Torsdag kunne NRK fortelle at Sindre Finnes har oppgitt at han er politisk eksponert – men trolig ikke til alle bankene han hadde konto i.
Nå mener Rødt at Statsministerens kontor bør svare på ett spørsmål:
Har noen fra banker eller meglerhus tatt kontakt i forbindelse med at tidligere statsminister Erna Solbergs ektemann, Sindre Finnes, investerte penger?
– Dette må ha vært på Høyres radar, sier stortingsrepresentant Seher Aydar (R).
Komiteen krever svar
Hun er i regjeringens kontrollorgan på Stortinget, kontroll- og konstitusjonskomiteen.
Hun vil ha svar på dette spørsmålet fordi finansbransjen skal finne ut om kunden er en politisk eksponert person (PEP). Det gjelder også nære familiemedlemmer av PEP.
Hvis kunden er PEP, skal banken følge ekstra med. Dette er først og fremst for å fange opp korrupsjon eller hvitvasking av penger.
Reglene ble strammet opp i 2018.
– Da statsminister Solberg satte sin signatur på hvitvaskingsloven, visste hun at ektemannen eide aksjer, fortsetter hun.
Var PEP tema hos SMK?
Sindre Finnes har skaffet seg advokat Thomas Skjelbred i Elden Advokatfirma.
Skjelbred har sagt til NRK at Finnes var PEP i alle bankerne han bruker, men trolig ikke i Nordea-kontoene som ble brukt før 2013. Det er altså før Solberg ble statsminister.
– Om banker eller andre finansselskapet henvendte seg til Solberg eller Statsministerens kontor, betyr det at Solberg fikk ytterligere varsler om ektemannens investeringer enn de som har kommet fram i media allerede og de som hun fikk av sine egne embetsfolk, sier Aydar.
– Advokaten til Finnes sier at Finnes er registrert som PEP alle steder han har kontoer som er i bruk. Betyr ikke det at Finnes har gjort det han skulle?
– Kontrollkomiteen er ikke opptatt av om Finnes eller bankene hans har fulgt PEP-reglene. Saken er om Solberg har fulgt sine plikter som statsminister til å vite om hun er inhabil, sier hun, og fortsetter:
– Derfor vil vi vite om det har vært en diskusjon om Finnes, aksjer og PEP på Statsministerens kontor.
Vil komme til bunns i sakene
I sommer fortalte utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) at også hennes mann hadde handlet aksjer som gjorde henne inhabil.
Også Ola Borten Moe (SP) handlet aksjer som gjorde han inhabil, og gikk av som statsråd.
Derfor har Utenriksdepartementet og Kunnskapsdepartementet fått samme spørsmål av komiteen.
– Rødt ser på det som Stortingets jobb å komme til bunns i alle sakene om habilitet og aksjehandel, sier Rødt-politikeren.