Hopp til innhold

Fengslende yoga

Hver fredag møtes innsatte til yogatime i Hof fengsel. – Dette er mer slitsomt enn vi trodde, men gir oss ro i sjela, forteller innsatt.

Yoga i Hof fengsel (ny)

POPULÆRT: De ukentlige yogatimene i Hof fengsel har blitt populære

Foto: Aina Indreiten / NRK

Ååååååååmmmmmm, lyder det samstemt fra 25 menn som står over hver sin treningsmatte mens yogainstruktør Lotte Myhre instruerer deltakerne i pusteøvelser.

– Da puster dere inn og så sier vi «åmm» sammen tre ganger.

De 25 innsatte puster inn og ut i dyp konsentrasjon mens de utfører yogaøvelsene Myhre viser dem. Armer og kropper strekkes ut og bøyes i uvante øvelser.

Yoga i Hof fengsel

UVANTE ØVELSER: Mange innsatte er ikke vant til å trene og må ha litt hjelp til å finne riktig yogapositur.

Foto: Aina Indreiten / NRK

– Flott, sier Myhre og retter på noen av de innsatte for å få kroppene i riktig positur.

Avstressende

Hof fengsel startet med yogatimer i mars og hensikten var å gi de innsatte et treningstilbud som også kunne virke avstressende.

– Vi vet at yoga kan virke positivt for innsatte som har mye tanker i hodet. I tillegg har det en fysisk effekt, forklarer assisterende fengselsdirektør Tevje Haare.

– Hvordan påvirker dette de innsatte?

– De blir roligere. De lærer balanse og koordinasjon og blir slitne på en god måte. I tillegg gjør den mentale biten at de lærer å kanalisere tankene sine, sier Haare.

Tevje Haare, ass. fengseldirektør i Hof fengsel

FORNØYD: Tevje Haare, assisterende fengselsdirektør i Hof fengsel, mener yogatimene gir de innsatte en egen ro.

Foto: Aina Indreiten / NRK

Ukas høydepunkt

Yogatimene er fysisk krevende, også for dem som er godt trent fra før. Antony, som har drevet med kampsport i mange år, er overrasket over hvor sliten han blir.

– Jeg trodde vi kom til å sitte mest stille og meditere, men her blir man svett og sliten både mentalt og fysisk, sier Antony.

– Hva gir det deg å være med på dette?

– Det gir meg mening. Det å sone er utrolig tøft psykisk, men her får jeg ro samtidig som det frigjør masse energi. I tillegg er det sosialt. Det er utvilsomt ukas høydepunkt.

Antony er så fornøyd med yogatimene at han har fått flere innsatte til å bli med på timene. Og Casper, som prøvde yoga for første gang i dag, er like begeistret.

– Det var helt fantastisk. Jeg var litt usikker på hvordan det skulle gå, men er positivt overraska. Det å få ut en del testosteron og få slappe av gjorde godt. Det blir ikke siste gangen jeg prøver dette, forteller han.

Lotte Myhre

ENERGI: Lotte Myhre får energi av yogatimene hun har i Hof fengsel.

Foto: Aina Indreiten / NRK

– Gir mye

Lotte Myhre avslutter hver yogatime med litt filosofi hvor hun og deltakerne snakker sammen om livet.

– Det gir meg utrolig mye å kunne ha timer med folk som ikke bare gjør dette for å trene, men kommer hit fordi det betyr litt ekstra. Jeg får arbeidsglede og ekstra energi av dette, sier hun.

– Flere forteller at dette er ukas høydepunkt. Hva tenker du om det?

– Jeg blir ydmyk. Det veldig hyggelig og samtidig fint at jeg kan gjøre noe som gir dem et lite pusterom, sier Myhre.

Hof fengsel

ÅPENT FENGSEL: Hof fengsel er et åpent fengsel omgitt av et gjerde i stedet for fengselsmurer. Fengselet har rundt 100 innsatte.

Foto: Aina Indreiten / NRK