NRK Meny
Normal

Pensjonistene kan bli taperne i lønnsoppgjøret

Neste år kan prisene komme til å øke mer enn pensjonen. Mens yrkesaktive går ut i null, kan pensjonistene bli de store taperne.

Lommebok med pengesedler

Etter oljeprisfall og alskens mørke økonomiske skyer i horisonten, snakker både næringsliv og fagbevegelse om et såkalt nulloppgjør. Det kan gå utover pensjonistene, frykter pensjonistforeningen.

Foto: Illustrasjonsfoto Tor Richardsen

Årets lønnsoppgjør kan bli svært kritisk for pensjonistene.

Nå krever de garantier for at de ikke skal gå i minus.

– Dårligere kjøpekraft

Harald Normann

Harald Olimb Normann i pensjonistforbundet frykter for pensjonistene etter årets lønnsoppgjør.

Foto: Johnny Syversen

– Vi får en negativ utvikling av kjøpekraften til pensjonistene, som betyr at pensjonistene har mindre penger å rutte med i forhold til prisutviklingen, sier generalsekretær i pensjonistforbundet, Harald Olimb Norman.

Etter oljeprisfall og alskens mørke økonomiske skyer i horisonten, snakker både næringsliv og fagbevegelse om et såkalt nulloppgjør, det vil si at lønnsveksten blir omtrent som prisveksten slik at arbeidstakerne reelt sett kommer ut i null.

For å regne ut pensjon tar man lønnsveksten og trekker fra 0,75 prosent, og et nulloppgjør vil dermed gi negative utslag for pensjonistene.

Det var Ap, SV og Sp som i 2007 ble enige med Høyre, KrF og Venstre om en ny norsk pensjonsmodell.

Kun Frp, som eneste parti på Stortinget, stilte seg utenfor pensjonsforliket.

Frp har mildnet

I 2013 under en NRK-debatt, kom daværende leder i arbeid- og sosialkomiteen, Robert Eriksson, med skarp kritikk av pensjonsreformen og måten utregningene skal foregå på.

– Dette er en gedigen sparereform for folk flest og vil gjøre at pensjonistene vil tape stort, mange flere hundre tusener, i forhold til de yrkesaktive. Reformen har store konskvenser for dagens pensjonister. Men det er ungdommene som blir de store pensjonstaperne i fremtiden.

Nå som han er sosial- og arbeidsminister, har tonen blitt en helt annen og Eriksson har uttalt at han lever god med regjeringens pensjonspolitikk.

Arbeids- og sosialminister Eriksson sier til NRK at det ikke er aktuelt å spekulere i regnestykker nå før anslag for lønnsvekst kommer i revidert nasjonalbudsjett

– Eriksson må på banen

Han blir likevel utfordret av pensjonistene.

– Dette er barneskolematematikk som forteller at pensjonen vil gå i minus i forhold til lønnsveksten. Nå må Eriksson og regjeringen få Stortinget til å gjøre et unntak, slik at de ikke får en negativ utvikling av pensjonen, sier Olimb Norman.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger