Hopp til innhold

Ønsker nasjonalt fokus på «Møre og Romsdal-modellen»

Etter de gode resultatene i Møre og Romsdal ønsker Trygg Trafikk og fylket selv at det skal bli en større nasjonal bevissthet rundt muligheten til å inndra førerkortet fra personer som ikke lenger blir ansett som skikket til å kjøre bil.

Jan Johansen

Jan Johansen i Trygg Trafikk mener TØI-rapporten viser at «Møre og Romsdal-modellen» har potensial, og ønsker mer satsing nasjonalt også.

Foto: Trygg Trafikk

Trygg Trafikk har jobbet tett med aktørene i Møre og Romsdal som har satset mer på den til nå sovende paragraf 34 i Vegtrafikkloven.

En rapport fra Transportøkonomisk Institutt konkluderte nylig med at tiltaket har bidratt at risikoen for trafikkulykker har blitt redusert i fylket.

– Resultatet fra TØI var enda bedre enn hva vi trodde på forhånd. Spesielt når det gjelder antall dødsulykker, sier direktør Jan Johansen i Trygg Trafikk til NRK.

– Vi mener at dette er et billig tiltak i forhold til den risikoen som vi vet det medfører, og man bør absolutt satse på dette og øke bevisstheten nasjonalt.

– Har prøvd å påvirke direktoratene

Trygg Trafikk valgte til og med å ta opp hele problematikken rundt førerrett på en stor konferanse rett etter landsmøtet sitt i april. Der var også de som står bak satsingen i Møre og Romsdal invitert for å holde foredrag om arbeidet sitt.

Møre og Romsdal trafikk

Jan-Erik Myhr (t.v.), Kjellbjørn Johansen (midten) og Cato Innerdal skulle gjerne ønske at arbeidet som har blitt gjort i fylket når ut til flere.

Foto: Roar Strøm / NRK

Jan-Erik Myhr, Kjellbjørn Johansen og Cato Innerdal fra de forskjellige etatene har allerede reist rundt i ganske mange fylker og opplyst om "Møre og Romsdal-modellen". Men også de etterlyser mer hjelp til å spre budskapet sitt.

– Vi har prøvd å påvirke våre direktorat, for det er de som må få et ansvar for å få dette ut i det ganske land, det kan det ikke være et fylke som Møre og Romsdal som gjør det, sier Myhr.

– Det gjennomføres jo forskjellige varianter av dette i dag, men ikke i noen slik regi vi ønsker det skal bli en gang i fremtiden.

– Må se hvordan vi kan ta det videre

Linda Hofstad Helleland

Linda Hofstad Helleland stiller seg svært positiv til arbeidet som har blitt gjort i Møre og Romsdal. Hun Ønsker nå å se om man kan ta i bruk modellen nasjonalt.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix
Hoksrud

Statssekretær Bård Hoksrud synes resultatene er interessante, men mener man nå må vurdere dem nøye før man går videre.

Foto: Åserud

Høyres leder av transportkomiteen på Stortinget, Linda Hofstad Helleland, sier til NRK at hun er veldig positiv til resultatet de har oppnådd i Møre og Romsdal.

– Jeg har tidligere snakket med partene som har vært involvert i denne satsingen i fylket, og det er ingen tvil om at det har gitt store resultater. Selv om man skal være forsiktig med å konkludere bastant, så har det hatt en positiv effekt, sier hun.

Hun ønsker nå å se på om dette tiltaket er noe man kan ta i bruk nasjonalt, og øke bevisstheten rundt denne Vegtrafikklovens paragraf 34.

– Vi ser dessverre altfor mange eksempler på at dårlig helse, rus og medikamentbruk kan være fatalt. Det er klart at det er mennesker der ute som kjører på veien, som ikke burde gjort det, sier hun.

Statssekretær Bård Hoksrud (Frp) i Samferdselsdepartementet har også fått med seg prosjektet de har satt i gang i Møre og Romsdal. Han synes det virker positivt, men frykter at også mennesker som kanskje ikke burde blitt fratatt førerkortet kan rammes av en slik satsing.

– Men dette er veldig interessant. Disse resultatene fra Møre og Romsdal er jo ting vi kommer til å følge opp og se hvordan vi kan ta videre. Så må vi se om det er noe vi skal satse på, enten nasjonalt eller i enkelte andre fylker, sier han til NRK.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Beslaglagte førerkort 2012-2014» i nytt vindu

AKTUELT NÅ