Operasjon «Dark Room» førte politiet på Romerike til 30 mistenkte overgripere

Etterforskningen av fire saker fra operasjon «Dark Room» ledet politiet på Romerike til 30 andre personer som nå er mistenkt for overgrep.

Politiadvokat Kristine Kiær

OPERASJON EDIT: Politiadvokat Kristine Kiær leder etterforskningen av «Dark Room»-sakene som ble oversendt politiet på Romerike fra Vest politidistrikt.

Foto: Andreas Sundby / NRK

I april i år fikk Romerike politidistrikt oversendt fire «Dark Room»-saker fra Vest politidistrikt. Siden den gang har en gruppe på ti personer vært avsatt til etterforskningen. Prosjektet har fått navnet operasjon «Edit».

Så langt har dette arbeidet ført til at politiet har identifisert 30 overgrepssaker som er sendt til andre politidistrikt. Blant de mistenkte er det 29 menn og én kvinne.

– Vi har identifisert 30 personer som har kommunisert med tre av de fire som er siktet i «Dark Room»-saken. Disse er nå anmeldt av oss og sakene er sendt til politidistriktene der de er hjemmehørende, sier politiadvokat Kristine Kiær til NRK.

–Pågående arbeid

Kiær beskriver etterforskningen som omfattende, og sier at de ikke utelukker at de vil identifisere flere saker. 19 av de 30 sakene har dukket opp den siste måneden.

– Dette er et pågående arbeid som tar tid både fordi det er et omfattende antall chattelogger som skal gjennomgås og fordi det kan ta tid å få avklart identiteter, sier Kiær.

Operasjon «Edit» har vært samlet på Lillestrøm og består av etterforskere, analytikere, påtaleansvarlige, en IT-ekspert og en dataanalytiker fra Kripos.

Felles for alle utspringssakene er at det er avdekket ulovlig chatting både på åpne og lukkede nettverk. I noen av sakene er det også deling av overgrepsbilder med barn.

Fire «Dark Room»-siktede

Fremdeles er fire menn på Romerike siktet som et resultat av operasjon «Dark Room». Blant dem en barneskolelærer i 20-årene som er siktet for produksjon av overgrepsmateriale.

Tre av de fire siktede sitter fremdeles varetektsfengslet, og etter det NRK kjenner til skal minst én av dem være siktet for selv å ha begått overgrep mot barn. I materialet som politiet har beslaglagt finnes det bilder av overgrep mot barn, også spedbarn.

Til sammen er 51 personer involvert i Vest politidistrikts' «Dark Room». De har på ulike måter vært involvert i et nettverk som har produsert og delt overgrepsbilder og videoer av barn. Enkelte av de siktede skal selv ha utført overgrep.

  • Dette vet vi om operasjon «Dark Room»
  • Laster innhold, vennligst vent..

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger