Hopp til innhold

NRK-journalister i Norge: – Veldig godt å være hjemme

NRK-journalistene Halvor Ekeland og Lokman Ghorbani landet på Oslo lufthavn i dag etter at de ble arrestert på jobb. Qatars ambassadør kalles inn til Utenriksdepartementet for å forklare seg.

HJEMME: NRK-journalistene Halvor Ekeland og Lokman Ghorbani tas imot av kolleger og familie på Oslo lufthavn.

De ga en kort kommentar idet de møtte pressen i ankomsthallen 09.40.

– Vi har vært usikre, men det er veldig godt å være hjemme igjen i Norge nå, på norsk jord. Så skal vi inn på jobben på Marienlyst og ha en liten debrif og ha noen møter om det som har skjedd og det som skjer videre, sier Ekeland.

De skal snakke mer om hendelsen på et senere tidspunkt.

– Dagene har vært utfordrende, men vi har visst at det har vært mange som har jobba for oss. At dette her kommer til å gå bra, har vi hatt en følelse av, legger han til.

– Jeg har det fint. Det er godt å være trygg, sier Ghorbani.

NRK-journalister arrestert i Qatar

ENDELIG HJEMME: NRK-journalistene Halvor Ekeland (t.h.) og Lokman Ghorbani tas imot av sjef for NRK-sporten Egil Sundvor på Gardermoen onsdag morgen, etter hjemkomst fra Qatar der de ble arrestert i forbindelse med en reportasjereise.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Qatar mente de filmet på privat område

Qatars ambassadør kalles nå inn til Utenriksdepartementet for å forklare seg om NRK-pågripelsene, melder NTB.

Tidligere onsdag skrev statsminister Jonas Gahr Støre dette på Twitter:

Arrestasjonen av NRKs journalister i Qatar er uakseptabel. En fri presse er avgjørende i et fungerende demokrati. Dette viser også viktigheten årets tildeling av Nobels fredspris. Jeg er svært glad for at Halvor Ekeland og Lokman Ghorbani nå er løslatt.

Qatars myndigheter har kommet med pressemelding om hendelsen.

Ifølge meldingen hevder Qatar at de to NRK-journalistene ble arrestert fordi de filmet på privat område uten tillatelse.

«Som i nesten ethvert land er uberettiget ferdsel på andres eiendom ulovlig etter qatarsk lov, og det var journalistene fullt klar over da de entret eiendommen», skriver myndighetene.

Qatarske myndigheter fremhever at journalistene hadde adgang til å filme det de ønsket og ble tilbudt møter med kilder, men at journalistene likevel bevisst brøt loven og dermed ble arrestert.

Aamer Elsayed Hassan, talsperson ved Government Communications Office (GCO) i Qatar skriver i en e-post at det ikke er riktig at NRK tidligere ikke har fått vite hva som er grunnen til arrestasjonen.

– Ubehagelig situasjon

NRK-journalistene Halvor Ekeland (32) og Lokman Ghorbani (45) var på reportasjereise i Qatar i forbindelse med fotball-VM neste år. De skulle etter planen ta et fly søndag kveld og returnere til Norge cirka klokken 06 mandag morgen norsk tid.

For NRK meldte bekymringene seg da journalistene ikke kontaktet redaksjonen før avreise, som avtalt. Via ulike kilder fikk NRK bekreftet at de ikke var om bord på flyet, og etter hvert fikk ledelsen i kanalen vite at de var blitt arrestert.

NRK-journalister arrestert i Qatar

VARM VELKOMST: NRK-journalistene Halvor Ekeland og Lokman Ghorbani tas imot av familie, venner og NRK-kollegaer på Gardermoen onsdag morgen.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

– Vi ble pågrepet rundt midnatt, så ble vi sluppet ut ved åttetiden ett døgn etterpå. Så vi satt totalt 32 timer, fortalte Ekeland da NRK snakket med ham på telefon fra Kastrup.

