Hopp til innhold

Ordfører i Bærum: – Nå handler det om å trygge det muslimske miljøet

Bærum kommune møttes mandag morgen til krisemøte etter lørdagens skyting i Bærums-moskéen og drapet på den siktedes mannens stesøster.

Lisbeth Hammer Krogh

TRYGGE: Ordfører i Bærum kommune, Lisbeth Hammer Krog, kalte inn til krisemøtet som ble holdt mandag morgen, for å blant annet diskutere hvordan de skal trygge de muslimske miljøet i Bærum etter helgens angrep.

Det har vært et dramatisk døgn som har utspilt seg i Bærum i helgen, da en mann løsnet flere skudd mot al-Noor Islamic Center lørdag ettermiddag.

Philip Manshaus (21) er nå siktet for drap og terrorhandling.

Noen timer senere ble den 17 år gamle stesøsteren til 21-åringen funnet drept på en adresse tilknyttet den siktede.

Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit hos Veritas.

KRISEMØTE: Bærum kommune møttes mandag morgen til krisemøte, etter helgens dramatiske hendelser.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

I dag kalte Bærum kommune inn til krisemøte. Målet med møtet, som startet klokken 8, var å planlegge veien videre etter drapet og den mulige terrorhandlingen lørdag. Administrativ og politisk ledelse gikk sammen for å gå gjennom det tragiske døgnet i Bærum.

Det handler om å trygge det muslimske miljøet, moskeen og være i tett dialog med menigheten, sa ordfører i Bærum kommune, Lisbeth Hammer Krog, til NRK før møtet.

Blod på teppet inne i Bærums-moskeen

Bønneteppene i moskeen ved al-Noor Islamic Center i Bærum, på folkemunne kjent som «Bærums-moskeen».

Foto: Nadir Alam / NRK

Hun presiserer at de også er i tett dialog med politiet.

– Politiet sier at dette var en solohandling. Når det gjelder miljøer, har vi kartlagt og jobber med det. Vi har ikke et befestet høyreekstremt miljø i Bærum, men vi har noen enkelttilfeller. Kommunen er i tett dialog med PST og politiet omkring miljøer, som alle kommuner i landet er. Og dette er et tema på våre dialogmøter med politiet, sa Krog til NTB rett etter krisemøtet.

Ordføreren mener det er et tøft offentlig ordskifte mot muslimene i Bærum.

– Menighetene skal ikke gå og være engstelige for hva som kan skje. Vi skal høre hva de ønsker seg for å fysisk trygge moskeene og ha en dialog med politiet om dette.

Over hundre møttes i Eiksmarka kirke søndag

Ordføreren forteller at det også er viktig med god ivaretagelse av den rammede familien til gjerningsmannen og den unge kvinnen som er drept.

– Vi har et kriseteam og er en stor kommune med mye kompetanse, det er viktig for oss å være på tilbudssiden, sier Krogh.

Søndag kveld åpent Eiksmarka kirke for folk i nærmiljøet som ville møtes i forbindelse med hendelsene.

Knust glass ved inngangsdøren til Bærums-moskeen

Inngangspartiet til moskeen er knust etter det politiet kaller et terrorforsøk.

Foto: Nadir Alam / NRK

– Det er mange skolekamerater som har mistet en venn og folk er i sjokk, derfor åpnet vi kirken på Eiksmarka i går. Jeg tror det var viktig å ha en møteplass for å snakke sammen, gråte sammen og stille spørsmål.

Ordføreren forteller at over hundre mennesker møtte opp i kirken søndag kveld.

– Det kom både unge, foreldre, representanter fra skoler og kommunen. Biskopen var også til stede, forteller hun.

Islamsk råd: – En utrolig tøff situasjon

– Det har vært forskrekkende for oss. Jeg fikk en telefon fra moskeen ganske tidlig om at det var skyting inne i moskeen. Jeg kom meg dit så fort som mulig og møtte på politiet, sier leder i Islamsk Råd Norge, Abdirahman Diriye.

Skyteepisode i moské i Bærum

HANDLINGSPLAN: Islamsk Råd Norge, Abdirahman Diriy, etterlyser en handlingsplan fra regjeringen på hvordan å unngå hat mot muslimer.  

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Han forteller at hendelsen har vært tøff for mange muslimer.

– Det har satt et støkk i mange, og at dette skjer dagen før id setter folk i ubalanse. Men heldigvis var ikke utfallet i moskeen det verste. Det er trist med drapet på den unge kvinnen, og vi kondolerer.

Diriye forteller at de har hatt mye kontakt med moskeer i forkant av id-feiringen.

– Vi snakket om at folk måtte være årvåkne, men at de også må feire dagen som normalt og ikke la seg skremme. Mange har vært engstelige, men vi har hatt et utmerket forhold til politiet og det har vært lett å få oppdateringer underveis, sier Diriye.

Nå mener han det er viktig at politikerne tar grep om det han beskriver som et voksende hat mot muslimer.

– Det viktigste er at det blir laget handlingsplaner mot islamofobi, i tillegg må flere ta ansvar for retorikken de bruker.

Erkjenner ikke straffskyld

Sent søndag kveld opplyser siktedes advokat Unni Fries, at klienten hennes ikke erkjenner straffskyld.

Mandag skal det holdes fengslingsmøte i Oslo tingrett.

Politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby sier til NRK søndag kveld at de vil be om at fengslingsmøtet går bak lukkede dører.

Politiet begrunner det med at det er fare for bevisforspillelse så tidlig i etterforskningen. Det ligger også an til at siktelsen vil bli utvidet til en terrorsiktelse.

Sent søndag sier Fries til NTB at Manshaus vil bli siktet for terror mandag.

– Jeg har oppfattet fra politiet at han blir siktet for terror mandag. De får ta de vurderingene de tar, sier Fries som ikke ønsker å kommentere siktelsene ytterligere.

Slik så det ut i moskeen etter angrepet

Fries opplyste også til VG at 21-åringen vil stille i mandagens fengslingsmøte. Hun legger til at han ikke vil forklare seg i fengslingsmøtet.

OPPDATERT 12.08.19:

Redaktør i Nyhetsdivisjonen i NRK Espen Olsen Langfeldt forklarer hvorfor NRK fra i dag av har besluttet å identifisere Philip Manshaus med navn og bilde:

NRK velger å identifisere Philip Manshaus grunnet siktelsens høyst alvorlige karakter: Mandag formiddag ble siktelsen mot ham – i tillegg til drap og drapsforsøk i moske – også utvidet til siktelse for terrorhandling. NRK har vært tilbakeholdne med identifisering i sakens tidlige stadier, fordi det var mangelfull informasjon i mange av saksforholdene . Men utvidelsen av siktelsen fører til en lang strafferamme, og vi mener at befolkningen har et berettiget informasjonsbehov om å vite hvem denne personen er , jfr. sakens karakter og Vær varsom plakatens punkt 4.7: «Det kan være berettiget å identifisere (…) ved alvorlige og gjentatte kriminelle handlinger».

AKTUELT NÅ