Cruisbåten Viking sky med motorhavari
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Cruiseskipet «Viking Sky»

Oppsummert

Det var 1373 personer om bord da «Viking Sky» fikk motorstans på havstrekningen Hustadvika ved 14-tiden lørdag 23. mars. Rundt 470 passasjerer ble heist om bord i helikoptre i en omfattende redningsaksjon.

 • Meiner det er behov for tiltak

  Kystverket meiner at det er behov for ekstra sikkerheitstiltak for cruisetrafikk på vinterstid. I overkant av 1300 menneske var om bord i «Viking Sky» då cruiseskipet fekk motorstans i full storm over det farlege havstykket Hustadvika i mars 2019. – Hendinga med «Viking Sky» viste tydeleg kva konsekvensar eit cruisehavari langs norskekysten kan få, skriv dei i ei pressemelding. Der viser dei også til ein rekke tiltak som dei meiner er nødvendige for å betre sikkerheita, mellom anna krav til risikoanalyse og utvida rapporteringssystem.

  Viking Sky
  Foto: Åse Grete Farstad
 • Viking Sky-rapport forsinka

  Statens havarikommisjon opplyser at rapporten om Viking Sky-havariet på Hustadvika i mars i fjor er forsinka. Grunnen skal være at det er blitt vanskeligere å få ut informasjon etter at koronapandemien brøyt ut. Den endelige rapporten om havariet var venta i disse tider, men nå er dette utsatt til tidligst ved utgangen av året. En foreløpig rapport som kom i november i fjor, konkulderte med at lavt oljetrykk var årsaken til havariet.

  Viking Sky
  Foto: Åse Grete Farstad
 • De første om bord i Viking Sky

  Et legeteam var blant de aller første som gikk om bord i Viking Sky i Molde etter det dramatiske skipshavariet på Hustadvika for ett år siden.
  Kommuneoverlege Cato Innerdal innrømmer i dag at legeteamet ikke var forberedt på det de fikk se om bord. Kapteinen var tilbakeholden med å gi kriseledelsen i Molde beskjed om de fortsatt hadde hardt skadde passasjerer på skipet over et døgn etter at de sendte ut mayday.

  Cato Innerdal i Molde
  Foto: Roar Strøm / NRK
 • Eitt år sidan «Viking Sky»

  I overkant av 1300 menneske om bord i «Viking Sky» var i livsfare då cruiseskipet fekk motorstans i full storm over det farlege havstykket Hustadvika for eitt år sidan i dag. Skipet var svært nær å gå på grunn og konsekvensane kunne blitt katastrofale. Evalueringsrapporten frå hendinga peika blant anna på at kommunikasjonen mellom dei ulike aktørane som var med i redningsaksjonen burde ha vore betre. Dei frivillige som stilte opp under redningsaksjonen fekk spesielt mykje skryt frå Direktoratet for samfunnstryggleik og beredskap. Også ordføraren i Hustadvika kommune, Tove Henøen, seier dei frivillige var avgjerande for at den kommunale beredskapen fungerte som den gjorde.

  Tove Henøen, ordfører i Fræna og fylkespolitiker for Senterpartiet.
  Foto: Trond Vestre / NRK
 • Ærespris til 330-skvadronen

  Redningsmann Ingve Horgen tok i dag imot Haugesundkonferansens ærespris på vegne av 330-skvadronen. Juryen femhever blant annet skvadronens innsats under redningsaksjonen på cruiseskipet «Viking Sky» på Hustadvika i fjor.

  Haugesundkonferansens ærspris til 330-skvadronen ved redningsmann Ingve Horgen. Prisen ble delt ut av Jarle Øversveen i Hovudredningssentralen Sør-Noreg.
  Foto: Marit Nilsen, Sjøfartsdirektoratet
Møre og Romsdal politidistrikt i samarbeid med Fræna kommune inviterer til pressekonferanse i forbindelse med evaluering av innsatsen til involverte instanser under hendelsen med Viking Sky og Hagland Captain på Hustadvika 23. og 24. mars 2019.

Evaluering av «Viking Sky»: – Burde ha oppretta pressesenter

Cruiseskipet «Viking Sky» skal flyttes fra Molde til Kristiansund.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no