Hopp til innhold

Perlemorsskyer lager ozonhull over Norge

Et uvanlig stort hull i ozonlaget over Arktis er i ferd med å bevege seg over Norge. Perlemorsskyene har noe av skylden for det.

Perlemorskyer

PERLEMORSSKYER: De fine fargene får skyene når sollyset brytes i iskrystallene i skyene.

Foto: Geir Kjosavik

Vanligvis er de store ozonhullene forbeholdt atmosfæren over Sydpolen. Men nå gir uvanlig kaldt vær over Nordpolen et særlig stort hull i ozonlaget der.

De første par dagene vil hullet stort sett ligge over Nord-Skandinavia. Deretter vil det trolig bevege seg innover Vestlandet og dekke det meste av landet. Vinterblek hud må derfor smøres ekstra om man skal være mye ute i påsken, advarer forskerne ved NILU (Norsk institutt for luftforskning).

– Hullet i ozonlaget over Arktis har vært der i noen uker. Det er nok det største vi har sett her i nord så langt, sier seniorforsker Tove Svendby.

Ozonlaget over Arktis gjennom siden 1. mars

Slik har ozonlaget over Arktis utviklet seg siden 1. mars. Mørkeblå og lilla farge markerer områder med minst ozon (ozonhull), mens gult og rødt viser områder med mer ozon.

Foto: NASA Ozone Watch

Perlemorsskyene får skylda

Grunnen til at vi får et såpass stort hull i ozonlaget nå har å gjøre med de lave temperaturene i stratosfæren, 15-30 kilometer over bakken.

Perlemorskyer dannes her oppe når det er veldig kaldt, under 80 minusgrader. De ses som regel bare om vinteren i polare strøk.

Når sola skinner på skyene fra undersiden, blir solstrålene brutt i iskrystallene. Slik oppstår den vakre perlemorseffekten. Men de vakre fargene kommer med en pris.

Bryter ned ozonlaget

Mange husker nok KFK-gassene vi brukte til kjøling og i spraybokser før i tiden. Det finnes fortsatt en del av dem i atmosfæren. Det tar nemlig flere tiår for dem å brytes ned.

Når disse gassene treffes av lyset i perlemorskyene, spaltes molekylene. Klorgassene som frigjøres bidrar til å angriper ozonmolekylene. Dermed får vi hull i ozonlaget.

Og det er akkurat det som skjer her oppe i nord akkurat nå.

Bør smøre oss nå

Selv med intakt ozonlag er UV-strålingen mot jorda gjerne høyere om sommeren enn nå. Grunnen er at sola står mye høyere på himmelen om sommeren. Likevel bør vi være ekstra påpasselige med å smøre oss om vi skal være mye ut nå, forklarer Svendby.

– Forskjellen nå er at mange gjerne er mye ut i påsken, og det med en vinterblek hud.

Hun kan berolige oss med at når temperaturen stiger utover våren, vil ozonhullet lukkes ganske raskt. Det vil antakelig skje om et par uker, tror forskerne ved NILU. De følger ozonlagets utvikling med stor interesse fra dag til dag.

Hos NASA kan du følge utviklingen i ozonlaget dag for dag.

Det blå området viser hullet i ozonlaget over Arktis.

Det blå området viser hullet i ozonlaget over Arktis 27. mars.

Foto: NASA Ozone Watch

AKTUELT NÅ