Søndag var også dagen da Qatar markerte at det er et år til mesterskapet starter i landet.

– Det er en ubehagelig situasjon å være i. Og så vet man at når man er ute på reise. så er det alltid en risiko forbundet med det, sa Halvor Ekeland.

Etter løslatelsen tok de et fly fra Qatar like før midnatt tirsdag norsk tid. Onsdag morgen mellomlandet de i København.

– Det er en vanskelig situasjon å være i. Men nå skal vi ha en debrif med NRK snart. Så får vi komme tilbake til litt mer detaljer, sa Ekeland.

Satt 32 timer

Halvor Ekeland er sportsjournalist i NRK og har de siste årene markert seg med flere saker om Qatar-VM. Lokman Ghorbani, som er fotograf i NRK, har også jobbet med Qatar og vært på flere utenlandsreiser for NRK de siste årene.

Ble dere fratatt utstyr?

– Ja, vi har ikke fått lov til å ta med oss utstyret. Det er på politistasjonen, og vi har fått beskjed om at det kan hentes ut senere.

– Hva sa de da dere ble sluppet?

– Da sa de: Her er bagasjen deres, der er døra, vær så god, fortalte Ekeland.

PÅ VEI HJEM: NRK-journalist Halvor Ekeland forteller om arrestasjonen i Qatar.

Qatars VM-sjef konfrontert med saken

Etter at nyheten sprakk om de to NRK-journalisteen, publiserte svensk TV4 Fotbollskanalen et intervju med direktør for den lokale VM-arrangørkomitén, Nasser Al Khater.

Her blir han først spurt om magasinet Josimar. Han sier han kjenner til den saken, men at han ikke vil snakke om en pågående sak.

Senere konfronteres han om et rykte om at NRK-journalister ikke har kommet tilbake etter reisen til Qatar. Dette sier han at han ikke kjenner til.

– Det er mye media her, enten for å dekke Formel 1-løpet eller markeringen av ett år igjen til VM, men jeg vet ikke noe om dette. Jeg tror ikke jeg har møtt dem, sier han i intervjuet.

Kringkastingssjef: Har hatt høyeste prioritet

NRK har ikke fått en forklaring på hvorfor de ble arrestert.

– Vi er først og fremst veldig glade og lettet over at begge er i god behold og på vei hjem. Jeg snakket med dem i dag tidlig. Da var de prega av hva de hadde vært gjennom, men fikk seg etter hvert både mat og litt søvn, sier kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen.

Denne saken har hatt høyeste prioritet hos oss. Vi har gjort alt vi kunne for å få Ghorbani og Ekeland løslatt og bringe dem trygt tilbake til Norge, sier Eriksen.

NRK-journalister arrestert i Qatar
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

– Et bunnpunkt i entusiasmen

NRK skal sende fra fotball-VM.

– Dette er et bunnpunkt i entusiasmen rundt verdens støres idrettsarrangement, sier Eriksen, og fortsetter.

– Men blir ikke en bedre verden av at medier og journalister ikke dekker dette og boikotter et arrangement. Vi må gjøre begge deler. Vi skal formidle idretten, men også drive uavhengig og undersøkende journalistikk, sier han.

Han sier han er redd det som har skjedd kan få en nedkjølende effekt på medienes kritiske søkelys.

NJ: Et uholdbart angrep

Norsk Journalistlag (NJ) tar sterkt avstand fra Qatars angrep på den frie journalistikken.

Det er et uholdbart angrep på pressefriheten at myndighetene i Qatar hindrer våre kolleger i å vise fram et bredt bilde av hva som skjer i landet, sier NJ-leder Dag Idar Tryggestad.

Qatar er allerede sterkt omstridt som arrangør av fotball-VM 2022.

Arrestasjonen av NRK-journalistene Halvor Ekeland og Lokman Ghorbani lover svært dårlig for det kommende idrettsarrangementet, sier Tryggestad.

AKTUELT NÅ