Hopp til innhold

Disse blir KrFs statsråder: Hareide-vennlig sexolog som ville bli misjonær inn i regjering

Kjell Ingolf Ropstad (33), Olaug Bollestad (57) og Dag Inge Ulstein (38) ligger an til å bli KrFs statsråder når partiet nå går inn i Solberg-regjeringen. Det får NRK bekreftet.

Dag Inge Ulstein, KrF

SEXOLOG: Dag Inge Ulstein beskrives som en utypisk og moderne KrF-er. Nå blir han ifølge VG statsråd med ansvar for utvikling og bistand.

Foto: Sindre Helgheim / NRK

Etter det NRK får bekreftet ligger det søndag kveld an til dette blir laget KrF går inn i Erna Solbergs regjering med denne uken:

  • Kjell Ingolf Ropstad (33) fra Evje i Agder som barne- og familieminister
  • Olaug V. Bollestad (57) fra Gjesdal i Rogaland som landbruks- og matminister
  • Dag Inge Ulstein (38) fra Bergen. Ifølge VG blir han utviklingsminister.

KrFs seierherre i kampen om partiets retningsvalg, Kjell Ingolf Ropstad, har selv bedt om å få bli barne- og familieminister etter det NRK får opplyst.

Der får han ansvaret for å følge opp en barne- og familiereform med særlig fokus på ressurssvake, som KrF fremholdt som sin kanskje viktigste seier etter regjeringsforhandlingene på Granavollen.

NRKs opplysninger om Ropstad er i tråd med det Dagens Næringsliv først meldte søndag.

Kjell Ingolf Ropstad

SOM FORVENTET: Kjell Ingolf Ropstad er spådd å overta som KrF-leder senere i vår, og får i regjering ansvaret for partiets kanskje fremste profilsaker.

Foto: Gunhild Hjermundrud / NRK

Om kabalen blir slik må dagens barne- og likestillingsminister, Linda Hofstad Helleland (H), enten få andre oppgaver i regjeringen eller returnere til Stortinget som menig representant for Trøndelag.

Bollestad trolig matminister

NRK får også langt på vei bekreftet VGs opplysninger om at KrFs fungerende partileder, Olaug Bollestad, blir ny landbruks- og matminister.

I så fall overtar hun jobben til Bård Hoksrud (Frp), som enten må få en annen statsrådspost eller sendes tilbake til en roligere hverdag som stortingsrepresentant.

57 år gamle Bollestad har sittet på Stortinget siden 2013 og var før dette ordfører i Gjesdal kommune i Rogaland. Av yrke er hun opprinnelig utdannet sykepleier.

Bolleminister

BOLLEMINISTER: Olaug Bollestad, her med matpakke og kaffe i gangene under Stortinget, skal overta Bård Hoksruds jobb.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Etter det NRK får opplyst har man også vurdert andre roller for Bollestad, som for eksempel eldreminister-posten eller en tilværelse som parlamentarisk leder i Stortinget. Det siste er det nå trolig Hans Fredrik Grøvan som ligger an til å bli.

Hareide-vennlig sexolog skal inn

Hvem som skulle bli KrFs tredje statsrådskort i tillegg til lederduoen har vært et spenningsmoment. Søndag ble VG først til å melde at jokeren heter Dag Inge Ulstein. Det får også NRK bekreftet.

38-åringen fra Sula på Sunnmøre er utdannet innen organisasjonspsykologi og har jobbet som sexolog, familierådgiver og i ulike lederstillinger i helsevesenet frem til han ble sosialbyråd for KrF i Bergen i 2013.

Ulstein var den store drivkraften bak at KrF skiftet side i Bergens-politikken i forbindelse med valget i 2015. Ulstein satt som finansbyråd og nestsjef i Harald Schjelderup (Ap) sitt byråd frem til november i fjor, da han offentliggjorde at han ville gi seg i lokalpolitikken.

Han har markert seg som en sterk kritiker av Frp og stod på Knut Arild Hareides røde side i kampen om retningsvalget.

– Det er uforståelig for meg at flertallet i denne salen kan frede Sylvi Listhaug, på bekostning av Knut Arild Hareide, sa han før Hordaland KrF sitt fylkesårsmøte skulle si sitt om retningsvalget i oktober.

Misjonær

Etter avgangen som byråd åpnet han for å jobbe med internasjonalt arbeid, og sa at han vurderte å ta med seg familien og reise til Afrika som misjonær.

Å oppholde seg mye utenlands får han alle muligheter til dersom han blir utviklingsminister, slik VG skriver. Det norske bistandsbudsjettet er på 35 milliarder kroner, og styres i dag av Nikolai Astrup (H).

NRK har ikke fått bekreftet om Astrup i så fall skal fortsette i en annen rolle i regjeringen eller om han sendes tilbake til Stortinget, hvor han var leder av finanskomiteen frem til han ble statsråd for nøyaktig ett år siden.

Verken Kjell Ingolf Ropstad, Olaug Bollestad eller Dag Inge Ulstein har svart på NRKs henvendelser søndag kveld.

AKTUELT NÅ