Det har vært en eksplosiv vekst av den uønskede stillehavsøstersen langs kysten i Sør-Norge de siste årene.
De sylskarpe skjellene går hardt ut over badeentusiastenes føtter. I tillegg gjør østersen stor skade på naturen ved at den fortrenger de andre artene som lever der.
- Les også: Folkedugnad mot stillehavsøsters
Vil hindre kuttskader
For å begrense framveksten av den uønskede arten etablerte fylkesmannen og fylkeskommunen i Vestfold og Telemark samarbeidsprosjektet «Østersdugnaden» i 2019.
I år er også Oslo friluftsråd og Grenland friluftsråd med å rydde på strendene. Siden 1. mai har de samlet inn over 26 tonn østers og ryddet 190 strender.
– Dette er først og fremst et bidrag for å trygge strender og badeområder for kuttskader. Det er jo ingen garanti for at man ikke kutter seg, men ved å fjerne 26 tonn østers er det i alle fall er et sterkt bidrag i det å redusere skader, sier prosjektleder for Østersdugnaden, Kristian Ingdal.
Han forteller at målet ikke nødvendigvis er å plukke mest mulig, men i stedet redusere der det er aller viktigst, som for eksempel på de mest brukte badestrendene.
- Les også: Lager maling av stillehavsøsters
To tonn på en uke
Bare i løpet av forrige uke ble det plukket over to tonn stillehavsøsters ved Grimestad på Tjøme og i Vestfjorden i Sandefjord vest for Nøtterøy.
– Er dette oppsiktsvekkende sammenlignet med hva som er blitt plukket tidligere?
– Jeg syns jo det, men det har nok noe med at opplegget begynner å bli mer kjent. Metodene våre har blitt bedre og vi har blitt bedre kjent, noe som helt sikkert har gjort oss mer effektive, sier prosjektlederen til NRK.
Ingdal forteller at har det vært et sterkt bidrag i år, med god innsats av mange som plukker mye og andre som plukker litt. Han oppfordrer videre frivillige og organisasjoner til å engasjere seg, særlig lokalt, slik at alle kan gå en tryggere badesesong i møte.
– Det er fortsatt ikke for sent å bidra, sier han og påpeker at årets dugnad varer ut august.
Dersom noen ønsker å delta anbefaler Ingdal godt skotøy og gode hansker. I tillegg sier han at det viktig å plukke på lavvann og samle østersen i egnet emballasje.