Hopp til innhold

Ny nettside vet alt om deg

Datatilsynet undersøker nå nettsiden iam.no som samler persondata fra skattelister, google-søk, telefonkatalog og kart-tjenester og presenterer det i èn oversikt. Ved et navnesøk kan du få frem fra alder, telefonnummer, styreverv og inntekt.

Skjermdump fra nettsiden
Foto: Skjermdump

Datatilsynet har i dag fått en mengde henvendelser fra publikum om nettsiden iam.no som samler og legger ut personlige opplysninger om folk. De vil nå be om en redegjørelse fra selskapet.

Flere har reagert på at nettjenesten publiserer mangelfulle og feilaktige opplysninger om privatpersoner bosatt i Norge.

Tjenesten, som ble lansert onsdag, presenterer en side der man kan søke på navn og få opp resultater om blant annet navn, bostedsadresse og telefonnummer på privatpersoner som er satt sammen fra ulike nettsider og norske databaser.

Datatilsynet har også fått henvendelser om at skjulte adresser og telefonnummer publiseres.

Fødselsdato og skatteinfo

Dersom man søker på et navn kan man få opp telefonnummer knyttet til alder, fødselsdato, skatteinformasjon og informasjon om styreverv. I tillegg får man lenker til bilder og omtale av personen på nettaviser, blogger, twitter og facebook.

Det er selskapet IM International AS som står bak nettsiden. Selskapets leder, Trine-Lise Jagge, sier til NRK at de kun oppgir informasjon som allerede finnes åpent tilgjengelig på nettet.

Iam.no opplyser om at det er lagt inn en aldersbegrensning i databasen, slik at personer under 16 år ikke skal gi noen søkeresultater.

Selskapet opplyser på nettsidene at folk kan registrere seg, og få kontroll på det som ligger på siden. Men da gir man også selskapet rett til å bruke informasjonen du registrerer vederlagsfritt, også til markedsføringsformål. Man får ikke mulighet til å reservere seg mot at personopplysninger legges ut.

- Grunnopplysningene som navn og telefonnummer blir liggende uansett, sier Jagge.

- For å fjerne dette må man kontakte telefonselskapet sitt for å be om hemmelig telefonnummer, legger hun til.

Sjekker om det er lovlig

Datatilsynet undersøker nå hva nettsiden driver med og hvilke opplysninger den videreformidler. De fikk vite om siden i formiddag.

Flere skal ha henvendt seg til Datatilsynet i dag og fortalt at de ikke liker at fødselsdatoen deres er knyttet til navnet og telefonnummeret deres.

- Vi har fått mange henvendelser fra publikum om denne siden i dag. Mange har ringt og stilt spørsmål om det iam.no driver er lovlig eller ikke i forhold til personopplysningsloven, sier avdelingsdirektør Kim Ellertsen ved juridisk avdeling i Datatilsynet.

Datatilsynet vet ikke hvor tjenesten henter sin informasjon fra.

- Foreløpig vet vi ikke så mye om selskapet. Vi undersøker nå om det defineres som en nummeropplysningstjeneste eller en søkemotor, sier Ellertsen.

Trine-Lise Jagge sier at de vil forholde seg til det Datatilsynet eventuellt reagerer på.

- Vi har ingenting å skjule. Alt vi gjør er å hente offentlig informasjon, og kombinerer dette med opplysninger som finnes på nettet, sier hun.

- Det beste med tjenesten er at folk kan finne ut hva slags informasjon som finnes om dem på internett. Det er enklere enn å søke på en søkemotor som google der man ofte får altfor mange treff, legger Jagge til.

Hun tror mange vil oppfatte tjenesten som svært nyttig, og definerer siden som en kombinert person- og nummersøkside.

- Fødselsdato skal ikke knyttes til nummer

Ellertsen forklarer at de fleste teleselskapene nå er klare på at fødselsdatoer ikke skal publiseres i en nummeropplysningstjeneste, dersom ikke kunden har bedt om det.

Han forteller at Eniro tidligere i år fjernet opplysninger om folks fødselsdato fra telefonkatalogen på nett tidligere etter reaksjoner fra publikum og Datatilsynet.

Eniro legger nå kun ut fødselsdatoen til folk dersom de selv ønsker det.

LES: Dropper fødselsdatoer på nettet

- Publikum fikk viljen sin i forhold til Eniro og fødseldatoer på nett. Vi vet foreløpig ikke om det iam.no driver med ulovlig eller lovlig virksomhet. Konklusjonen er ikke klar, men vi undesøker nettsiden nøye i dag og i dagene fremover, legger Ellertsen til.

Trine-Lise Jagge i iam.no sier at de anser alder som meget relevant informasjon nå man søker etter en person, og vil ikke fjerne det fra søkesiden.

- Vi får opplysninger om alder fra selskaper som har gitt oss tillatelse til å gjengi den. Så vi oppgir alder på de personene vi har opplysninger om, sier Jagge

Kan stenges

Dersom Datatilsynet finner at nettsiden handler i strid med personopplysningsloven kan de kreve at nettjenesten stanses.

Personopplysningsloven og ekomloven, loven om elektronisk kommunikasjon, setter begrensninger for hva og hvordan man kan benytte personlig informasjon på internett.

- Vi er tilsynsmyndighet for tjenester som fomidler personopplysninger. Derfor må vi sette oss inn i hva iam.no driver med, og om det forekommer lovbrudd, sier Ellertsen.

LES OGSÅ: Viser styrevervene dine via telefonkatalogen

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger