NRK Meny
Normal

Streiken i Norwegian er avblåst

De kabinansatte kom til enighet med Norwegian i natt. Dermed er storkonflikten avverget, og streiken i flyselskapet avblåses fra i dag.

Bjørn Kjos

Den første streiken i Norwegians historie varte i knappe to uker.

Foto: Andersen, Aleksander / NTB scanpix

Det har vært dialog mellom partene gjennom den siste uken, og samtalene har vært intensivert i helgen. I natt kom partene til enighet, og avtalen ble undertegnet i morges.

De kabinansatte har fått forhandlet frem identiske tariffavtaler i Danmark og Norge i de respektive datterselskapene.

– Vi har fått innfridd vårt hovedkrav om å holde Norge og Danmark samlet gjennom tariffavtaler som nå bindes sammen, slik at forhandlingskraften ivaretas også fremover, sier Parat-leder Hans-Erik Skjæggerud.

– Prinsippet om norsk verneting, lovverk og forhandlingsordning har vært viktig for oss, dette videreføres nå også for våre medlemmer ved basen i København, sier Skjæggerud.

Norske baser opprettholdes

Hans-Erik Skjæggerud

Parat-leder Hans-Erik Skjæggerud er glad for at Norwegian har gått med på en avtale som innfrir flere av de viktigste kravene fra kabinforeningen.

Foto: Per Onsheim / NRK

Avtalen som er inngått, sikrer at ingen av de norske basene legges ned, og ansattgodene videreføres.

– Ingen av de norske basene legges ned, de ansatte i Danmark er sikret fortsatt fast jobb i selskapet, og avtalen knyttet til ID-billetter videreføres slik ordningen var før streiken, sier Skjæggerud.

– Det betyr at selskapet har trukket tilbake alle truslene som ble fremsatt i den mye omtalte tekstmeldingen som ble sendt ut av Norwegian-ledelsen.

Det var under meklingsinnspurten Norwegian valgte å sende en SMS til alle ansatte i selskapet. Der kom det frem at dersom kabinforeningen ikke bøyde av og trakk sine krav, ville selskapet avvikle alle norske kabinbaser med unntak av basen på Gardermoen, outsource basen i København til Proffice, samt stoppe personalbilletter til rabattert pris i tre år.

Hva har vært avgjørende for å komme til enighet?

– Det var avgjørende for kabinforeningen og Parat at det ble en binding mellom Norge og Danmark, slik at de to gruppene fortsatt er samlet. Nå skjer det gjennom ulike tariffavtaler, men på en måte som gjør at de er bundet sammen for alle praktiske formål, for eksempel gjennom at de har samme utløpsdato, sier Skjæggerud.

Får innflytelse på egen pensjon

De kabinansatte har også fått rett til medbestemmelse over egen pensjonsordning.

– Men vi har ikke klart å bli enige med selskapet om at de kabinansatte skulle holdes skadesløse for selskapets urettmessige endring av de kabinansattes pensjon. Denne saken skal nå behandles i rettssystemet, sier Parats forhandlingssjef Turid Svendsen.

– Har satt tilliten på prøve

Hans-Erik Skjæggerud betegner forhandlingene som krevende.

– Det har skjedd ting gjennom forhandlingene og meklingen som har satt tilliten på alvorlig prøve, sier han med henvisning til SMS-en Norwegian-ledelsen sendte ut.

– Jeg opplever likevel at selskapet har gjort det de kan nå i sluttfasen for å prøve å komme på rett spor igjen. Det kan være et godt utgangspunkt for det videre løpet, sier Skjæggerud.

Kjos: – Gledelig med enighet

Det er knappe to uker siden meklingen mellom Norwegian og de kabinansatte ble brutt, og Norwegians første streik noensinne var et faktum.

Kabinforeningen i Norwegian tok ut én kabinansatt i streik i første omgang.

Hensikten var å trappe opp streiken etter hvert, men nå som streiken er avblåst, ble altså det beskjedne streikeuttaket stående.

– Med tanke på alle våre reisende, alle ansatte og selskapene som er berørt, er det gledelig at vi har oppnådd enighet, og at vi kan rette blikket fremover, sier administrerende direktør i Norwegian Bjørn Kjos.

Innstiller avganger hele uken

Streiken har likevel fått konsekvenser for Norwegian. Flyselskapet har bekreftet overfor NRK at antall bestillinger hos dem er gått ned den siste tiden, trolig grunnet streikefaren.

Ifølge Aftenposten er 17 Norwegian-avganger innstilt fra OSL hittil i dag på grunn av stor svikt i billettsalget.

Informasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen i Norwegian sier til NRK at Norwegian-avganger blir innstilt hver dag hele denne uken.

– Det er et titalls flyvninger hver dag hele uken som er innstilt, primært på innenriksflyvninger, sier Sandaker-Nielsen.

De berørte passasjerene er ifølge Sandaker-Nielsen allerede informert og booket om til andre Norwegian-avganger.

– Målet er normal drift fra neste uke. Nå er jo streiken avblåst, så da håper vi ting går tilbake til normalt, sier han.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger