Hopp til innhold

Ble kastet over ende av bølge: – Vi er i sjokk

MOLDE (NRK): Britiske Denise var på cruiseskipet Viking Sky under den dramatiske evakueringen. Hun har blåmerker flere steder på kroppen og måtte sy flere sting etter at en stor bølge kastet henne over ende.

Ekteparet Mike og Denise fra London er i sjokk etter den dramatiske hendelsen om bord på Viking Sky.

Ekteparet Mike og Denise Tozer fra London er i sjokk etter den dramatiske hendelsen om bord på Viking Sky.

Denise og Mike Tozer fra London var blant de første som ble evakuert fra cruiseskipet Viking Sky lørdag ettermiddag. Hun er tydelig preget av de siste dramatiske timene om bord på skipet.

– Jeg var på dekket like ved svømmebassenget. Så kom en bølge og tok med seg bord og stoler og jeg falt over ende. Så jeg har blåmerker og har måttet sy flere sting i leggen, forteller Denise til NRK.

Hun har et stort, synlig blåmerke på høyre kjeve.

Evakuerte fra "Viking Sky" i helikopter

Passasjerer ble evakuert med helikoptre fra cruiseskipet.

Foto: Forsvaret

Denise og ektemannen var ombord på cruiseskipet Viking Sky som fikk motorproblemer og sendte ut mayday-signal ved Hustadvika i Møre og Romsdal lørdag ettermiddag.

– Skipet gynget voldsomt og hadde lite motorkraft. Så vi var veldig heldige som ble evakuert og bragt til land, sier Mike.

De sier at de følte seg veldig godt ivaretatt under hele redningsoperasjonen. Men opplevelsene det siste døgnet har satt spor.

– Vi er i sjokk. Vi bryter jevnlig ut i gråt og vi sov ikke mye i natt, sier Denise.

Paret håper å kunne reise hjem til London seinere søndag kveld.

I det skipet Viking Sky legger til kai står Denise og Mike Tozer på kaia. Denise sier til NRK at passasjerene om bord ser svært lykkelige ut over å være her.

– Det ser ut som om de har hatt et party om bord. Vi har fått mange nye venner den siste uken, så jeg er glad for at de nå kommer til land, sier Denise.

Rodney Horgen og Judy Lemieux

Rodney Horgen sammen med kona Judy Lemieux. Begge var ombord på Viking Sky da cruiseskipet fikk problemer lørdag.

Foto: NRK

– Surrealistisk

NRK har snakket med flere av de evakuerte passasjerene som forteller dramatiske historier fra det siste døgnet på Sky Viking.

Amerikanske Rodney Horgen ble evakuert med redningshelikopter sammen med kona søndag morgen.

NRK møter ham på hotell Scandic Alexandra i Molde, der flere av de evakuerte var samlet søndag formiddag. Horgen beskriver de siste 24 timene som veldig skremmende.

– Det beste ordet vil være «surrealistisk». Vi satt i restauranten da skipet begynte å vugge kraftig fra side til side. Folk falt over ende og middagstallerkener skled på gulvet.

Amerikanske Rodney Horgan var blant de første som ble evakuert fra cruiseskipet Sky Viking. Han forteller om noen svært dramatiske timer. – Plutselig knuste et vindu og det kom vann kom inn. Folk ble feid avgårde.

Amerikanske Rodney Horgen var blant de første som ble evakuert fra cruiseskipet Sky Viking. Han forteller om noen svært dramatiske timer. – Plutselig knuste et vindu og det kom vann kom inn. Folk ble feid av gårde.

Kona ble skylt av gårde

Horgen forteller at de deretter ble geleidet fra restauranten og ned til en evakueringssone.

Stemningen var først rolig, sier han.

– Plutselig var det et vindu eller en dør som ga etter da en flere meter høy bølge skylte inn. Vannet rev med seg bord, stoler, glass og 20 til 30 personer rett foran meg. Kona mi satt rett foran meg og plutselig var hun borte. Da tenkte jeg: Dette er slutten.

Mange tanker gikk gjennom hodet mitt og jeg tenkte på Titanic.

Søndag morgen ble han og kona evakuert fra skipet med redningshelikopter.

Horgen sier at han synes det var ille å gå mot helikopteret for å bli reddet og se ansiktene på passasjerene som ventet på å bli evakuert.

– Jeg ba for at de også skulle bli reddet ut.

Hvordan var stemningen blant passasjerene om bord?

– Den var ganske bra. Vi fikk tiden til å gå ved å snakke sammen og fortelle vitser for å lette på stemningen.

Mannskapet får skryt

Flere av de evakuerte passasjerene som NRK har snakket med, skryter voldsomt av innsatsen til redningsmannskapene og mannskapet ombord på Sky Viking.

– De visste nøyaktig hva de skulle gjøre. De var tilstede, hjalp alle, smilte og beroliget passasjene, sier Ruth Mcentyre fra USA til NRK

De så flere passasjerer som ble tatt ut i båre før de ble løftet ombord i redningshelikopteret som tok dem til Molde.

Se video med ekteparet her:

Ekteparet Ruth og David var to av passasjerene på Viking Sky. De skryter av mannskapet om bord og kystvakten for innsatsen i redningsarbeidet.

Ekteparet Ruth og David var to av passasjerene på Viking Sky. De skryter av mannskapet om bord og kystvakten for innsatsen i redningsarbeidet.

Også i sosiale medier får mannskapet på skipet ros for hvordan de har håndtert situasjonen. «Mannskapet har gjort en fantastisk jobb med å holde roen», skriver én.

Laster Twitter-innhold

Røde Kors: Mange traumatiserte

Rundt 100 frivillige fra Røde Kors har jobbet natten gjennom for å gi førstehjelp og psykososial støtte til de evakuerte som har behov for det.

De skriver i en pressemelding søndag morgen at flere av passasjerene som har kommet til land er forslåtte, har kutt eller bruddskader.

– Mange er også traumatisert av det de har opplevd og trenger å bli ivaretatt når de kommer til land. Derfor følger mannskaper med erfaring i å gi psykososial støtte med i bussene og er til stede på hotellene hvor de evakuerte bringes, sier aksjonsleder Trond Inge Larsgård for Røde Kors.

Hvordan beskriver de selv det de har opplevd?

– Det er jo tøft å være gammel og bli heist opp i et helikopter på en båt som ruller på sjøen. Dette har gjort et sterkt inntrykk på mange.

AKTUELT NÅ