Pille mot høyt bensinforbruk

En liten pille på tanken - og bensinforbruket reduseres kraftig. Det lover i hvert fall distributørene av et nytt produkt fra USA. 

billige medisiner er bra
Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Men oljeselskapene advarer mot å tilsette noe i drivstoffet.

Remi Rasmussen har brukt bensinspillene fast siden august i fjor. Han eier to busser som brukes til å kjøre skolebarn utenfor Namsos i Trøndelag.

MPG-caps

I fjor fikk han høre om MPG-caps, et amerikansk produkt som ifølge reklamen halverer utslippene av farlige stoffer fra bensin og diesel. I tillegg skal forbruket av drivstoff reduseres med i snitt 10 prosent.

For hver gang Rasmussen fyller 100 liter drivstoff, putter han nå en liten tablett til 20 kroner på tanken.

- I første omgang er det økonomiske fordeler ved at jeg sparer drivstoff, for det er jo en stor utgift

Selges i pyramide

Tablettene er ikke til salgs i butikk, men handles via nettet og et pyramideformet salgs-nettverk med distributører over hele verden. Håkon Grunnan fikk ideen om å starte en norsk gren av det internasjonale nettverket. Han mener timingen er perfekt.

- Folk er nå veldig opptatt av miljøet og bruker produktet kun for miljøaspektet. I tillegg har de muligheten til å redusere forbruket av drivstoff.

Grunnan sier han hadde vont for å tro at en liten pille kunne ha så stor effekt. Men nå er han overbevist, og viser til rapporter fra den amerikanske forskeren Jerry Lang, som nylig var i Danmark for å presentere produktet for skandinaviske brukere.

Advarer

Norsk petroleumsinstitutt, som er en bransjeorganisasjon for oljeselskapene, er skeptisk til det nye produktet. De har ikke testet det selv, men advarer på generelt grunnlag mot å tilsette andre stoffer i bensin og diesel.

Fagsjef Kjartan Berland understreker at det drivstoffet som er til salgs på stasjonene, er et nøye gjennomarbeidet produkt og tilfredsstiller internasjonale standarder og kravene fra bilprodusentene. Han sier at de som putter andre ting på tanken, må være klar over konsekvensene

- De bruker da et produkt som ikke er kvalitetsstemplet og godkjent av oss. Og hvis det skjer noe galt med motoren, vil eieren kunne få problemer med garantien hos bilprodusenten.

- Aprilspøk

Busseier Remi Rasmussen har hørt innvendingene, men han skjønner ikke at det kan være noe problem å tilsette en bitteliten pille i en stor tank med drivstoff. Selv hevder han å ha redusert bensinforbruket med nesten 30 prosent på bussene sine.

- Ja, jeg sparer 0,53 liter på mila

Rasmussen har meldt seg inn i nettverket som distribuerer pillen og har også vervet nye selgere.

Sjefen for motorutviklingen hos den svenske bilprodusenten Saab tror det er en aprilspøk når han får høre om bensin-pillen.

- Om dette hadde fungert, skulle nok pillen vært masseprodusert for lenge siden, sier han til avisen Aftonbladet.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger