NRK Meny
Normal

– Dette skal ikke skje igjen

Politiet i Oslo har høynet sikkerheten kraftig foran dagens utdeling av Nobels fredspris.

Jagland forsøkte å stoppe Adán Cortés Salas fra å nå Malala

– Ut fra situasjonen totalt sett i Europa og erfaringer fra tidligere, har vi skrudd sikkerhetsnivået høyere enn vi ellers ville ha gjort, sier Johan Fredriksen, stabssjef i Oslo politidistrikt.

Under fredsprisutdelingen i fjor, da Malala Yousafzai og Kailash Satyarthi mottok Nobels fredspris i Oslo rådhus, løp en ung, meksikansk aktivist opp til fredsprisvinnerne, fordi han ville få Malala til å snakke om menneskerettighetene i Mexico.

  • Sikkerhetseksperter: Malala var utsatt
    Johan Fredriksen

    SKJERPER SIKKERHETEN: Stabssjef Johan Fredriksen i Oslo politidistrikt opplyser at politiet nå har innført nye rutiner og ekstra kontroller i forbindelse med dagens fredsprisutdeling.

    Foto: Berit Roald / NTB scanpix

– Vanntett sikkerhetssystem

Han kom seg helt frem til fredsprisvinnerne, og det gikk flere sekunder før han ble fjernet av sikkerhetsvaktene.

– Det er en hendelse vi ikke kan leve med, sier Fredriksen.

– Vi har i år lagt inn en god del rutiner, og vi har lagt inn doble kontrollposter, så vi har egentlig gjort systemet vanntett, lover han.

Aktivisten kom seg inn i Oslo rådhus i fjor uten å vise verken ID eller billett. Politiet kaller det en menneskelig svikt og mener de nå skal klare å avverge lignende hendelser.

– Når mennesker er involvert, kan man ikke gi noen garantier, men vi mener vi nå har gjort det som er faktisk mulig for å unngå tilsvarende hendelser, sier Fredriksen.

En meksikansk aktivist stormer scenen når Malala Yousafzai og Kailash Satyarthi mottar fredsprisen

STORMET SCENEN: En ung, meksikansk aktivist løp i fjor helt frem til fredsprisvinnerne Malala Yousafzai og Kailash Satyarthi. Nå har politiet skjerpet sikkerheten for å unngå at noe slikt skal skje igjen.

Foto: SUZANNE PLUNKETT / Reuters

Har dobbel billettkontroll

Også innsatsleder Svend Bjelland i Oslo politidistrikt mener tilsvarende situasjoner ikke kan oppstå i år.

– Vi har selvfølgelig evaluert hendelsen i fjor grundig, og vi har gjort en del endringer på sikkerhetsregimet. Vi har blant annet dobbel billettkontroll og ekstra sikkerhetskontroll ved inngangen, som gjør at vi vet at det ikke kommer til å skje igjen, sier Bjelland.

Bevæpnet politi er tydelig til stede i Oslo sentrum, og det er satt opp sperringer flere steder.

– Vi har mye politifolk synlig til stede, og vi har også en del politifolk som ikke er fullt så synlige. Det som er viktig for oss, er å si til publikum at Oslo er en trygg hovedstad også i dag, og vi skal gjøre det vi kan for å gjøre arrangementet til en god opplevelse for alle, sier Bjelland.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger