Norge tilbyr transportfly i kampen mot ebola

Regjeringen stiller en Hercules-maskin for frakt av personell og utstyr til Sierra Leone for å bekjempe ebolaepidemien.

Hercules

Det er et fly av denne typen som Norge nå tilbyr i ebola-kampen. Her blir et C-130J Hercules fra 335-skvadronen losset og lastet på flyplassen i Mazar E Sharif, Afghanistan.

Foto: Torbjørn Kjosvold / Forsvarets mediesenter

Det melder regjeringen i en pressemelding.

– Regjeringen vil bidra til de strakstiltak som Storbritannia og flere land iverksetter i kampen mot ebola. Selv om ebolakrisen først og fremst må løses med sivile midler, kan Forsvaret bistå med etterspurte støttekapasiteter. Regjeringen vil derfor tilby et Hercules transportfly for transport av materiell og personell fra Europa til Vest-Afrika, sier forsvarsminister Ine Eriksen Søreide.

Storbritannia bestemmer

Hun sier Norge stiller flyet til disposisjon i tre måneder. Bidraget vil bli meldt inn til Storbritannia, som leder operasjonen. Om flyet vil bli brukt eller ikke er opp til operasjonsledelsen.

Forsvaret kan bidra med annet utstyr på kort varsel dersom det er behov eller de blir spurt om det, opplyser forsvarsministeren.

Vurderer å frakte ambulanse i flyet

Det jobbes også med å etablere en reserveløsning for bruk av Hercules til medisinsk evakuering, som i utgangspunktet utføres med sivile fly.

– Denne løsningen innebærer at en spesialambulanse settes inn i flyet, og at den smittede dermed kan isoleres på en tilfredsstillende måte, sier Søreide.

SISTE NYTT

Siste meldinger