– Vi er nå lenger unna en tiltale i denne saken

På fredag ble det bestemt at 21-åringen fra Skien og Mohyeldeen Mohammad fra Larvik skulle løslates. – Vi regner med at saken går mot en henleggelse, sier advokat og forsvarer John Christian Elden.

John Christian Elden/Grab fra trusselvideo

John Christian Elden kommenterer løslatelsen av sin 21 år gamle klient.

Foto: Per Simon Mustvedt/Grab fra video / NRK

Begge mennene er siktet for trusselvideoen mot blant andre statsminister Jens Stoltenberg og kronprins Haakon.

PST sa i ettermiddag at begge mennene løslates i dag, men at de fortsatt er siktet i saken, og at etterforskningen fortsetter.

NRK snakket med John Christian Elden, som er forsvarer for begge de to siktede, fredag ettermiddag om løslatelsen av hans klienter.

– Jeg tolker løslatelsen som at også sikkerhetspolitiet ser at det er viktigere å ha en debatt i det offentlig rom enn å putte personer med ytringer ned i et fangehull, sier John Christian Elden til NRK.no.

Elden sier de nå regner med at PST vil foreta en fortsatt etterforskning av saken og at saken vil gå mot en henleggelse.

– Preget av å ha sittet i varetekt

PST opplyste tidligere i dag at siktelsene opprettholdes for begge.

– Jeg anser at vi er et stykke lenger unna noen tiltale i denne saken. mener at de tingene som er fremsatt gjennom denne videoen, ikke har vært egnet til å påvirke verken statsfeste eller konge, sier Elden.

Har du snakket med 21-åringen i dag?

– Ja, og det er klart at han er glad for å bli løslatt. Han har tatt fengslingen ganske tungt, og er preget av å ha sittet et par uker i et fengsel, sier han.

– Han erkjenner at han har laget og lastet opp denne videoen med ytringer om motstand mot norsk deltakelse i Aghanistan. Men han mener det ikke er trusler i videoen, sier Elden.

Heller ikke Mohyeldeen Mohammad sier han har noe straffansvar i forbindelse med videoen.

– Han er siktet for å ha medvirket til videoen, uten at PST har greid å klargjøre hva de legger i det, sier Elden.

Han sier han regnet med å bli avhørt av politiet fordi han var med på demonstrasjonen i Oslo.

– Men hadde ikke trodde ikke han skulle bli siktet og pågrepet, sier Elden.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Skien fengsel.

21-åringen har sittet varetektsfengslet i to uker i Skien fengsel.

Foto: Philip Hofgaard / NRK

– Han syns det er uforståelig at han måtte sitte i varetekt

Den 21 år gamle mannen ble pågrepet av Politiets sikkerhetstjeneste i sitt hjem i Skien onsdag 18. januar, og ble varetektsfengslet i to uker fra fredag 20. januar.

PST gikk tidligere i dag først ut med at han skulle løslates.

– Vi har gjennomført innledende, viktig avhør og gjort en rekke beslag. Det er nå ikke lenger grunn til å holde 21-åringen i varetekt, og vi ser heller ingen fare for bevisforspillelse, sa politiadvokat i PST Anne Karoline Bakken Staff til NRK.no tidligere fredag.

Video Trusselvideo mot regjeringen og kongehuset

Jens Stoltenberg ble, blant andre, hetset i videoen som ble lagt ut på Tou Tube for noen uker siden.

Foto: Nyhetsspiller

Skiensmannen har erkjent å ha laget videoen som blant annet viser bilder av lidende Afghanske barn, væpnede norske soldater og representanter for regjering og kongehus. Bildene akkompagneres av en kjent islamsk sang på arabisk.

– Han synes det er uforståelig at han har måttet sitte i varetekt fordi han har benyttet seg av vår ytringsfrihet, men han er å glad for å være på frifot igjen, sier Elden.

LES: Mohyeldeen Mohammad pågripen for trugselvideo

PST pågrep 26-åring fra Larvik

Onsdag ble person nummer to pågrepet for trusselvideoen, som ble publisert på You Tube. 26 år gamle Mohyeldeen Mohammad skal ha blitt arrestert i sitt hjem i Larvik. John Christian Elden er også forsvarer for Mohammad.

Mohyeldeen Mohammad.

Fredag ble det bestemt at også Mohyeldeen Mohammad løslates.

Elden fortalte i forbindelse med pågripelsen at hans klient ikke mener at han har gjort noe ulovlig.

– Han nekter å gjøre seg skyldig i noe som helst annet enn å utøve demokratiske retter ved å demonstrere. Det har Elden tidligere sagt til NRK.no.

Strafferammer opp mot 15 år

Mens Mohammad er siktet for overtredelse av straffelovens paragraf 99, er 21-åringen fra Skien siktet for overtredelse av straffelovens paragraf 147c, i tillegg til paragraf 99. Paragraf 99 gjelder trusler mot myndighetspersoner, mens paragraf 147c gjelder oppfordring til terror.

– Vi mener dette ikke er trusler som rammes av straffelovens paragraf 99 som krever at en trussel fremsatt mot kongen eller statsministeren skal være egnet til å hindre dem i deres virksomhet, sier Elden.

Den første paragrafen har en strafferamme på 15 år, og den andre seks år.

– Strafferammen er på 15 år og det sier noe om hva slags alvorlige handlinger det er ment som skal rammes av denne bestemmelsen og ikke noen som på gutterommet lager en video med et demonstrasjonsbudskap, sier Elden.

Elden sier til NRK at han ikke ser det som problematisk at han er forsvarer for begge de to siktede.

– Fordi dette går på spørsmål om ytringfrihet. Dersom det skulle bli en tiltale vil vi vurdere det spørsmålet på nytt, sier Elden.