Sikkerhetseksperter: Malala var utsatt

– En person kan gjøre mye skade selv om vedkommende ikke har våpen. Det mener sikkerhetseksperter NRK har snakket med etter at en person kom seg opp på scenen der fredsprisvinnerne sto.

Jagland forsøkte å stoppe Adán Cortés Salas fra å nå Malala

KOM HELT INNTIL PRISVINNERNE: TV-bildene viser stormingen av scenen fra flere vinkler.

Malala Yousafzai og Kailash Satyarthi hadde akkurat fått overrakt sine Nobel-medaljer da den meksikanske studenten kom opp på scenen.

Bærende på et meksikansk flagg, og med et kamera rundt halsen, forsøkte han å kommunisere med prisvinner Malala Yousafzai.

Politiet har beklaget sikkerhetsglippen, men både politimester Sjøvold og stabssjef Johan Fredriksen uttaler at personen ikke utgjorde noen fare siden han ikke hadde med seg noe våpen.

NRK har vært i kontakt med flere sikkerhetseksperter som reagerer på dette.

Knut Brende

– KUNNE GJORT STOR SKADE: Kampsportekspert og daglig leder i Akershus Vaktselskap, Knut Brende, mener det utgjorde en stor sikkerhetsrisiko at en person kom seg helt på scenen der fredsprisvinnerne sto.

Foto: Jessheim Kapsportklubb
Harald Lilleeidet

KRITISK: Administrerende direktør Harald Lilleeidet i sikkerhetsselskapet PSS Securitas er kritisk til at det sviktet i så mange lett under fredsprisutdelingen.

Foto: Securitas

– Det er helt feil. En person kan gjøre stor skade selv om vedkommende ikke har noe våpen. Det er mange måter å ta en person på. Man kan til og med drepe et menneske med bare hendene, sier Knut Brende, daglig leder for M16 Akershus Vaktselskap og styremedlem i Krav Maga Norge, et nærkamp- og selvforsvarsystem.

– Vaktene grep inn for sent

Det samme mener administrerende direktør Harald Lilleeidet i sikkerhetsselskapet PSS Securitas.

– Man visste ikke hva slags tilstand personen var i. I verste fall kunne det vært en person som kunne gjort veldig mye skade, selv uten våpen, bemerker Lilleeidet.

Han mener hendelsen avdekket svikt på en rekke steder.

– Først kom han forbi den ene sperringen, så den andre uten at han hadde billett. Han reiser seg flere ganger og viser et mønster som det burde bli reagert på. Og når han så kommer opp på scenen, får han stå der altfor lenge.

– Det er den ene mangelen etter den andre. Sikkerhets-Norge er bedre en det her. Dette er ikke bra for omdømmet, mener Lilleeidet.

Han påpeker at politiet har lagt seg helt flate, og tror de er fullstendig klar over at dette er en stor glipp.

– Men dette skal ikke skje. Det er jo derfor vi er her, sier Lilleeidet.

Politikere reagerer

Den meksikanske aktivisten klarte å komme seg inn på nobelprisutdelingen uten å ha vist verken ID, billett eller akkreditering til arrangementet.

Inne i salen skal han ha reist seg flere ganger, før han klarte å navigere seg frem til podiet etter at fotografene hadde tatt bilder av prisvinnerne.

Det var nobelkomiteens leder Thorbjørn Jagland som først grep tak i den meksikanske aktivisten på podiet.

Flere politikere har kritisert sikkerheten, deriblant statsminister Erna Solberg.

– Dette skal ikke skje, vi bør ha bedre sikkerhet enn dette, sa statsminister Erna Solberg til NRK idet hun forlot Oslo rådhus.

– Dette var svært overraskende. Nå må vi finne ut hvordan dette kunne skje. Utover det er det politiet som nå er de rette til å svare på konkrete spørsmål omkring denne hendelsen, sier justisminister Anders Anundsen til NTB.

Nestleder i Stortingets justiskomité, Anders Werp (H), omtaler sikkerhetssvikten som «overraskende og alvorlig».

– Det er ikke tvil om at det er en alvorlig hendelse. Vi må komme til bunns i hva som skjedde, sier Werp til NTB.

Avhører meksikaneren

Onsdag kveld sitter den meksikanske studenten i avhør.

Han er foreløpig siktet for ordensforstyrrelse, men politiet sier siktelsen kan bli utvidet.

«Politiet gjennomfører i kveld avhør av mannen for å få klarhet i de ulike sider ved personen, og hans motiver for å gjennomføre handlingen. Mannen vil ikke bli løslatt i kveld,» skriver politiet i en pressemelding.

Politiet skriver at videre oppfølging av mannen på et senere tidspunkt vil bli overført Politiets utlendingsenhet (PU).

Mannen har per nå ikke bedt om forsvarer.

Stabssjef i Oslo politidistrikt Johan Fredriksen sier det var en glipp i sikkerhetskontrollen som gjorde at en mexicansk student kom seg opp til scenen under utdelingen av Nobels fredspris.

TAR SELVKRITIKK: Stabssjef Johan Fredriksen beklaget sikkerhetsglippen på en pressekonferanse onsdag ettermiddag.