Hopp til innhold

Optimistiske nordmenn sparer for usikre tider

På tross av at nordmenn har spart tusen milliarder kroner i banken og har større optimisme enn på lenge: Nordmenn vil fortsatt spare mer.

Sparegris på børsen

SPARER: På tross av optimisme sparer nordmenn 1000 milliarder kroner i banken.

Foto: MICHAEL PROBST / AP

Idar Kreuzer

NØKTERN OPTIMISME: – Nordmenn sparer penger, kjøper bolig og betaler ned lån, sier Idar Kreuzer i Finans Norge

Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

– Troen på fremtiden har snudd.

Slik oppsummerer Idar Kreutzer i Finans Norge tallene fra Forventningsbarometeret som i dag ble offentliggjort.

Flere optimister

Fra bunnnen av pessimisme har normenn fordøyd både oljenedtur, ukentlige oppsigelser og krisevarsler.

– Mange fikk kaldt vann i årene da de så oljeprisfallet og stigende arbeidsledighet, spesielt på sør-vestlandet. De var redd for spredning i den norske økonomien.

Norge har snudd den negative trenden siden den gang, også på sør-vestlandet er fremtridstroen mer optimistisk. Barometeret viser at nordmenn under 60 år er ti prosent mer optimistiske enn før, både når det kommer til egen økonomi og landets økonomi. Det er en markert oppgang på et halvt år, forteller Finans Norge. Og forklaringen er enkel:

– Hovedårsaken er at arbeidsledigheten har steget mindre enn mange nordmenn fryktet, sier Kreutzer til NRK.

En delårsak er at den jevne nordmanns finansielle balanse er sterk. Flere har fortsatt et negativt syn på fremtiden, men bunnen er nådd og på vei mot optimistiske høyder.

Graf av Forventningsbarometer 2016

NY TREND: Barometeret har målt nordmenns tro på økonomien siden 1992. Folk er fortsatt mindre optimistiske nå enn de var under bankkrisen.

Foto: GRAF: Finans Norge og TNS Gallup

LO advarer

Nestleder i LO, Hans-Christian Gabrielsen er ikke like optimistisk.

– Det er rart at Finans Norge fremstiller dette som at vinden har snudd. Fortsatt er over 50 prosent prosent pessimisitiske for fremtiden. Jeg vil advare mot at vi skaper et inntrykk av at ledigheten ikke lenger er et problem, sier han til NRK.

Sammen med han er landets 60-åringer. Finans Norge tror grunnen til mindre optimisme blant den eldre generasjonen er at færre eldre tjener på lave renter.

– De som har nedbetalt boliglånet merker først og fremst at avkastningen på sparepengene i banken er lav, forklarer Kreutzer.

Hans Christian Gabrielsen

– Rart å fremstille dette som om vinden har snudd, sier Hans Christian Gabrielsen, nestleder i LO.

Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

Sparsommelige nordmenn

Til tross for økt fremtidstro vil nordmenn spare mer. I dag har vi over 1000 milliarder kroner i private sparepenger i banken. Kreutzer sier det er særegent nordmenn å ha så mye penger i banken.

– At vi er optimistiske tas ikke ut i økt forventet forbruk av hvitevarer, bil, campingvogn, hytte eller båt. Nordmenn vil spare mer penger, kjøpe hus og nedbetale lån. Det kan vi karakterisere som nøktern optimisme, sier Kreutzer.

Nordmenn driver med «save for a rainy day» tenkning.

Idar Kreutzer, Finans Norge

Ris og ros til regjeringen

– Det ser ut til at regjeringen klarte å holde hodet kalt i en kritisk tid. Deres målrettete tiltak begynner å gi effekt. Og så får vi jo hjelp av et lavt rentenivå og lav kronekurs. Nordmenn er nå mer optimistiske enn EU-borgere, det har vi ikke vært på ett år.

EU vs Norge Forventningsbarometer

SNUOPERASJON: Troen i Europa har gått ned, samtidig som den har gått opp her i Norge.

Foto: GRAF: Finans Norge og TNS Gallup

Nestleder i LO, Hans-Christian Gabrielsen, vil ikke gi noe av æren til Høyre-Frp-regjeringen.

– Det er ikke en seier at ledigheten har stabilisert seg på et rekordhøyt nivå. Vi må ha langt større ambisjoner. Det er ingen seier for regjeringen.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger