Hopp til innhold

SV-avhopper blir ny talsperson for De grønne

Hilde Opoku fra Trondheim er ny talsperson i Miljøpartiet de Grønne. Hennes drøm er at MDG skal bli det nye arbeiderpartiet.

Hilde Opoku og Rasmus Hansson MDG

NY LEDELSE: Rasmus Hansson, stortingsrepresentant fra Oslo, og Hilde Opoku, lokalpolitiker fra Trondheim, er Miljøpartiet De Grønnes (MDG) to nye talspersoner.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

– Vi må få folk til å føle seg trygge på at vi ikke skal rasere velferdsordningene, bare tilpasse dem et grønt samfunn, sa Opoku da hun presenterte seg for partiets landsmøte lørdag.

Hansson erstatter Nissen

Søndag ble hun valgt som én av partiets to talspersoner. Partiets eneste stortingsrepresentant, Rasmus Hansson, ble valgt som talsperson etter Harald Nissen.

MDG har ikke partileder, slik som andre partier har. I stedet velger de én mannlig og én kvinnelig talsperson.

Opoku (45) er bystyrepolitiker i Trondheim. Hun var tidligere SV-politiker, men i 2010 sluttet hun seg til MDG.

Marcussen ute

På grunn av partiets maksgrenser for hvor lenge man kan ha verv, kunne ikke tidligere talsperson Hanna Marcussen stille til gjenvalg. Hun framtredende i valgkampen, og har vært en av partiets fremste profiler.

Hanna Marcussen

FERDIG: Hanna Marcussen har vært talsperson i MDG så lenge at hun ikke får fortsette.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Marcussen ønsket å fortsette, og hadde håpet partiet skulle endre vedtektene slik at hun kunne bli gjenvalgt.

Fredag vedtok MDGs landsmøte å utvide maksgrensen for tillitsverv til ti år, men avviste et forslag om at vedtektsendringen skal tre i kraft umiddelbart.

– Det er kjipt å si ha det til et prosjekt jeg er glad i, sa hun til NTB like etter voteringen fredag.

Hun lover at hun fortsatt skal jobbe med miljøpolitikk, selv om hun ikke lenger vil ha noen formell rolle i MDG.

– Og jeg skal ikke si at jeg aldri kommer tilbake til dette partiet, sa Marcussen fredag.

MDG beholder «hasj-paragrafen»

Lørdag avviste landsmøtet et forslag fra fylkeslaget i Akershus om å endre partiets liberale hasjpolitikk. Partiprogrammet, som blir vedtatt for fire år av gangen, slår fast at partiet ønsker en utredning av offentlig kontrollert produksjon og omsetning av cannabis, samt et forsøk med regulert salg av cannabis.

Flere fylkeslag mente dette standpunktet skremte velgerne, men stortingsrepresentant Rasmus Hansson advarte partifellene mot å åpne for å endre programmet før det utløper om tre år. Han viste til at det er å regne som en kontrakt med velgerne, skrev NTB lørdag.

Forslaget om å endre partiets standpunkt om forbud mot fangst av sel og hval ble også avvist. Det ble også forsalget om å stryke punktet i programmet om at sexkjøpsloven må avvikles.

Søndag vedtok partiet en resolusjon om at Stortinget snarest mulig må innlede en avvikling av norsk kullgruvedrift på Svalbard.

– Kull som energikilde er modent for historiens skraphaug. Norge, som har tatt mål av seg til å være et foregangsland innen miljøvern, kan ikke fortsette å tilrettelegge for eksport av kull, tatt i betraktning hvor stor skade brenningen gjør på miljøet, heter det i vedtaket.

AKTUELT NÅ