Cruisbåten Viking sky med motorhavari
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Cruiseskipet «Viking Sky»

Oppsummert

Det var 1373 personer om bord da «Viking Sky» fikk motorstans på havstrekningen Hustadvika ved 14-tiden lørdag 23. mars. Rundt 470 passasjerer ble heist om bord i helikoptre i en omfattende redningsaksjon.

 • HRS får kritikk etter «Viking Sky»

  Helse Møre og Romsdal meiner dei fekk ufullstendig informasjon om det som skjedde ute på havet under redningsaksjonen på Hustadvika i mars, fordi det blei brukt fleire kommunikasjonskanalar. Det kjem fram i ein ny evalueringsrapport. Operativ redningsinspektør Ståle Jamtli ved HRS i Sør-Noreg forstår kritikken, men seier årsakene er samansette, og at dei ikkje hadde kapasitet til å dele all informasjonen frå dei ulike sambandskanalane.

  Hovudredningssentralen Sør-Norge
  Foto: Gunnar Morsund / NRK
 • Arrangerer «Viking Sky»-konferanse

  Fylkesmannen i Møre og Romsdal vil halde nasjonal beredkapskonferanse i november for å dele lærdom frå «Viking Sky». – Det går mange cruiseskip langs kysten. Etterspørselen er stor etter å få vite meir om erfaringane, seier fylkesmann Rigmor Brøste.

  Fungerende fylkesmann Rigmor Brøste
  Foto: Roar Halten / NRK
 • Bedre rutiner og pressesenter

  – Samvirket i Møre og Romsdal fungerte veldig godt, sier fungerende politimester Ingmar Farstad om evakueringa av Viking Sky i mars. Han sier det er noen forbedringspunkter når det kommer til bedre rutiner for føring av evakuerte-lister. Dette ble utført manuelt og politiet vil ta i bruk digitale løsninger for å gjøre det mer effektivt. I tillegg mener politiet og ordfører i Fræna, Tove Hennøen, at det burde vært opprettet et pressesenter.

 • Fornøyd med redningsaksjon

  Redningsaksjonen i mars da Viking Sky fikk problemer i Hustadvika var svært vellykket. Det er konklusjonen etter at innsatsen har blitt evaluert. Det sa politiet på en pressekonferanse onsdag. 479 passasjerer ble evakuert.

 • Jobbar med evaluering

  Eit stort evalueringsarbeid er på gang etter redningsaksjonen på Hustadvika i mars. Cruiseskipet Viking Sky med over 1300 om bord fekk motorhavari i full storm, og den vellykka redningsaksjonen blir no grundig evaluert av alle involverte. I dag skal Hovudredningssentralen samle mange av aktørane til ein stor gjennomgang. – Dette er ein av dei største redningsaksjonane som har vore gjennomført i Noreg, spesielt med tanke på potensial og talet på involverte. Denne gongen gjekk det bra, men vi ønskjer likevel å evaluere hendinga for å dra nytte av erfaringane og finne læringspunkt som kan bidra til vidare utvikling av redningstenesta, seier Ståle Jamtli, operativ Redningsinspektør ved Hovedredningssentralen Sør-Noreg. I løpet av året er det også venta ein overordna evalueringsrapport frå Direktoratet for samfunnstryggleik og beredskap.

  Viking Sky
  Foto: Åse Grete Farstad
Cruiseskipet «Viking Sky» skal flyttes fra Molde til Kristiansund.
Fræna kommune vil informere. Brann, politi, helse og representant fra rederiet vil også være tilstede

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no