Hopp til innhold

Mange opplever overgrep før de er sju år gamle

For fire av ti som utsettes for seksuelle overgrep, starter overgrepene før de er fylt sju år. Og mange av de som ber om hjelp, får det ikke. Det viser en undersøkelse som Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet har gjennomført.

Foreller om overgrep

Kvinnen NRK har møtt forteller at faren misbrukte henne da hun var seks år gammel.

Foto: Ellen Omland / NRK

Det er ikke størrelsen som viser hvor sterk hun er. Til tross for sin lave høyde viser kvinnen NRK møter på Støttesenteret mot Incest styrke.

Det har tatt henne mange år å bygge seg opp, for minnene etter det som skjedde da hun var seks år ville ikke slippe taket.

Med bestemt stemme forteller hun om natta hvor hun ble vekket av rare lyder fra soverommet til mamma og pappa.

– Jeg gikk inn på soverommet, og så noen rare bevegelser men skjønte ingenting, av det for jeg var jo bare seks år, sier hun.

– Det gjorde vondt

Hun ble fulgt tilbake på rommet sitt, men så kom faren og hentet henne inn igjen. Hun fikk ligge mellom dem i dobbeltsenga, og da forgrep faren seg på henne.

– Å ligge der hadde vært veldig trygt fram til da. I dag kan jeg si at jeg var veldig redd. Det var veldig skummelt fordi han pusta rart og det gjorde vondt, det var så mye jeg ikke forsto.

Kvinnen forteller at hun har slitt med depresjoner og angst hele livet, at hun ofte har kjent seg fortvilet og maktesløs uten helt å vite hvorfor.

– Tilliten til folk forsvant. Jeg var et ensomt barn og den dag i dag har jeg ikke tillit til noen. Jeg tør ikke tro at folk er der for meg, jeg klarer ikke tro at det er noen der for meg, sier hun.

– Kan gi varige skader

For første gang har sentrene mot incest rundt om i landet registrert når brukerne ble utsatt for overgrep første gang. For fire av ti startet det før de var fylt sju år.

Direktør i Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet, Mari Trommald, sier slike opplevelser i så ung alder vil kunne føre til problemer både når det gjelder psykisk helse og annen utvikling.

Magne Raundalen

– Overgrep mot de helt små barna kan gi dem varige skader, sier Magne Raundalen.

Foto: Morten Holm/Scanpix / SCANPIX
Mari Trommald

– Hjelpeapparatet strekker ikke alltid til, sier Mari Trommald.

Foto: Kay Myhre

Hun får støtte av barnepsykolog Magne Raundalen. Han viser til en undersøkelse som er gjort av en australsk barnelege som viser at overgrepene forstyrrer barnas stressystem og sier dette kan skade hukommelsen deres.

– Disse barna kan få problemer med å mestre utdanning, og kan på den måten bli ekskludert i jobb og samfunnet senere i livet. Det er viktig at de får hjelp over tid, sier Raundalen.

Flere oppsøker sentrene

For 65 prosent varte overgrepene i mer enn ett år. I fjor fikk sentrene mot incest 31.300 henvendelser på e-post og telefon. 22.000 besøkte sentrene. Fra 2010 til 2011 var det 18 prosent flere som oppsøkte sentrene.

Mari Trommald mener mørketallene er høye.

– Dette viser at det foregår overgrep hver eneste dag og vi mener det er viktig med kompetanse i barnehage, skole, politi og barnevern slik at man får håndtert dette på en god måte, sier hun.

Får ikke hjelp

Undersøkelsen at 23 prosent ba om hjelp fra NAV, sosialkontor, barnevern eller politi, uten å få det. Trommald sier det er alvorlig for de det gjelder å oppleve at hjelpeapparatet ikke strekker til.

– Vi ser at det er mange som er opptatt av dette problemet, men når så mange etterlyser hjelp, så er det tilfeller der hjelpeapparatet ikke strekker til, sier hun.

Wenche Waal Hansen er sosialkonsulent på Senteret mot incest i Oslo, hun er ikke overrasket over tallene. Hun sier at senterets egen oversikt viser at det er flere i Oslo som ikke har fått hjelp.

– Vår oversikt viser at det er 44,4 prosent av våre brukere som har opplevd at de ikke har fått hjelp selv om de har bedt om det. Dette er svært alvorlig for mennesker som har opplevd incest og relasjonstraumer, sier Hansen.

– Hurra for meg

Kvinnen NRK møter på senteret i Oslo forteller at det var en fysisk sykdom som gjorde at hun til slutt søkte hjelp for de problemene hun slet med. Nå har hun fått behandling i psykiatrien siden 2005.

– For min del var det ett overgrep, men jeg har vært alene om denne historien. Men nå vet jeg at så lenge dette senteret finnes, så har jeg en støtte jeg aldri har hatt før. Nå trenger jeg ikke være så aleine lenger, sier hun.

Hun forteller at hun fremdeles sliter med dårlig hukommelse og lite energi, men mener hun at hun har funnet årsaken til de psykiske problemene.

– Og hurra for meg, for nå vet jeg hva jeg kan jobbe med. Til slutt vil jeg kanskje få litt mer selvtillit til å gjøre det jeg vil, sier hun.


AKTUELT NÅ