Hopp til innhold

Norske helsearbeidere til Gaza

To norske helsearbeidere var fredag på vei til Gaza for å arbeide på et mobilt sykehus i Gaza by for Leger uten grenser.

Såret i Gaza

Palestiner med sin sårede sønn utenfor al-Shifa- sykehuset der Leger uten grenser skal sette opp et mobilt sykehus.

Foto: Ashraf Amra / AP

Anestesisykepleier Anne Lill Østern og den norske kirurgen Helga Loose vil utgjøre ryggraden i et kirurgisk team på fem som skal arbeide ved sykehuset, opplyser Leger Uten Grenser.

- De tre andre i teamet er en sykepleier fra Italia, en kirurg fra Tsjekkia og en logistiker fra Japan, opplyser informasjonsansvarlig Lars Nygård i Leger uten grenser til NRK.

De to norske feltarbeiderne har tidligere jobbet i utsatte områder i Afghanistan, Tsjad, Sudan og Libanon.

Jordskjelv-telt

Teamet på fem skal arbeide med krigsskader i det mobile sykehuset som inneholder en operasjonssal og en intensivavdeling. Det er egentlig et oppblåsbart telt som også ble brukt under jordskjelvet i Pakistan.

Det mobile sykehuset skal stå utenfor al-Shifa-sykehsuet der de norske legene Mars Gilbert og Erik Fosse har arbeidet.

Leger uten grenser sender sykehuset etter forespørsel fra al-Shifa som er overbelastet på grunn av alle krigsskadene.

Usikkert med bilkolonne

Det var i ettermiddag fortsatt usikkert om det ville bli noen ny bilkolonne fra Shifa-sykehuset i Gaza by til Rafah fredag slik at Mads Gilbert og Erik Fosse kunne slippe ut.

Sykepleier Merete Taksdal, som har overtatt koordineringen av virksomheten til Norwac ved grenseposten i Rafah, sier til NTB at det ville bli gjort et nytt forsøk i dag.

UD jobber for å få lege Johannes Bratterø inn på Gazastripen i dag, der anestesilege Dagfinn Bjørklid venter sammen med Gilbert og Fosse. Alle jobber for den norske hjelpeorganisasjonen Norwac.

AKTUELT NÅ