Hopp til innhold

Flere med helseproblemer mister lappen

Strengere krav har ført til at fleire mister førarkortet på grunn av helseproblemer. Dette gjelder i hovedsak folk som går på sterke tabletter.

Bilist i trafikken

Flere mister førerkortet etter at regelverket ble strengere i fjor sommer. Folk som bruker sterke vanedannende medisiner er gruppen som øker mest.

Foto: Scanpix / SCANPIX

Tryggere trafikk

I fjor sommer ble det innført strengere helsekrav for førerkort.

Hensikten med Helsedirektoratets retningslinjer var å gjøre trafikken tryggere.

Direktoratet opplyser at alle fylkesmennene i landet melder om en økning i tallet på folk som mister førerkortet på grunn av helseproblemer.

I Møre og Romsdal ba Fylkesmannen politiet om å inndra 75 førerkort de tre første månedene i fjor. De tre første månedene i år er tallet 162.

Flere enn før søker også om dispensasjon til å kjøre, selv om de ikke tilfredsstiller helsekrava.

Får skriftlig advarsel

Legeattest førerkort

Det er blitt vanskeligere å få legeattest på at man kan kjøre bil.

Foto: Kjell Olav Nordberg / NRK

Fyller du ikke krava til å ha førerkort, advarer legen deg skriftlig.

Fylkesmannen skal vurdere meldingen og eventuelt melde videre til politiet, som vil inndra førerkortet.

– Vi ser at den klart største økningen gjelder folk som går på sterke vanedannende medikamenter. Medisiner med beroligende eller bedøvende effekt. Trekantmedisinene, forteller assisterande fylkeslege Cato Innerdal.

Berører flere grupper

De skjerpa reglene berører blant annet folk med synsproblemer, medikamentbrukere og eldre.

Folkehelseinstiuttet har gjort en undersøkelse som viser at det særlig er kombinasjonen av alkohol og sløvende legemidler som utgjør en fare i trafikken.

- Eldre ikke risiko i seg selv
Førerkort

Over hele landet melder fylkesmennene om en økning i saker der de ber politiet om å ta fra folk førerkortet på grunn av helseproblemer.

Foto: Camilla Bilstad / NRK

Når det gjelder eldre bilførere er blant andre Pensjonsitforbundet opptatt av at de ikke er en trafikkrisiko i seg selv.

– Eldre er involvert i langt færre ulykker enn unge bilførere. Men bilkjøring i stadig økende alder utgjør en viss risiko. Man vil kanskje etter hvert få dårligere evne til å møte trafikkbildet, sier Håvard Heggdal som er tidligere spesialist i geriatri, og nå leder i helseutvalget til Pensjonistforbundet i Møre og Romsdal.

Selv om systemet kan føre til noe mer arbeid for både myndigheter og pasienter er Heggdal positiv til de nye reglene.

– Det er bra både for den eldre bilføreren og for trafikken at det blir en god kontroll med dette. Det vil være med på å øke trafikksikkerheten, sier Heggdal.