Hopp til innhold

- Heldekkende drakter unødvendig

Den norske pandemikomiteen holdt orientering for pressen i dag om hvordan Norge vil forholde seg til en eventuell svineinfluensa i landet. Helsedirektør Bjørn-Inge Larsen gjorde mye for å avdramatisere situasjonen.

Til venstre Bjørn Iversen (overlege FHI) og Bjørn-Inge Larsen (direktør i Helsedirektoratet) sitter

Til venstre Bjørn Iversen (overlege FHI) og Bjørn-Inge Larsen (direktør i Helsedirektoratet) sitter i møte med pandemikomiteen.

Foto: Berit Roald / SCANPIX

Pandemikomiteen består av eksperter fra eksperthelsetjenesten og primærhelsetjenesten. Komiteen hjelper myndighetene med å vurdere krevende faglige spørsmål i forbindelse med pandemisituasjoner.

I dag kom testresultatene for de åtte nordmennene som var mistenkt smittet av svineinfluensa. Ingen av dem er smittet, men det kom mellom 25 og 30 nye influensasmitteprøver i løpet av onsdagen, og det er forventet at det kommer flere, opplyste overlege ved Folkehelseinstituttet Bjørn Iversen helt i starten av orienteringen.

Lite kunnskap i Mexico

- Det er mye vi ikke har oversikt over. Kunnskapen er svakest i landet som er kilden til sykdommen. Det er en utfordring for oss når vi tar arbeidet videre, sa Helsedirektør Bjørn-Inge Larsen innledningsvis.

Pandemikomiteen har tidligere onsdag diskutert hvordan en skal forholde seg til svineinfluensaen hvis den kommer til Norge.

- Situasjonen vil se annerledes ut enn det bildet som har blitt tegnet i Mexico til nå, sa Larsen.

Mann med dekorert munnbind i Mexico By

Flere mexikanere har begynt å dekorere munnbindene sine.

Foto: Eduardo Verdugo / AP

Komiteen tar utgangspunkt i at svineinfluensaen kommer til å fortsette å oppføre seg slik den har gjort i landene utenfor Mexico. Der sitter en på kunnskap som kan brukes i en lignende situasjon i Norge.

Les: Dette er pandemi-frykten

- Ikke bruk munnbind

Pandemikomiteen fraråder folk å bruke munnbind.

Les: Tomt for munnbind i Oslo

- Det finnes ikke dokumentasjon på at det reduserer sykdommen hos befolkningen, sa Larsen.

Han fortalte at ekspertene er bekymret fordi munnbind kan virke mot sin hensikt. Det kan spre sykdommen fordi det er vanskelig å unngå å rette på munnbindet gjennom dagen med fingrene, og da kan en bli smittet.

Komiteen mener også at folk som er syke ikke trenger å ha på seg munnbind for å beskytte folk rundt seg. Det viktigste er at de ikke hoster eller nyser på andre.

Hvis de skal transporteres gjennom folkemengder kan de ha på seg munnbind, sa Larsen.

- Trenger ingen visirer

Komiteen mener sykehusene allerede har gode rutiner. De trenger derfor ikke endre disse.

Helsedirektør Bjørn-Inge Larsen

Helsedirektør Bjørn-Inge Larsen.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

- Vi har gode rutiner for det en influensa innebærer, det vi kaller dråpesmitte. Det er en veldig godt kjent smittesituasjon for sykehusene. Komiteen anbefaler ikke at en tar i bruk avansert beskyttelsesutstyr ved norske sykehus. Vi trenger ingen visirer og heldekkende drakter, sa Larsen.

Det finnes likevel naturlige unntak. For eksempel ved inngrep i luftveiene.

Det kan også være at folk har pasienter i sine egne hjem. Heller ikke i en slik situasjon trenger en gjøre noe utenom det normale.

- Vanlig god hygiene gjelder. Det vil si at en bør holde seg for munnen ved nysing og smitting, sa Larsen.

De siste dagene har folk løpt ned legekontorer og apoteker får å få tak i Tamiflu . Nå har myndighetene gått inn for restriksjoner slik at de som virkelig behøver det skal få medisinen.

Les: Meningsløst å hamstre Tamiflu
Les: Leger hamstrer Tamiflu til seg selv

- Tamiflu er et medikament som vi bruker hos dem som får influensa. Det er ikke en vaksine, som noen kaller det. Tamifluen skal brukes hos dem som får symptomer. Det er typiske influensasymptomer som høy feber og smerte i musklene, sa Larsen.

Tamiflu
Foto: Agnete Daae-Qvale Holmemo / NRK

Helsedirektøren sier det er i de første 48 timene etter en har blitt syk at medisinen er meste effektiv, men det er ikke farlig å ikke få medisin selv om en har blitt smittet.

- De aller fleste vil bli friske av seg selv, uten å bruke medisin, sa Larsen.

Vurder å utsette Mexico-turen

Norge legger seg på samme linje som WHO og EU når det gjelder å reise til Mexico. Det finnes ingen formelle reiserestriksjoner, men Larsen ber folk vurdere nøye om den planlagte turen til Mexico virkelig er nødvendig.

- Utsett turer til Mexico til som ikke er nødvendige.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger