra Oslo og er siktet.
Fra før hadde hun fortalt at etter to dager med intense avhør ga den første drapssiktede 32-åringen en ny forklaring og der han knytter seg til det 14 år gamle drapet på Egil Tostrup Bråten.

VIDEO: Politiets andre pressekonferanse om drapet på politihuset på Grønland torsdag kveld.

– En lettelse for ham

Forsvarer til den siktede 32-åringen, Vidar Lind Iversen, bekrefter overfor NRK at han vært til stede under avhørene med 32-åringen de siste dagene. Forsvareren forteller at 32-åringen har samtykket til varetektsfengsling fredag, men er utover dette svært ordknapp om saken.

– Politiet etterforsker saken videre. Han går i varetekt. Jeg tviler på om det blir gjort noen nye avhør i morgen, sier Lind Iversen.

– Politiet sier han knytter seg til stedet og saken. Ligger det i dette at han har innrømmet å ha vært med på et drap?

– Han nekter straffskyld for drap. Samtidig kan jeg si, som politiet sa på pressekonferansen, at dette har vært tungt for ham. Men det har vært en lettelse for ham å fortelle dette, sier Iversen, som ikke ønsker å gå inn på hva det er 32-åringen har fortalt.

Politiet fant Egil Tostrup Bråten knivstukket noen få meter fra inngangen til Nordahl Bruns gate 22.

Politiet fant Egil Tostrup Bråten knivstukket noen få meter fra inngangen til Nordahl Bruns gate 22.

Foto: Erik Johansen/Politiet / NTB scanpix

Observerte to personer

Både 30-åringen og 32-åringen er siktet for drap eller medvirkning til drap. I dette ligger det at politiet mener begge er involvert i drapssaken, uten at politiet så langt har gitt detaljer om hvordan rollefordelingen har vært de to imellom.

Det er tidligere kjent at en drosjesjåfør så to menn som fulgte etter Bråten inn Nordals Bruns gate natt til 19. november 2002.

Politiet forsøkte den gang å komme i kontakt med de to mennene, uten å lykkes. Stein Olav Bredli, leder for Voldsavsnittet i Oslo, ønsket onsdag ikke å bekrefte om 32-åringen som først ble pågrepet er en av de to som ble observert av vitner.

– Dette vil det naturligvis være naturlig for oss å etterforske videre, sa Bredeli.

Nordahl Bruns gate 22 i Oslo

Egil Tostrup Bråten (23) er funnet knivdrept i Nordahl Bruns gate 22 i Oslo natt til 19. november 2002. Her gjør politiet undersøkelser på stedet.

Foto: Fjeldstad, Knut / NTB scanpix

Knivstukket etter kinotur

NRK kunne torsdag fortelle at politiet en periode også opererte med undercover-agenter i etterforskningen av 32-åringen som først ble pågrepet, uten hell.

Egil Tostrup Bråten fra Hedmark ble knivstukket på vei hjem fra kino i Oslo natt til 19. november 2002. Han ble funnet utenfor sin leilighet i Nordal Bruns gate. Han døde kort tid etter å ha ankommet Ullevål sykehus i ambulanse.

En av politiets hovedteorier var at Bråten ble et tilfeldig offer, i forbindelse med et mislykket ransforsøk. 32-åringen som først ble pågrepet er tidligere straffedømt flere ganger, blant annet for knivran, kunne VG fortelle onsdag.

Politiet opplyste torsdag at 32-åringen som først ble pågrepet, ikke hadde noen kjent relasjon til Bråten.

Til tross for at vitner observerte flere menn i området, tok det altså 14 år før politiet kunne pågripe noen i saken.

AKTUELT NÅ