Hopp til innhold

Politiet jakter skadet rømling i Horten

En mann har rømt fra høysikkerhetsfengselet i Horten ved ellevetiden mandag formiddag. Han er skadet i foten og halter.

Horten fengsel

MIDT I SENTRUM: Nordre Vestfold fengsel, avdeling Horten ligger i sentrum av byen og har 16 plasser.

Foto: Rune Jensen / NRK

Etter det NRK får opplyst er det snakk om en innsatt som tidligere rømt fra et fengsel med lavere sikkerhet. Vedkommende skal ha klatret over et gjerde og et tak, og ut av fengselet.

– Fangen hoppet over muren utenfor fengselet. Vi har sikret en overvåkingsvideo fra utsiden av muren, som viser at han ble skadd idet han hoppet over muren og halter, sier operasjonsleder Jan Kristian Johnsrud til NTB.

Plutselig borte

Den innsatte mannen var i luftegården med noen andre innsatte og tre ansatte og holdt på med aktiviteter.

– Plutselig ble det oppdaget at en av de innsatte var borte. Vi tok en rask opptelling for å bekrefte at en manglet, så ringte vi politiet, sier assisterende fengselsleder Siv Thomassen til NRK.

Mannen har klatret opp på taket, før han hoppet ned på parkeringsplassen, 4–5 meter ned.

– Vi har sett ham på en av overvåkningsvideoene, hvordan han hinker seg over parkeringsplassen, så han skadet nok foten i det hoppet, sier Thomassen.

Mannen sitter inne for narkotikarelaterte forbrytelser og har vært i Horten fengsel i et par måneder.

– Han har ikke noen lang straff, men den blir jo trolig lenger nå, sier fengselslederen.

På vei mot Oslo?

Politiet har varslet omkringliggende politistasjoner, og leter foreløpig i sentrum av Horten. Politiet har foreløpig ikke har nok opplysninger til å gå ut med hva mannen er dømt for.

– Men vedkommende sitter ikke inne for en lang eller alvorlig dom, og vi har ingen grunn til å tro at han skal være til fare for publikum, sier Johnsrud til NRK.

Flere har ringt politiet i Vestfold med tips, siden det ble kjent at mannen har rømt.

– Foreløpig har ikke tipsene ført til at han er funnet, men alle tips blir fulgt opp, sier Johnsrud.

Mannen er ikke hjemmehørende i Vestfold, og politiet regner med at mannen er på vei mot Oslo, der han har hatt tilhold tidligere. Johnsrud sier at det er lite sannsynlig at mannen fikk meg seg noen penger da han rømte.

Trolig ikke planlagt

Mannen er av nordafrikansk opprinnelse. Han er 190–200 centimeter høy, slank, har bølget, sort hår og er lysebrun i huden. Mannen har briller, sort T-skjorte og blå treningsbukse.

– Vi mistenker ikke at dette er en planlagt rømning, det er ingen ting som tyder på at noen har ventet på utsiden i bil. Han er trolig til fots et sted i byen, sier Johnsrud.

Nordre Vestfold fengsel, Horten avdeling, er en enhet med høyt sikkerhetsnivå. Fengselet har ordinær kapasitet på 16 plasser fordelt på varetektsinnsatte og domfelte menn, skriver Kriminalomsorgen på sine hjemmesider.

Rømningen i dag er den andre hittil i år fra lukkede fengsler, opplyser Kriminalomsorgsdirektoratet til NRK. Tidligere i juli rømte en mann fra Kristiansand fengsel. Han er nå pågrepet. Tre personer rømte i fjor fra lukkede fengsler i Norge.

AKTUELT NÅ