NVE ville ikke skape unødvendig uro

NVE hadde tirsdag målinger ved flere stasjoner i Sogn og Fjordane som tilsa flomvarsel på det aller høyeste nivået. Likevel valgte de å ikke oppgradere flomvarselet fra oransje til rødt nivå.

NVE hadde i går målinger ved flere stasjoner i Sogn og Fjordane som tilsa flomvarsel på det aller høyeste nivået.

Nett-tv: NVE oppgraderte ikke flomvarselet

I flomrammede Aurland kommune forholdt ordføreren seg i går til et oransje flomvarsel, det nest høyeste nivået. Det var trolig ikke riktig vurdering.

Ordførar Noralv Distad

– Her ble det jo en mye verre situasjon enn det vi hadde fått melding om, sier ordfører i Aurland, Noralv Distad

Foto: Geir Bjarte Hjetland

– Her ble det jo en mye verre situasjon enn det vi hadde fått melding om. Det er klart at hadde vi visst på forhånd at det ble så mye kunne vi hatt anledning til å få inn mer mannskap tidligere, selv om det kanskje blir litt å spekulere i situasjonen, sier Noralv Distad, ordfører i Aurland.

Ville ikke skape uro og styr

Flomvakta ved NVE i Oslo bekrefter at de i går hadde målinger ved flere stasjoner i Sogn og Fjordane på et rødt nivå. Da NRK ringte beredskapstelefonen i dag tidlig sa vakthavende at de ikke ønsket å skape unødvendig uro.

– I går så vi etter hvert at flere vassdrag kunne krype videre oppover, men da var det sent litt å oppgradere nivået til rødt, fordi beredskapen allerede var så trigget. Vi ønsket ikke at det skulle skape mer uro og styr enn det skulle være til hjelp.

Informerte kun på NVE-blogg

At det hadde vært noen røde målinger i Sogn og Fjordane ble riktignok lagt ut i går, men da kun på en blogg tilhørende NVE. Direktøren i NVE, Per Sanderud, tar nå selvkritikk.

– Vi skulle nok meldt et noe større rødt område enn det vi har gjort, så langt kan ting tyde på det. Men dette skal vi gå igjennom sammen med flomvakta når dette roer seg.

Mener de varslet tidlig

I Dagsrevyen i kveld sier han at de gjorde det de mente var den skjønnsmessig beste vurderingen.

– Vi har mange varslingsstasjoner, og må alltid gjøre et skjønn ut ifra det når vi skal varsle. Noen viste rødt, noen viste gult. Vi valgte da å opprettholde oransje, ut ifra at det var den beste informasjonen vi kunne gi.

– Hvorfor tar dere ikke direkte kontakt med kommunene og informerer selv?

– Vi meldte på vår varslingsportal om oransje nivå, noe som er en veldig alvorlig flomsituasjon med potensiell stor skade både på bygning og vei. Det gjorde vi allerede på lørdag, og sa at på tirsdag blir det en stor flom. Så er rutinene på dette at vi skal gå via fylkesmannen, og fylkesmannen skal varsle kommunene. Det er rutinene som ligger i beredskapsverket, og det er de rutinene vi har fulgt, og det er sånn beredskapsmyndighetene vil ha det.

– Mener du prosedyrene er gode nok når du ser resultatet?

– Man kan alltid diskutere dette i etterkant, og det er klart det er alvorlig i den grad denne beskjeden fra fylkesmennene ikke kom frem til kommunene, jeg har ingen forutsetning for å si om det var tilfelle. Men jeg vil si at vi traff relativt godt da vi på lørdag varslet om storflom på tirsdag, og det slo til. Når man ser fasiten kunne man ønske at noen flere områder var på rødt nivå, men vi varslet en storflom.

Fikk varsel i Odda

Odda-ordfører John Opdal satte i gang tiltak på bakgrunn av værmeldinger og varsel fra Fylkesmannen.

– Vi så værmeldinger om at det kom ganske store nedbørsmengder. Elven var stor fra før. Det var tegn på at det ville komme mye vann i elven, derfor aksjonerte vi.

– Dere så det rett og slett selv?

– Ja, vi så også at elven begynte å finne andre traseer. Dermed måtte vi evakuere de første husene.

– Hva tenker du om at NVE ikke slo alarm selv om de hadde informasjon om tilsa at dette var til kode rød, den alvorligste flomsituasjonen?

– Vi aksjonerte i hvert fall ut ifra de varslene vi fikk fra Fylkesmannen. De varslene var alvorlige nok slik at vi satt i gang med evakuering av de første husene ganske tidlig i går.

Per Sanderud, vassdrags- og energidirektør, NVE

NVE-direktøren svarer på kritikken i Dagsrevyen

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger