Hopp til innhold

Norge positive til junta-samarbeid

Utenriksminister Jonas Gahr Støre sier at regjeringen er positiv til Aung San Suu Kyis ønske om at Norge dropper sanksjoner mot Burma.

Jonas Gahr Støre

Utenriksminister Jonas Gahr Støre sier et samarbeid med militærjuntaen i Burma nå skal vurderes nøye.

Foto: Bendiksby, Terje / Scanpix

Aung San Suu Kiy og Anders Magnus

Aung San Suu Kyi og Anders Magnus under deres møte torsdag.

Foto: Anders Magnus / NRK

NRKs Asia-korrespondent Anders Magnus traff Suu Kyi torsdag, som en av de første utenlandske journalistene etter at hun slapp fri lørdag. Siden 1989 har hun vært i husarrest i hjemmet sitt i Rangoon.

Under intervjuet sa fredsprisvinneren at hun mener Norge bør involvere seg med militærjuntaen i Burma, så lenge dette ikke innebærer noen form for anerkjennelse av de militæres handlinger.

– Dette er veldig interessante signaler som vi skal merke oss. Vi har lagt stor vekt på de holdningene hun og den demokratiske opposisjonen har hatt, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre til NRK.

Les også: Skeptiske til norsk Burma-dialog

Les også: Frykter ikke ny husarrest

Skal vurderes nøye

Gahr Støre fortsetter med å si at det ligger nært for Norge å tenke at det er gjennom dialog man kan komme videre i slike konflikter.

– Når Aung San Suu Kyi nå selv er ute og søker etter dialogmuligheter, skal vi tenke grundig gjennom det hun sier og ikke lukke for at det kan være en mulighet.

Vurderer sanksjonene

Utenriksministeren mener Norge nå bør snakke med regimet. Sanksjoner er en annen ting.

– Vi har tatt opp i en del internasjonale sammenhenger at vi må se kritisk på om sanksjonene virker. I en situasjon der sanksjoner bare kommer fra noen få land, og ikke fra de mest nærliggende landene geografisk, så er spørsmålet hvor effektive de er.

Suu Kyi mener sanksjonene nå rammer vanlig burmesere, og ikke regimet.

– Da må vi kritisk gjennomgå dette, lover utenriksministeren.

Video Jonas Gahr Støre

Se video: Jonas Gahr Støre sier at Norge bør høre på Aung San Suu Kyi.

Åpner for samarbeid med juntaen

Bare et døgn etter at NRK traff Suu Kyi sier hun til nyhetsbyrået Reuters at hun åpner for å samarbeide med militærjuntaen i landet, som holdt henne innesperret.

Den 65 år gamle fredsprisvinneren sier at samarbeidet forutsetter at juntaen endrer sitt politiske system til det beste for folket.

– Vi utelukker ikke å jobbe samme med dem, sier Aung San Suu Kyi på telefon til nyhetsbyrået.

Uttalelsene er de sterkeste som har kommet i tilknytning til militærjuntaen i landet og hennes ønske om å forplikte dem til å få til demokratiske reformer.

AKTUELT NÅ