Hopp til innhold

Papirløse får ikke legehjelp

Papirløse flyktninger må selvmedisinere seg og dele på medisiner i mangel på legehjelp. Nå advarer svenske og norske helsearbeidere mot konsekvensene.

Papirløse
Foto: Janne Kjellberg / NRK

Til kontoret for Selvhjelp for innvandrere og flyktninger (SEIF) i Oslo kommer syke papirløse ukentlig.

Jon Ole Martinsen ved SEIF mener det er et stort behov for et bedre helsetilbud for denne gruppen.

- Det er et stort og skrikende behov for et lavterskel-tilbud til papirløse, hvor de kan henvende seg for å få legehjelp, sier Martinsen.

Les også: Papirløs på Hotel Cæsar

Låner identitet

- Vi har sett flere eksempler på at papirløse låner identitet fra andre for å få legehjelp, at de deler på medisiner og medisinerer seg selv, sier Martinsen. Han peker også på behovet for et tilbud om psykologhjelp til denne gruppen.

Ifølge Statistisk sentralbyrå finnes det ca. 18 000 papirløse i Norge. Dette er mennesker som oppholder seg ulovlig i landet, og som derfor får store problemer med å få helsehjelp om de blir syke.

Ofte er dette asylsøkere som har fått endelig avslag på sin søknad om opphold, men som velger å leve i skjul i Norge fremfor å reise til hjemlandet.

Hemmelig klinikk

I Gøteborg har papirløse, eller ”gjømda” i 10 år hatt en hemmelig klinikk, Rosengrenska, å dra til. Også i Stockholm og andre større svenske byer finnes lignende tilbud. Nå planlegger Oslo Bymisjon og Røde Kors å åpne et lignende helsesenter for papirløse i løpet av våren.

Det er ulovlig for papirløse å oppholde seg i Norge, hvorfor vil dere gi denne gruppen et helsetilbud?

- Vi er forpliktet til å hjelpe mennesker i nød, uavhengig av hva som har ført dem i den situasjonen, sier prosjektleder Solveig Holmedal Ottesen i Bymisjonen.

Hun har allerede fått god respons fra både sykepleiere, jordmødre og leger som gjerne vil jobbe frivillig. Medlemmer fra psykologforeningen har også vært positive til å engasjere seg i klinikken.

Et fristed

Frykter du at politiet vil oppsøke senteret i jakt på illegale?

- Jeg håper politiet vil holder seg unna helsesenteret, at de vil se på senteret som et fristed der det skal være mulig å gi papirløse humanitær bistand i fred og ro, sier Ottesen.

Oslo legeforening støtter planene om et norsk helsesenter for papirløse. Leder Svein Aarseth mener konsekvensene av å ikke tilby hjelp kan bli alvorlige. Han frykter papirløse dør av sykdommer som i utgangspunktet kan kureres.

Svensk modell

Den svenske sykepleieren Anne Sjögren
Foto: privat

Den svenske sykepleieren Anne Sjögren har jobbet ved Rosengrenska i 10 år. Dette er et samarbeidsprosjekt mellom Røde Kors og stiftelsen Rosengrenska. Den provisoriske klinikken drives av frivillig helsepersonell, og tilbyr blant annet legehjelp og psykologhjelp for papirløse. Sjögren tror tilbudet har reddet mange liv.

- Vi har behandlet mennesker med kreft og diabetes. Vi har møtt barn som er flere år gamle og som er født i hemmelighet. Vi vet også om mennesker som har dødd i skjul, sier Sjögren.

Sykepleieren peker også på konsekvenser for folkehelsen dersom smittsomme sykdommer ikke blir behandlet.

Dokumentar om papirløse

NRK P2 har satt fokus på de papirløse i en serie radiodokumentarer. I dag sendes Den hemmelige klinikken .

Første del av serien het Rapport fra skyggelandet . Den handler om 40 år gamle Kindi fra Etiopia og 20 år gamle Saif fra Sudan. For dem er skyggetilværelsen i Norge bedre enn alternativet; å dra tilbake dit de kom fra.

AKTUELT NÅ