Hopp til innhold

Ullevål ber pasienter som har vært på øyeavdelinga holde seg hjemme

Oslo universitetssykehus ber alle som har vært på øyeavdelinga på Ullevål i forrige uke om å holde seg hjemme etter at tre ansatte ved avdelinga har fått påvist koronasmitte.

Øyeavdelinga på Ullevål

Tre ansatte fra øyeavdelinga ved Ullevål sykehus har til nå fått påvist koronasmitte. I alt har 15 nordmenn hittil testet positivt for koronoaviruset i Norge.

Foto: Olav Døvik / NRK

På sine nettsider lørdag skriver sykehuset at de kartlegger hvem som kan være smittet og vil kontakte disse.

I mellomtida oppfordrer de pasienter som har vært på øyeavdelingen ved Ullevål sykehus i perioden mandag 24. februar til fredag 28. februar om «å holde seg hjemme i to dager og begrense sosial kontakt».

Seinere lørdag opplyste sykehuset at tre ansatte i samme arbeidsmiljø til nå har testet positivt på koronatesten. Øyeavdelingen ligger i et eget bygg på sykehusområdet.

Stengt poliklinikk

STENGT: Poliklinikken ved øyeavdelinga på Ullevål sykehus ble stengt lørdag etter at tre ansatte har testet positivt for korona.

Foto: Olav Døvik / NRK

Første smittet i utlandet

Den første som fikk påvist koronasmitte ved øyeavdelinga på Ullevål sykehus hadde nylig vært på ferie i Nord-Italia, og var på jobb mandag og tirsdag før vedkommende utvikla lette luftveissymptomer.

Tirsdag morgen tok personen kontakt med bakvakt på smittevernavdelinga fordi vedkommende kjente symptomer. Det skal ha vært snakk om snufsing. Den ansatte ble anbefalt å ikke ta prøver og gikk på jobb, men ble sykmeldt onsdag.

– Hvorfor ble ikke vedkommende testet allerede da vedkommende tok kontakt?

– Vi forholder oss løpende til Folkehelseinstituttets retningslinjer i forhold til symptomer og testregime, svarer Anders Bayer.

To de andre smittede ved Ullevål har ikke vært i utlandet, og er trolig smittet av kollegaen.

Forstår at situasjonen skaper undring

– Det er veldig viktig at helsepersonell med mistenkt smitte ikke kommer i kontakt med pasientene. På sykehusene er mange sårbare og det er de sårbare gruppene vi er bekymret for. Det er de vi virkelig ikke ønsker skal bli smittet av dette viruset, sier divisjonsdirektør i Helsedirektoratet Johan Torgersen til NRK.

Han sier at det som har skjedd på Ullevål sykehus må analyseres og trekkes inn når man skal vurdere hva som er de beste rådene. Han forstår godt at det skaper forundring at en med smitte har kunne gå på jobb på et sykehus.

Divisjonsdirektør i Helsedirektoratet, Johan Torgersen

– Det bra at andre bedrifter tar et annet ansvar, men det er forskjell på et sykehus som trenger folk på jobb på huset og bedrifter der man kan jobbe hjemmefra, sier Johan Torgersen i Helsedirektoratet.

Foto: Marit Kolberg / NRK

– Vi må hele tida gjøre vurderinger etter hvert som vi får erfaringer. Er rådene riktige? Er de for vide? Må de tilpasses? Vi bestemmer oss ikke en gang for alle. Disse vurderingene gjøres hele tida.

På spørsmål om hva Helsedirektoratet synes om at en del bedrifter har innført strengere karanteneregler enn sykehusene, svarer Torgersen at Oslo universitetssykehus følger anbefalninger fra Folkehelseinstituttet.

– Det bra at andre bedrifter tar et annet ansvar, men det er forskjell på et sykehus som trenger folk på jobb på huset og bedrifter der man kan jobbe hjemmefra.

Innrømmer at de burde ha gjort ting annerledes

Stengt poliklinikk ved øyeavdelinga på Ullevål

Et skilt ved inngangen til poliklinikken ved øyeavdelinga ved Ullevål sykehus ber pasienter henvende seg et annet sted.

Foto: Stig Jaarvik / NRK

Pressevakta ved Oslo universitetssykehus vedgår at de i «etterpåklokskapens lys» burde ha håndtert situasjonen annerledes, men at vurderinga den gang var basert på at symptomene den ansatte hadde tirsdag «ikke ga nok indikasjoner til at bakvakta valgte å ta en test».

– Det går på hvilket totalt bilde en potensielt smittet har når det gjelder symptomer som snufsing, hodepine, kroppsverk, hosting og så videre, sier Anders Bayer.

– Hvorfor tar man ikke tester av alle?

– Vi kan ikke teste absolutt alle som føler, tenker eller opplever at de har lyst til det. Det må være visse indikasjoner som ligger til grunn.

Ifølge Bayer er årsaken på kort sikt at FHI og sykehusene må ha kapasitet til å analysere testene. I tillegg kan det komme til å bli mangel på analysematerialet som trengs for å påvise koronasmitte.

– Når hele verden etterspør de samme produktene er vi nødt til å være nøysomme, slik at vi ikke går tom for viktig materiell, svarer Bayer.

Ekspedisjonen til poliklinikken ved øyeavdelinga på Ullevål

TOMT: Poliklinikken ved øyeavdelinga på Ullevål sykehus var tom lørdag etter at tre ansatte har testet positivt for korona. Området ble stengt og smittevasket.

Foto: Stig Jaarvik / NRK

Smittevask og stengt poliklinikk

Sykehuset har bekreftet at den første smittede kan ha hatt kontakt med et tresifra antall pasienter.

Det er senere gjort flere tester av andre ansatte i arbeidsmiljøet, bekrefter pressevakta.

Lørdag ble poliklinikken ved øyeavdelinga på Ullevål sykehus stengt på grunn av koronasmitten.

– Det foretas smittevask av det aktuelle området, og vi gjør alt som står i vår makt for å ivareta både ansatte og pasienter, sier Bayer.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT