Ønsker seg et tredje kjønn

Luca Dalen Espseth ble født som kvinne, men føler seg som mann. Nå vil han at myndighetene skal opprette et tredje kjønn. – Det vil gjøre det enklere, sier han.

Luca Dahlen Espseth
Foto: NRK

På treningssenteret han går til får Luca Dalen Espseth låne personalgarderoben. Han passer ikke inn i verken guttegarderoben eller sammen med jentene.

– Det er ekkelt. Jeg har ikke lyst til å skifte sammen med jenter. Av og til går jeg rundt med en slapp penis i buksa. Jentene synes nok det er rart at jeg snører inn puppene mine, tar på meg den løse penisen og går ut døra, sier Espseth til NRK.

Han får reaksjoner når han går på offentlige toalett. Jentene har poengtert at han har gått feil, for han ser jo ikke ut som en av dem.

– På en god dag synes jeg det er gøy at folk blir forvirra. Andre ganger blir man oppriktig lei seg, for man føler at man er noe som verden verken ser eller anerkjenner, sier 24-åringen.

Han ønsker at myndighetene i Norge gjør som i Nepal, Pakistan, India og Australia: oppretter et kjønn for de som verken er menn eller kvinner.

– Et tredje kjønn ville juridisk anerkjenne meg. Tokjønnsmodellen har motarbeidet og begrenset livet mitt veldig mye, sier Espseth.

LLH: – Dette må på plass

NRK.no har de siste dagene presentert en artikkelserie om transpersoner som føler seg sviktet av helsevesenet.

Tarald Stein

Tarald Stein ville ikke lyve om at han aldri kom til å bli en nordmal mann. Derfor fikk han heller ikke behandling på Rikshospitalet.

Foto: Margrethe Miljeteig / NRK

Tarald Stein opplevde at han ikke fikk oppfølging fordi han var ærlig om at han aldri kom til å bli en normal mann.

– Jeg kom til seksjon for transseksualitet med en åpen og ærlig innstilling. Jeg sa blant annet at jeg aldri har vært en normal kvinne, og derfor aldri kommer til å bli en normal mann. Det var ikke lurt, sier Stein.

Bård Nylund er leder for Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner (LLH). Han mener transseksuelle har blitt dårlig behandlet av norske myndigheter, og støtter Luca Dalen Espseths ønske om et tredje kjønn.

– Dette er en av veldig mange ting norske myndigheter må ta tak i. Transpersoner sier selv at det vil bidra til et bedre liv. De får en anerkjennelse som er viktig, og som vi alle trenger for å få et godt liv, sier Nylund.

Hør debatten i Ukeslutt:

– De må ta et valg

Espen Ottosen, NMS

Espen Ottosen i Norsk Luthersk Misjonssamband tror ikke transpersoner får det bedre om myndighetene oppretter et tredje kjønn.

Foto: Reidar Westberg / NRK

Informasjonslederen i Norsk Luthersk Misjonssamband, Espen Ottosen, sier han forstår at transpersoner er i en vanskelig livssituasjon. Myndighetene må gå dem bedre i møte.

– Men jeg tror ikke at å opprette et tredje kjønn er en god løsning for samfunnet vårt, sier han.

– Til en viss grad må disse personene forholde seg til at det faktisk finnes to kjønn, og innrette seg noe etter det, mener Ottosen.

Han tror ikke transpersoner vil få det bedre dersom det står i passet at de verken er mann eller kvinne.

– Noen ganger er det begrensninger ved et kjønn, andre ganger friheter. Slik er det for alle. Jeg tror dette vil bli veldig kaotisk, sier Ottosen.

Flere utfordringer

Bård Nylund

Bård Nylund er leder for LLH.

Foto: LLH

Bård Nylund mener Ottosen bør holde seg for god til å mene at transpersoner ikke skal få denne rettigheten, bare fordi han ikke mener det passer seg sånn.

– Mennesker som Luca forteller historier fra virkeligheten. Jeg velger derfor å tro på dem når de sier at dette er ett av flere virkemidler som kan gjøre hverdagen bedre, sier Nylund.

Han vedgår at det vil føre til mange utfordringer, blant annet når det gjelder kjønnskvotering og kjønnsklasser i idrett.

– Men det tror jeg er helt overkommelig å løse.

LLH-lederen ser optimistisk på framtiden på vegne av transpersoner.

– Vi har en viktig og stor jobb foran oss. Det er en viktig sak for de enkeltpersonene det gjelder. Jeg er optimistisk, for i Norge har vi tradisjon for at mindretallets rettigheter ikke skal bli begrenset av ens egne grenser. Det ville glede meg om det skjedde noe i den perioden jeg er leder av LLH, avslutter Nylund.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger