Hestekjøtthandler dømt for feilmerking av kjøtt

Sjefen for et nederlandsk firma som har kjøpt hestekjøtt fra Romania, ble i fjor dømt til fengselsstraff for å ha merket om hestekjøtt til storfekjøtt. Han kan vise seg å ha en sentral rolle i kjøttskandalen, skriver The Guardian.

Slakteri Romania

Mange har mistenkt rumenske slakterier for å ha levert hestekjøtt. Her blir varene undersøkt i Doly-Com, nord i Romania. Den nederlandske kjøtthandleren hadde kjøpt hestekjøtt i Sør-Amerika.

Foto: Vadim Ghirda / Ap

Ifølge Financial Times ble Jan Fasen i januar i fjor dømt til ni måneder i fengsel av en nederlandsk domstol for bevisst feilmerking.

Det aktuelle kjøttet kom imidlertid ikke fra Romania, men fra Sør-Amerika. Før det ble solgt videre til det franske markedet, ble det merket som storfekjøtt fra Tyskland.

Fasen har hele tiden nektet å ha merket om kjøttet, og sier ifølge avisa The Guardian at kjøttet var merket som hest da det ble solgt.

Fasen er administrerende direktør for det nederlandske selskapet Draap, som er det nederlandske ordet for hest, paard, skrevet baklengs.

– Kjøpte hest, solgte hest

Selskapet hans skal ha levert kjøtt til det franske selskapet Spanghero som igjen skal ha solgt til Comigel.

Lasagnen som Findus trakk fra markedet, var blitt produsert av Comigel.

– Jeg er 100 prosent sikker på at jeg kjøpte hestekjøtt. Vi solgte det til Spanghero i Frankrike og til kunder i Belgia og Nederland. Det var solgt som hest, sier Fasen til den britiske avisa.

Spanghero avviser på det sterkeste at de har kjøpt hest. Til den franske avisa Le Parisien sier sjefen for selskapet at de ikke bruker hest.

– Mitt selskap håndterer ikke hest, vi bestiller ikke hestekjøtt, sier Barthélemy Aguerre.

På selskapets nettside står det at Spanghero ikke kjøper, selger eller behandler produkter basert på hestekjøtt, skriver avisa.

Britisk hestekjøtt kan ha blitt brukt i mat

Hestekjøtt med medisiner som ikke skal brukes til menneskeføde, kan ha blitt brukt til mat, opplyser britiske myndigheter. Statssekretær David Heath i landbruksdepartementet sa i parlamentet torsdag at testen slo ut positivt for åtte hestekadavre fra britiske slakterier.

Over 200 slaktede dyr var blitt undersøkt.

– Kjøtt fra tre av hestene kan ha havnet i fransk mat. De fem andre har ikke blitt brukt til menneskeføde, sa Heath.

Det er ikke farlig å spise hestekjøtt, men medisinen phenylbutazone, som blir brukt til hester, blir regnet som skadelig for mennesker.

Barthelemy Aguerre i Spanghero

Barthelemy Aguerre i Spanghero snakker med journalister utenfor selskapets lokaler i Castelnaudary, sør i Frankrike.

Foto: REMY GABALDA / Afp

SISTE NYTT

Siste nytt