Hopp til innhold

Mattilsynet bekrefter hestekjøtt også i Norge

Mattilsynet bekrefter onsdag kveld at produkter sendt til Norge også kan inneholde hestekjøtt i stedet for storfekjøtt. Alle produktene med mistanke mot seg er allerede trukket fra butikkene.

Test av kjøtt

Mange land i Europa er rammet av den såkalte hestekjøttskandalen. I Krefeld i Tyskland tester de ulike kjøttprodukter for hestekjøtt.

Foto: INA FASSBENDER / Reuters

Det er frosne ferdigprodukter som er under mistanke også på det norske markedet.

De senere dagene og ukene har en omfattende skandale blitt avdekket over hele Europa. Fryste ferdigprodukter med kjente merkevarer som Findus har vist seg å inneholde hestekjøtt i stedet for storfekjøtt slik pakningene påstår.

Så sent som mandag fastholdt Findus at det ikke var noen beviser for at produkter på det norske markedet var involvert – til tross for at de trakk egne produkter fra butikkhyllene.

Varene trukket tilbake

Nå bekrefter Mattilsynet at det er konkret mistanke mot produkter sendt til Norge.

– Frosne ferdigprodukter som kan ha innhold av hestekjøtt har blitt sendt til Norge, meldte EUs meldesystem, RASFF, onsdag 13. februar, skriver Mattilsynet på sine nettsider.

Mattilsynet er fornøyd med at produsentene trakk produkter fra markedet.

– Alle de store dagligvarekjedene og Findus bekrefter overfor Mattilsynet at de har trukket varene og at de ikke lenger er i norske butikkhyller, forteller Randi Edvardsen, seksjonssjef i Mattilsynet.

Siden varene ikke lenger er i omsetning, er det heller ikke aktuelt for Mattilsynet å kreve DNA-testing.

I forrige uke gikk Mattilsynet god for at Findus-lasagne i norske frysedisker ikke inneholder hestekjøtt.

– Mattilsynet har fått informasjon fra Findus om at en av Comigels underleverandører har manglende sporbarhet på kjøtt etter en viss dato, sa seniorrådgiver Catherine Svindland i Mattilsynet fredag forrige uke.

Leveransene til norske Findus kom før denne datoen, og derfor anses kjøttet som sporbart, og dermed trygt.

Funnet i Danmark

Tidligere i dag ble det kjent at hestekjøtt også er funnet i lasagne i Danmark og Tyskland.

I Sveits har matvarekjeden Coop funnet hestekjøtt i sin egen lasagne, som leveres av samme produsent som den som står i sentrum for skandalen i Storbritannia, Comigel.

Også i Danmark ble det onsdag opplyst at lasagne med hestekjøtt fra den samme franske produsenten er blitt solgt i matvarekjedene Superbest, Spar og Kiwi Minipris, opplyser næringsorganisasjonen De Samvirkende Købmænd.

Myndighetene i den tyske delstaten Nordrhein-Westfalen meldte også om mistanke om feilmerking av lasagne i butikkene der.

AKTUELT NÅ