Hopp til innhold

Drapssiktet 21-åring benytter seg av retten til å ikke la seg avhøre

Philip Manshaus (21) som er siktet for drapet på stesøsteren og skyting i en moské lørdag, lar seg ikke bli avhørt søndag kveld, sier hans forsvarer. Han erkjenner ikke straffskyld.

– Han har foreløpig valgt å benytte seg av sin rett til å ikke forklare seg, det er status nå, hvordan det blir etter hvert får vi se, sa 21-åringens forsvarer Unni Fries til NRK søndag kveld.

– Så det blir ikke avhør i kveld?

– Det blir det ikke, sier Fries til NRK.

Til NTB sent søndag opplyser Fires at klienten hennes ikke erkjenner straffskyld.

Ber om lukkede dører

Mandag skal det holdes fengslingsmøte i Oslo tingrett.

Politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby sier til NRK søndag kveld at de vil be om at fengslingsmøtet går bak lukkede dører.

Politiet begrunner det med at det er fare for bevisforspillelse så tidlig i etterforskningen. Det ligger også an til at siktelsen vil bli utvidet til en terrorsiktelse.

Sent søndag sier Fries til NTB at 21-åringen vil bli siktet for terror mandag.

– Jeg har oppfattet fra politiet at han blir siktet for terror mandag. De får ta de vurderingene de tar, sier Fries som ikke ønsker å kommentere siktelsene ytterligere.

Fries opplyste også til VG at 21-åringen vil stille i mandagens fengslingsmøte. Hun legger til at han ikke vil forklare seg i fengslingsmøtet.

Politiet håpet på avhør

Tidligere søndag kveld sa politiinspektør Grete Lien Metlid til NRK at de håpet på å få til et avhør.

– Avhør av siktede er alltid sentralt. Det er veldig viktig for oss å høre hva han har å si, sa Grete Lien Metlid, leder for Felles enhet for etterretning og etterforskning ved Oslo politidistrikt, til NRK tidligere i kveld.

Den siktede 21-åringen ville ikke la seg avhøre lørdag kveld og hadde da ikke tatt stilling til siktelsen.

Natt til søndag ble mannen forsøkt avhørt om hendelsen i moskeen og drapssiktelsen.

Venner merket en forandring

Flere kilder som har kjent familien godt, tegner et bilde av en «svært oppegående gutt» i oppveksten. En av naboene sier den siktede av og til hjalp henne med praktiske gjøremål, som å klippe gresset.

Samtidig sier flere kilder, uavhengig av hverandre, at et dødsfall i nær familie for noen år tilbake skal ha påvirket siktede sterkt.

Blod på teppet inne i Bærums-moskeen

Bønneteppene i moskeen ved al-Noor Islamic Center i Bærum, på folkemunne kjent som «Bærums-moskeen».

Foto: Nadir Alam / NRK

Etter det NRK får opplyst skal flere av vennene ha merket at han begynte å endre oppførsel det siste året.

Han skal blant annet ha blitt svært religiøs, samtidig som han også begynte å få mer høyreekstreme meninger. Dette fikk personene rundt ham til å reagere, får NRK opplyst.

En annen person fra vennekretsen møtte ham før sommeren, og beskriver ham som hyggelig og oppegående med planer for hvordan han ville drive livet videre.

Politiet bekrefter at PST er koblet inn i etterforskningen av mannen.

– VI har en del beskrivelser om hans opptreden i moskeen og han oppførsel i forkant, sier politiinspektør Metlid. Hun legger til at har relativt lite informasjon om han før lørdagens hendelser.

Knust glass ved inngangsdøren til Bærums-moskeen

Inngangspartiet til moskeen er knust etter det politiet kaller etterrorforsøk.

Foto: Nadir Alam / NRK

«Rasekrig»

Skjermdumper NRK har fått tilgang til, viser at den unge mannen skal ha vært aktiv i ulike nettforum helt fram til bare noen timer før angrepet på moskeen i Bærum.

I ett av innleggene skriver han blant annet at han er «utvalgt av saint tarrant», en referanse til Brenton Tarrant. 28 år gamle Tarrant var hovedmannen bak angrepet mot to moskeer i Christchurch på New Zealand 15. mars 2019.

I en vitsetegning med bekmørk, høyrevridd humor, omtaler en bruker som har det samme navnet som den siktede mannen, også to andre personer;

Den ene er en 19-åringen som skal ha drept en person og skadet tre andre i et angrep mot en synagoge i San Diego i april i år.

Den andre er Patrick Crusius. Crucius er siktet for å ha skutt 22 mennesker i El Paso tidligere i august. Crucius ga uttrykk for at han ville drepe meksikanere, ifølge Washington Post.

Kulehull inne i Bærums-moskeen

På veggene i al-Noor Islamic Center kan man se spor etter skuddene som ble avfyrt.

Foto: Nadir Alam / NRK

I innlegget tar brukeren også til orde for at de som leser innlegget må «bump the race war thread irl (in real life, journ.anm.». Dette kan leses som en oppfordring til forumsbrukerne om å ta rasekrigen vekk fra tastaturene, og ut i det virkelige liv.

I innlegget som er tidsstemplet rett før klokken 14.00 lørdag, altså bare et par timer før lørdagens angrep, gir brukeren også inntrykk av at han ønsker å streame en nært forestående hendelse.

Innlegget blir avsluttet med «Valhall venter».

OPPDATERT 12.08.19:

Redaktør i Nyhetsdivisjonen i NRK Espen Olsen Langfeldt forklarer hvorfor NRK fra i dag av har besluttet å identifisere Philip Manshaus med navn og bilde:

NRK velger å identifisere Philip Manshaus grunnet siktelsens høyst alvorlige karakter: Mandag formiddag ble siktelsen mot ham – i tillegg til drap og drapsforsøk i moske – også utvidet til siktelse for terrorhandling. NRK har vært tilbakeholdne med identifisering i sakens tidlige stadier, fordi det var mangelfull informasjon i mange av saksforholdene . Men utvidelsen av siktelsen fører til en lang strafferamme, og vi mener at befolkningen har et berettiget informasjonsbehov om å vite hvem denne personen er , jfr. sakens karakter og Vær varsom plakatens punkt 4.7: «Det kan være berettiget å identifisere (…) ved alvorlige og gjentatte kriminelle handlinger».

Lyspunkt

AKTUELT NÅ